Vijf op een rij
Vincent van Breukelen | Van Breukelen Makelaardij | Nijmegen
In de rubriek ‘Vijf op een rij’ stellen we een makelaar vijf vragen over zijn of haar vak. Deze keer is het de beurt aan Vincent van Breukelen, Register Makelaar, Register Taxateur en eigenaar van Van Breukelen Makelaardij in Nijmegen.
Ligt u zakelijk wel eens ergens wakker van?
Nee, nooit. Wakker liggen is sowieso ongezond en inefficiënt. Overdag presteren en ’s nachts herstellen. Er zijn wel eens dingen die je bezighouden, maar je moet ook kunnen relativeren. Ergens wakker van liggen voegt niets toe en lost het probleem niet op. Overdag moet je goed uitgerust zijn om zaken aan te pakken. Ik prijs me overigens gelukkig dat ik dezelfde instelling ook privé heb. Dus ik slaap prima iedere nacht.”
Hoe ziet het makelaarsvak er over vijf jaar uit?
“Hoe het vak eruitziet over vijf jaar weet ik natuurlijk niet. Ik heb geen kristallen bol. Wel kan ik terugkijken en vaststellen wat er is veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dan denk ik aan de digitalisering van de ondertekening van de koopovereenkomst, de bouwkundige opnamestaat, het biedlogboek, het NRVT assessment scholingstraject woningtaxateur, de VastgoedCert niveaumeting Vakvaardigheden en een toename van het aantal verkopen per inschrijving. Ik kan wel een verwachting uitspreken over de komende vijf jaar. Ik lees veel over wat er geschreven wordt over ons vak en dan lees ik regelmatig over het inspelen op de behoefte van woningeigenaren als het gaat om verduurzamen, over een bredere dienstverlening van de makelaar en taxateur om zo inkomstenbronnen te spreiden of over het opbouwen van een langetermijnrelatie en het omarmen van technologische ontwikkelingen. Dit is overigens wel vaak informatie van marktpartijen met een commercieel belang.Op basis van mijn ervaringen in het verleden verwacht ik echter geen rigoureuze veranderingen in de aankomende vijf jaar.”
Is ieder vastgoedobject te verkopen?
“Ja, bij de juiste prijskwaliteitverhouding en verkoopinspanning is iedere woning te verkopen.”
Van welke fout in uw vak heeft u het meest geleerd?
“Dat was een acceptatie van een taxatieopdracht bij scheiding. Wat volgde was een negatief proces. De woning was in opdracht van de ex-partner door een collega taxateur ook getaxeerd en gevalideerd. Het door mij uitgebrachte gevalideerde taxatierapport werd in eerste instantie vervallen verklaard omdat ik na validatie geen aanpassingen meer wenste te doen. Onacceptabel vond ik dat. Ik heb vervolgens de adjunct-directeur van het validatie instituut op bezoek gehad in mijn kantoor. Hij bood zijn excuses aan en het rapport werd opnieuw gevalideerd. Uiteindelijk is het dus goed gekomen, maar vanaf toen weiger ik dergelijke taxatieopdrachten. Ik wil niet bezig zijn met negativiteit.”
Stel u wordt morgen de nieuwe voorzitter van NRVT. Watzou u veranderen?
“Op de website van het NRVT valt te lezen: ‘Het NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van Register-Taxateurs’. Daar ben ik enorm voorstander van, echter vind ik de manier waarop dat nu gaat te beteugelend. Het NRVT heeft de macht en dat maakt je als taxateur afhankelijk voor de uitoefening van je beroep. Zo heb ik het NRVT assessment scholingstraject woningtaxateur -waarvoor ik overigens geslaagd ben- en de consequenties bij niet slagen als vervelend ervaren. Bij mijn voorbereiding ben ik in de documenten op de website van het NRVT tegen begrippen aangelopen die ik niet volledig kon duiden. Hierover heb ik de NRVT meer dan zes weken geleden vragen gesteld en meerdere herinneringen gemaild. Tot op heden heb ik geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen. In de statuten van het NRVT staat: ‘Zij tracht dit doel te bereiken door het ontwikkelen van en het toegankelijk maken van de nodige expertise voor het beroep van Vastgoedtaxateur’. Dan verwacht ik een antwoord. Dat zou ik dus veranderen.”