Maak kennis met trainer Tom Kalmijn
Tom Kalmijn uit Veldhoven is een van de trainers van KPE. Hij heeft een bedrijfskundige achtergrond en een masterspecialisatie in verandermanagement.
Welk werk doe je in het dagelijks leven?
“Ik werk als organisatieadviseur. Daarnaast ben ik actief als trainer/docent waarbij ik me richt op de thema’s zoals leiderschap, samenwerking, communicatie, klantgerichtheid en projectmatig werken.”
Hoe lang werk je al voor KPE?
“Ik ben ooit met Robbert van Dinther in contact gekomen en heb toen wat kleine werkzaamheden voor KPE verricht. Maar dat was nog niet een volledig traject. Dus eigenlijk ben ik nu ruim twee jaar als trainer werkzaam voor KPE.”
Heb je een bijzondere connectie met KPE?
“Jazeker. Mijn vader Willem werkt al lang voor KPE en via hem hoorde ik dus de nodige zaken over KPE. Hij had het altijd over interessante projecten en werken met fijne mensen. Toen ik plannen had om voor mezelf te gaan werken, adviseerde hij mij om contact op te nemen met KPE. Dat heb ik toen ook gedaan. Ik het begin heb ik eerst bij een aantal docenten/trainers gekeken hoe zij te werk gingen. Ik ging ook als een soort co-trainer mee met mijnvader. Maar al vrij snel mocht ik zelfstandig aan het werk. Als je verwachtingen bij KPE kunt waarmaken, krijg je al snel meer verantwoordelijkheden.”
Wat vind je het mooie aan KPE en waarom werk je er graag voor?
“Het zijn altijd interessante en uitdagende opdrachten. Zo hadden we laatst een project bij Berkvens. Dat vond ik heel erg tof. Daar zat gewoon heel veel in. Dat was echt maatwerk: wat heeft deze organisatie nodig om het volgende niveau te bereiken? Dat vind ik ook heel mooi aan het werk: je geefteen training en ziet dat het dan ook daadwerkelijk in de praktijk wordt opgepakt. Bij KPE heb je daarnaast ook heel leuke collega’s, zowel intern als extern. Je leert veel van andere trainers.”
Je praat over maatwerk binnen de opdrachten. Zijn dit ook de momenten binnen je werk waarin je ook echt kan laten zien waar je kwaliteiten liggen?
“Je krijgt heel veel ruimte om je eigen lesmateriaal te ontwikkelen. Zeker bij maatwerktrainingen kun je dan je eigen expertise heel goed inbrengen.”
Wat zijn momenten binnen je werk waar je echt energie van krijgt?
“Op het moment dat je ziet dat deelnemers zich echt aan het ontwikkelen zijn en er echt mee aan de slag gaan. Je geeft bijvoorbeeld een communicatietraining en je legt een bepaalde techniek uit. Je ziet dan gewoon dat er aandacht voor is en mensen ermee aan de slag willen. Als we dit gaan oefenen, zie het leereffect meteen voor je neus gebeuren. Daar krijg ik energie van. Dat geldt zeker voor langere trajecten. Dan zie je mensen echt een ontwikkeling doormaken van begin tot eind.”
Hierdoor krijg je ook een persoonlijke binding met de cursisten?
“Absoluut en natuurlijk is de ene groep de andere niet, maar ik zie heel veel gemotiveerde mensen die lekker aan de slag willen. Dat is ook fijn voor een docent of trainer. Als het een ‘moetje’ wordt, is het weer een ander verhaal natuurlijk.”
Hoe zie je de toekomst van docenten en trainers?
“Maatwerk gaat een steeds grotere rol spelen. De training wordt aangepast aan de ambities van de organisatie. Persoonlijk vind ik dat uitdagende vraagstukken om de ambities te vertalen in opleidingen. Daarvoor is er vertrouwen nodig tussen het bedrijf en KPE. Samen werken aan het ontwikkelen van een maatwerktraining. Dat leidt bijna altijd tot mooie en interessante projecten.”
Afsluitend. Heb je nog een anekdote over wat je bij KPE hebt meegemaakt?
“Nee, ik heb nooit gekke of extreme dingen meegemaakt. De ene keer sta ik in een bouwkeet veiligheidstrainingen te geven en de andere keer sta ik voor een groep enthousiaste makelaars. Wat ik wel heel mooi vond, is dat ik een aantal cursussen samen met mijn vader heb kunnen geven.”