Vijf op een rij
Peter de Vogel | Herreveld & de Vogel Makelaardij | Bergambacht
In de nieuwe rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Het spits wordt afgebeten door Peter de Vogel, Register Makelaar Taxateur en directeur van Herreveld & De Vogel Makelaardij in Bergambacht (Zuid-Holland).
Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?
“Dat komt wel eens voor. Bij een ingewikkelde transactie bijvoorbeeld. Ik heb wel eens een transactie met zestien erfgenamen gehad. Dan gaat toch met regelmaat door je hoofd ‘heb ik alle stappen goed doorlopen?’. Je mag niets missen.”
Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?
“Ik denk dat dit voor een groot deel hetzelfde blijft. Verkopen en bezichtigingen blijven mensenwerk. In de coronatijd hebben we natuurlijk het proces noodgedwongen digitaal moeten afhandelen, maar je merkt toch dat mensen een huis met eigen ogen willen zien. Neem nou een woning uit de jaren dertig van vorige eeuw met hele hoge plafonds. Om die hoogte ‘echtte voelen’, moet je in de woning staan, dat krijg je niet via een video. Wat wel gaat veranderen, is dat de koopovereenkomst digitaal wordt ondertekend door alle partijen. Daar kun je tijd mee besparen. Dat geldt ook voor de vragenlijst, maar ik merk ook dat verkopers het fijn vinden om die samen in te vullen. Waar ik verwacht dat wel veel gaat veranderen, is bij de taxateur. Neem bijvoorbeeld de bureauwaardering. Al ben ik daar zelf geen voorstander van. Ik moet een huis met mijn eigen ogen hebben gezien. Hier in de regio hebben we behoorlijk wat problemen met kwaaitaalvloeren gehad. Bij de productie van die vloeren is in het verleden calciumchloride gebruikt om het beton sneller te laten uitharden. Hierdoor kon de productiesnelheid verdubbeld worden. Later bleek, dat calciumchloride corrosie van de wapening veroorzaakt. De enige manier om dit te ontdekken, is om ter plekke de vloer te inspecteren. Met een bureauwaardering ontdek je dit nooit.”
Is ieder vastgoedobject te verkopen?
“In principe wel als er een goede relatie is tussen de prijs en het object. Soms moet je voor een object een alternatieve bestemming bedenken om het verkoopbaar te maken. Wat absoluut niet te verkopen is, zijn objecten met ernstige bodemverontreiniging.”
Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?
“Ik heb als aankoopmakelaar eens een keer een cv-installatie niet zorgvuldig gecontroleerd. Achteraf bleek die niet goed te functioneren. De verkopende partij was een belegger en gaf niet thuis. Een les die me heeft geleerd dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Dan maar tienminuten later bij de notaris.”
Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Wat zou u veranderen?
“Ik zou de vele regelgeving vereenvoudigen. Naast NRVT is er ook VastgoedCert en je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Welke opleiding moet ik verplicht volgen, welke niet, hoe zit het met audits? Hier zou ik structuur en vereenvoudiging in brengen.”