kpe
Beeldmerk KPE
5 min leestijd

Interview met Bert Vastert, trainer van de opleiding Uitvoering 1

Gepubliceerd op
9/11/2022
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit bericht

"Door diverse ontwikkelingen in de bouw is de werkdruk voor de meeste uitvoerders de laatste jaren alleen maar toegenomen."
- Bert Vastert

De opleiding Uitvoering 1 is speciaal ontwikkeld voor bouwprofessionals die zich willen verbreden, verdiepen of specialiseren in hun rol als uitvoerder in de bouwsector. Tijdens deze opleiding ga jij je huidige kwaliteiten en competenties verder ontwikkelen met behulp van de rijke leeromgeving van KPE.

Bert Vastert - trainer voor KPE bouw en vastgoed - verzorgt de trainingen. Wij stelden hem een aantal vragen:

Je hebt al veel ervaring opgedaan als trainer in de bouwbranche, kun je daar wat meer over vertellen?

Bert Vastert: "Natuurlijk. Ik heb al 20 jaar ervaring met het geven van trainingen aan bouwbedrijven en daarnaast ben ik zelf ook 10 jaar werkzaam geweest in de bouwbranche. Inmiddels ben ik alweer heel wat jaren werkzaam voor KPE, waar ik in 2008 ben begonnen met het geven van trainingen. Tijdens mijn trainingen focus ik me vooral op vertrouwen, wederzijds begrip en samenwerken. Verder richt ik me in mijn trainingssessies op de werk-leven balans die op het moment voor veel gepassioneerde mensen in de bouwbranche stevig onder druk staat."

Je noemde zojuist al wat belangrijke thema's die terug te vinden zijn in jouw trainingen, staan deze ook centraal in het leertraject voor uitvoerders?

"Jazeker. Het traject focust zich vooral op het ontwikkelen van vaardigheden die bijdragen aan een goede samenwerking, zoals: het beter begrijpen van elkaar zowel binnen als buiten de organisatie.

Tijdens het leertraject krijgen de deelnemers de mogelijkheid om hun kennis te delen met personen die vergelijkbaar werk doen binnen hetzelfde of een ander bouwbedrijf. Door te sparren krijgen ze van elkaar tools aangereikt. Deelnemers leren namelijk beter door te vragen, waardoor ze de ander beter begrijpen of dat nu de projectleider, medewerker van een nutsbedrijf, werkvoorbereider, onderaannemer of de opdrachtgever is. De communicatie in het geheel gaat hen gemakkelijker af, wat bijdraagt aan de samenwerking en het resultaat."

Naast het belang van goede samenwerking noemde je ook al een verandering in werkdruk, hoe komt dit aan bod?

"Uitvoerders ervaren de laatste jaren in hoge mate een toenemende werkdruk. Deze toename wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld het gebrek aan vakkundig personeel zijn, maar ook het gebrek aan de juiste bouwmaterialen. Daarnaast de uitdaging om samen te werken met mensen met verschillende nationaliteiten. Door tijd te nemen om ervaringen uit te wisselen, elkaar te leren begrijpen door te luisteren, zal de werkdruk juist als minder worden ervaren. Waardoor de werk-privé balans beter gewaarborgd kan worden."

Tijdens deze opleiding staat het uitwisselen van voorbeelden en ervaringen uit de praktijk centraal, wat vraagt dit van de deelnemers?

"Het trainingstraject werkt veel vanuit eigen inbreng en praktijkvoorbeelden. Deze worden klassikaal besproken. Uiteindelijk leer je het meest van het delen en luisteren naar elkaars ervaringen uit de praktijk. De trainer vult vanuit de praktijk aan met kennis waar dat nodig is. Hierdoor wordt er soms afgeweken van de doorgaande trainingsinhoud. Maar dat maakt het juist interessant.

Verder bestaat het traject ook uit een aantal praktijkopdrachten, waarbij deelnemers bijvoorbeeld in gesprek gaan met een werkvoorbereider binnen hun eigen bedrijf. Hierdoor passen ze op een actieve manier de opgedane kennis toe in de praktijk en gaan ze gelijk aan de slag met wat ze geleerd hebben. Op deze manier kunnen ze reflecteren op de opgedane kennis en het gesprek aangaan wanneer ze het gevoel hebben dat iets wat ze hebben geleerd in de praktijk anders werkt dan verwacht. Belangrijk om te weten is dat de deelnemers hun praktijk opdrachten gewoon uit kunnen voeren tijdens hun dagelijkse werkzaamheden, waardoor ze geen extra tijd kwijt zijn aan huiswerk."

Het leertraject maakt gebruik van verschillende lesmethoden, zou je dat eens toe kunnen lichten?

"De mix van online ondersteuning, fysieke bijeenkomsten en praktijkopdrachten stimuleert de beste ontwikkeling. Op deze manier nemen de deelnemers de kennis en theorie tot zich in verschillende vormen wat bijdraagt aan het leerproces. Verder komen er tijdens de bijeenkomsten ook praktijkspecialisten uit de eigen organisatie langs voor een korte dialoog met de deelnemers, die dit als zeer waardevol ervaren. Dit kan bijvoorbeeld het hoofd van de afdeling inkoop, een contractmanager, een leidinggevende of een veiligheidscoördinator zijn.

Een ander verassend element is de ‘Training on Tour’ dag. Gedurende deze dag worden deelnemers meegenomen naar een externe locatie waar een bouw gerelateerd thema centraal zal staan. Dit kan bijvoorbeeld een bouwplaats, leveranciersbezoek, of een bezoek aan de materieeldienst zijn. Hiernaast is er ook nog volop tijd om elkaar beter te leren kennen en er samen een onvergetelijke dag van de maken."

Wil je meer weten over het leertraject voor uitvoerders? Neem dan contact op met Paul Simons p.simons@kpe.nl .

Aanbod

Gerelateerde items

No items found.
KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTRO