Nieuwe Omgevingswet wil vroegtijdige participatie
Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking in Nederland. Een nieuwe wet die van grote invloed zal zijn op de directe omgeving van alle inwoners van het land. De Omgevingswet stimuleert onder meer vroegtijdige participatie. Daarmee kunnen overheden op tijd belangen, meningen, zorgen en creativiteit op tafel krijgen.
Belanghebbenden
De wet zegt over participatie: het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden [...] bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit. Met belanghebbenden bedoelt de wet burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden. Maar ook aanvragers van omgevingsvergunningen, zoals projectontwikkelaars, moeten aangeven of ze aan participatie hebben gedaan, en zo ja, wat het resultaat van het proces is. Het achteraf kunnen bewijzen dat burgers en andere belanghebbenden een rol in de besluitvorming hebben gespeeld, wordt ook wel de motiveringsplicht genoemd.
Bundeling van kennis en expertise
Het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling (IPV) maakt onderdeel uit van de KPE Groep en ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars bij het totale participatieproces. “KPE heeft als educatie expert heel veel kennis in huis als het gaat om het ontwikkelen van programma’s, faciliteren van professionele interventies en het concretiseren en behalen van doelstellingen met grote en diverse doelgroepen”, legt projectleider Elnaz Stravers uit. “Daarnaast beschikken we over de juiste expertise op het gebied van vastgoed, bouw en infra. Deze kennis en expertise hebben wij gebundeld in het IPV. Hiermee kunnen we overheden en vastgoedontwikkelaars compleet ontzorgen als het gaat om participatietrajecten. Belangrijk is daarbij dat wij een onafhankelijke partij zijn.”
Participatierapport
Overheden en vastgoedontwikkelaars die IPV inschakelen voor een participatietraject kunnen op maatwerk rekenen. “Geen enkel project is hetzelfde”, vertelt Elnaz Stravers. “De ene keer kun je volstaan met een eenmalige bijeenkomst, de andere keer zijn er meerdere nodig en ook nog eens geografisch gesegmenteerd. We regelen de complete organisatie. Van het zoeken en vastleggen van een locatie, de uitnodigingen maken en versturen tot de catering en de afstemming van inhoud met overheden en ontwikkelaars. Na afloop leveren we dan ook een uitvoerig participatierapport op dat alle aspecten van het traject omvat en aan de regelgeving voldoet. Zo kunnen de overheden of ontwikkelaars zich bezighouden met hun kerntaken en doen wij waar wij juist goed in zijn. Het beste van beide werelden brengen we zo samen.”
Wilt u meer weten over een maatwerktraject participatie van het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling? Neem dan contact op met Elnaz Stravers (e.stravers@kpe.nl)