Duurzaamheid in de vorm van persoonlijke ontwikkeling
Interview met Jan-Kees Duvekot
Op de vraag welke associatie hij krijgt bij de woorden vastgoed en duurzaamheid, hoeft directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot, niet lang na te denken: “Dat is voor mij duurzame inzetbaarheid van personeel. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, want bij KPE zijn we iedere dag bezig met het ontwikkelen van mensen.”
Binden en boeien
“Zeker in de huidige arbeidsmarkt is een duurzaam personeelsbeleid een must”, verduidelijkt de voormalig bestuursvoorzitter van Vastgoedpro zijn antwoord. “Goed gekwalificeerd personeel vinden, is vandaag de dag geen gemakkelijke opgave. Wie dit wel lukt, krijgt gelijk de volgende opgave: hoe houd ik hem of haar aan boord. Salaris staat nog steeds ver bovenaan als het gaat om een keuze van een baan, maar steeds vaker zie je dat secundaire arbeidsvoorwaarden een grote rol spelen. Persoonlijke ontwikkeling is daar één van. Binden en boeien van je medewerkers is iets wat continu de aandacht moet hebben.”
Verplichting
Jaarlijks volgen zo’n 2.500 mensen een cursus, training of opleiding bij KPE Vastgoed. Het merendeel hiervan doet dit in het kader van de Permanente Educatie (PE). “Ook dit mag je onder persoonlijke ontwikkeling scharen, al zullen er ook makelaars en taxateurs zijn die het als een ‘verplichting’ zien”, vertelt Duvekot. “In 2001 werd de wettelijke verplichte beëdiging voor iedereen die zich als makelaar wilde vestigen afgeschaft. In plaats hiervan moest de branche zelf kwaliteits- en opleidingseisen stellen aan makelaars. De PE, als onderdeel van de kwaliteitseisen, zie ik dan ook als een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Je blijft zo op de hoogte van de laatste stand van zaken over de inhoud van het vak en de relevante wetgeving en regels. Er zal geen makelaar of taxateur zijn die vanaf zijn 25ste zegt ‘zo, studeren hoeft voor mij niet meer’. Dan weet je namelijk dat je al snel een achterstand op je concurrent hebt en dus ook je marktaandeel serieus gevaar loopt. De wat grotere organisaties zien gelukkig in dat een goed personeelsbeleid in de huidige situatie nog belangrijker is dan voorheen. Steeds vaker worden we gevraagd om in combinatie met een PE-cursus programma’s te verzorgen op het gebied van communicatie, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling. We hebben hiervoor inmiddels een aantal echt mooie programma’s ontwikkeld.”
Sociaalvaardig
Waar Duvekot wel vraagtekens bij plaatst, is de vorm waarin de meeste PE wordt gegoten. “Corona heeft ervoor gezorgd dat we alleen nog maar les konden krijgen achter de pc. Dat was in het begin echt wennen. Nu corona momenteel de deelnemers niet meer verplicht tot het uitsluitend virtueel volgen van lessen, zien we nog steeds een groep die daar wel voor kiest. Puur voor het gemak. Het vak van makelaar en taxateur is echter een vak waarin je sociaalvaardig moet zijn. Dan zou je toch denken dat je elkaar voor opleidingen ook fysiek wilt ontmoeten. Dat biedt zoveel meer dan achter het schermpje zitten. Een fysieke ontmoeting leidt niet alleen tot kennisverhoging van het vak, maar ook tot contact met collega’s. Je deelt zaken met elkaar. Dat vind ik een toegevoegde waarde.”
PE op de schop?
Online opleidingen moeten dus afgeschaft worden? “Nee, dat hoor je mij niet zeggen”, zegt Duvekot stellig. “Maar je zou wel beter naar de onderwijsvormen moeten kijken. De inhoud is daarbij bepalend. Sommige lessen lenen zich prima voor online, maar anderen veel beter voor een fysieke bijeenkomst. Een hybride model dus van online en fysiek. Gelukkig zien we ook steeds vaker dat er behoefte is aan echt sociale vormen van onderwijs. Van de zomer hebben we twee keer een driedaagse summercourse in Antwerpen georganiseerd. Behalve theoretische programmaonderdelen stonden ook de Antwerpse haven met het Havenhuis, bijzondere gebouwen in de stad, een houtskeletbouwproject en de Belgische makelaardij op het programma. En natuurlijk de nodige onderlinge sociale contacten. Omdat VastgoedCert en NRVT deze studiereis hebben geaccrediteerd, voldeden de deelnemers ook in één keer aan de jaarlijks verplichte 20 PE-punten. Ook bij congressen zijn steeds vaker PE-punten te verdienen.” Moet de vorm van permanente educatie dan op de schop? “We moeten goed luisteren naar de markt”, vindt Duvekot. “Wij als onderwijsspecialisten zijn de ogen en de oren in de markt. Daar waar nodig gaan we hierover in gesprek met de toezichthouders. Dat gebeurt de laatste tijd met regelmaat en dat vind ik een zeer goede zaak.”
Kwaliteit en digitaliseren
“In principe zouden we heel duurzaam kunnen zijn door alle opleidingen alleen nog maar online aan te bieden”, zegt Duvekot. Dat zou voor ons veel gemakkelijker zijn dan fysieke opleidingen te organiseren. Maar kwaliteit staat bij ons altijd voorop. De vorm van de opleiding is afhankelijk van de inhoud. Als fysiek beter past, organiseren wij fysieke opleidingen. We letten er wel op dat rijafstanden voor deelnemers beperkt blijven. De grootste duurzaamheidswinst hebben we echter gemaakt door alle correspondentie en lesmateriaal te digitaliseren. Vandaag de dag je cursisten met een dikke klapper lesmateriaal naar huis sturen, kan echt niet meer.”