Jeroen Bom: ‘Bij Colliers is DuPa 2.0 een licence to operate’
Duurzaamheidsparagraaf biedt kansen voor de taxateur
Sinds 17 februari is de DuPa 2.0 beschikbaar voor taxatierapporten voor bedrijfsmatig vastgoed. De ene taxateur ziet deze duurzaamheidsparagraaf als een kans en de ander als bedreiging. Jeroen Bom is Executive Director Valuations bij Colliers en ziet dat verduurzaming door de DuPa 2.0 een zogenoemde ‘licence to operate’ is geworden. “Ik ben blij dat we gewoon zijn begonnen en niet eerst alles tot vijf cijfers achter de komma in afspraken hebben vastgelegd. Anders zouden we er zelfs over drie jaar alleen nog maar over praten.”
Tachtig criteria
De duurzaamheidsparagraaf bestaat uit tachtig criteria die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatrisico’s. Volgens Jeroen Bom is het een fundament om risico’s beter te beheersen, investeringsbeslissingen goed te onderbouwen en om de toekomst mee te nemen in taxaties. “Het is het resultaat van maandenlang hard werken door een brede werkgroep, met experts van banken, grote taxatiekantoren, taxatiesoftwareleveranciers en brancheverenigingen van taxateurs en makelaars.”
Klimaatrisico’s
“DuPa 2.0 telt voor gebouwen drie categorieën: objectgegevens, energieprestaties en klimaatrisico’s”, legt Jeroen Bom uit. “Bij objectgegevens moet je denken aan de oppervlakte, het bouwjaar, kwaliteit en ecologie. Bij de energieprestaties vormt de huidige situatie het startpunt, met onder meer energielabels, isolatie, technische installaties, het werkelijke energieverbruik en verduurzamingsmaatregelen. Onder de klimaatrisico’s vallen overstromingen, hevige neerslag, bodemdaling en extreme hitte.”
Bedrijfseconomisch
“Dit vraagt nogal wat van taxateurs”, zegt Jeroen Bom. “Het gaat niet meer alleen om het gebouw, maar ook om het verzamelen van informatie over de gebruikers in dit gebouw en de omgeving. Wat betekent een energielabel A nog, als de huurder het gebouw de hele dag koelt met airconditioning en tegelijkertijd alle ramen en deuren open laat staan? Veel relevanter is het om hier te kijken naar het werkelijke verbruik. Dit is voor de omgeving niet anders. Het is volkomen logisch dat we overstromingsrisico’s benoemen als een gebouw vlakbij een rivier staat. Of dat we wijzen op het risico van hitte stress bij een gebrek aan groen in de omgeving. En zien we schade aan de bestrating? Een goede taxateur neemt dan het risico van mogelijke bodemdaling mee.
Dit vereist natuurlijk meer inspanning van de taxateur om te voldoen aan de duurzaamheidsparagraaf. Jeroen Bom denkt dan ook dat kleinere vastgoedkantoren zullen afhaken. “Is het bedrijfseconomisch niet meer interessant, dan zullen kantoren hun taxatiepoot voor bedrijfsmatig vastgoed afstoten. Aan de andere kant is het ook zo dat je extra werk moet doen en dus een extra vergoeding mag berekenen. Ook krijg je de beschikking over heel veel data en is het straks mogelijk om op basis van deze data analyses te maken. Hier kunnen weer nieuwe verdienmodellen ontstaan. Maar zoals gezegd moet ieder kantoor dit voor zichzelf afwegen.”
Omarm de realiteit
“Ik kan niet zeggen dat we zijn doorgeslagen op het gebied van duurzaamheid”, vindt Jeroen Bom.“Het is een stuk bewustwording. Alles valt of staat met de wil om te veranderen. Samen helpen in het terugdringen van de opwarming van de aarde. Het kost tijd om dit te bereiken, maar langer wachten is geen optie. Mijn boodschap is: omarm de realiteit en focus op de kansen, niet de obstakels en ga aan de slag.”