Wat kan KPE leren van de Japanse hoofdstad Tokyo?
Studiereis naar de grootste stad ter wereld
Tokyo is de grootste stad ter wereld. Binnen de stadsgrenzen wonen 10 miljoen inwoners, maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokyo en van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Op 8.231 vierkante kilometer wonen bijna 38 miljoen mensen. Ooit was Tokyo een klein vissersdorp onder de naam Edo. Toen de keizer van Kyoto naar Edo verhuisde in 1868, kreeg de nieuwe Japanse hoofdstad zijn huidige naam. Tokyo betekent in het Japans ‘hoofdstad van het oosten’. Het is een stad waar high-tech en traditie hand in hand gaan. Onlangs nam KPE-directeur Ron Koenen, samen met een aantal professionals uit de vastgoedbranche, deel aan een studiereis naar deze metropool. In dit artikel deelt hij enkele conclusies na deze inspirerende studiereis.
Innovatie en creativiteit
“Het was een indrukwekkende studiereis”, vertelt Ron Koenen. “Doel was om als educatie experts te leren van een andere cultuur. Zaken zoals innovatie, creatie en inspiratie vormden de basis-ingrediënten, want daar is Japan koploper in. Wat kunnen we ervan leren en nog belangrijker, hoe kunnen we dit inzetten in onze programma’s? Qua architectuur zijn ze meester in het bouwen op kleine ruimtes. Tokyo is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Om iedereen te huisvesten, moet je slim omgaan met de ruimte die je hebt om te bouwen. We hebben het A’ House van de bekende Limburgse architect Wiel Arets bezocht. Ongelooflijk hoe hij op zo’n kleine ruimte zo’n huis heeft gebouwd. Zoiets met eigen ogen aanschouwen is wel heel erg inspirerend. We sliepen aan het Shibuya kruispunt. Dat is het drukste kruispunt ter wereld. Elke keer dat het stoplicht op groen gaat, verplaatsen zich ongeveer 2.500 mensen. Daar kun je je als Europeaan geen voorstelling bij maken. Nog opmerkelijker was dat je niet meer dan wat geroezemoes hoorde. Geen geschreeuw, geen getoeter. Niets.”
Orde en netheid
Op het gebied van veiligheid loopt Japan enorm voorop. “Dat heeft alles te maken met gedrag”, legt Ron Koenen uit. “Overal waar je komt, is het opgeruimd. Je vindt geen troep op straat. Orde en netheid zit in het DNA van de Japanner. Dat zie je ook terug op de bouwplaatsen. Ik heb nog nooit zulke nette en gestructureerde bouwplaatsen gezien. Dit komt de veiligheid ten goede. Niets blijft slingeren en het is veel overzichtelijker. Deze manier van gedrag krijgen de kinderen in Japan al vanaf hun eerste levensjaar aangeleerd. Binnen de veiligheidstrainingen van Brain Based Safety die wij ontwikkelen en verzorgen, gaat het ook om gedrag en patronen in ons brein. De verbinding leggen tussen dat stukje cultuur van Japan en onze trainingen is wel een interessante. De cultuur binnen een bedrijf is immers maatgevend voor het terugdringen van veiligheidsincidenten. Met al deze ervaringen die ik in Tokyo heb opgedaan, gaan we de komende tijd aan de slag om te kijken of wij daarmee onze opleidingen, trainingen of cursussen naar een nog hoger niveau kunnen tillen.”