Actueel

Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.

Categorie
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bekijk alles
0 van de 100
Negen genomineerden Veiligste Bouwer van Nederland

Negen genomineerden Veiligste Bouwer van Nederland

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Winnaar moet inspiratie voor collega-bedrijven zijn

Op 28 maart zijn de negen genomineerden voor de titel Veiligste Bouwer van Nederland bekend gemaakt. Kanshebbers op de award zijn: Ballast Nedam (Nieuwegein), BAM Wonen (Bunnik), Habenu-van de Kreeke (Nuth), Hegeman Bouw (Nijverdal / Amersfoort), Heijmans (Rosmalen), Kondor Wessels Amsterdam (Amsterdam), Koopmans Bouwgroep (Enschede), Martens en Van Oord (Oosterhout) en Visser & Smit Hanab (Papendrecht).

Veiligheidsklimaat

De Veiligste Bouwer van Nederland is een initiatief van Brain Based Safety in samenwerking met KPE Bouw & Infra. De prijs wordt uitreikt aan een bouw/infrabedrijf dat veel grip heeft op de veiligheid in zijn werkprocessen en heeft tot doel de veiligheid op de bouwplaats te bevorderen. Wat kunnen bedrijven van elkaar leren met betrekking tot de werkprocessen rondom veiligheid. Centraal staat daarbij het ‘veiligheidsklimaat’ binnen het bedrijf en niet het aantal incidenten dat in het verleden heeft plaatsgevonden. De winnaar moet daarbij een inspiratie zijn voor andere bouwbedrijven in Nederland.  

Bekendmaking

Begin juni zal de jury, onder leiding van veiligheidspsycholoog Juni Daalmans, maximaal drie bedrijven kiezen die op de shortlist terecht komen. Een van deze bedrijven zal dan in het najaar van 2023 feestelijk de award krijgen uitgereikt.

Goede samenwerking in een bouwteam kent alleen maar voordelen

Goede samenwerking in een bouwteam kent alleen maar voordelen

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Werken in een bouwteam betekent een nieuwe manier van samenwerken. Speciaal voor deze samenwerkingsvorm heeft het Hoger Technisch Instituut (HTI) de cursus Werken in een bouwteam ontwikkeld.  

Aannemer vroegtijdig betrekken

Een bouwteam is een contractvorm waarbij opdrachtgever, ontwerper en aannemer al in de ontwerpfase bij elkaar zitten. Waar voorheen de aannemer het uitgewerkte ontwerp kreeg en er eigenlijk geen invloed op had, wordt de aannemer nu vroegtijdig betrokken bij het ontwerp. Hierdoor krijgt hij meer duidelijkheid over het ontwerp en de wensen van het te bouwen project en hij kan zijn expertise inbrengen om tot een beter bouwproces en eindproduct te komen. Dit leidt tot een beter bouwbaar ontwerp en voorkomt veel problemen of discussies bij de uitvoering van het bouwproject. Hoewel bouwteams ooit zijn ontwikkeld in de woningbouw, is het werken in een bouwteam ook in de infra sterk in opkomst.

Sleutels tot succes

Een goede samenwerking in een bouwteam bevordert de prijszekerheid, slagkracht, doorlooptijd en kwaliteit van een project. Maar het vraagt ook om wederzijds vertrouwen en transparantie tussen de opdrachtgever, ontwerper en opdrachtnemer. Om zo optimaal mogelijk te kunnen deelnemen in een bouwteam is het belangrijk dat alle partijen de eigenschappen van een bouwteam kennen en weten met welke spelers je te maken hebt en welke juridische kaders/verantwoordelijkheden van toepassing zijn. Verder is een heldere taak- en rolverdeling binnen een bouwteam één van de sleutels tot succes.

Voor wie?

De cursus Werken in een bouwteam (post hbo) is bedoeld voor diegene die (gaan) deelnemen in een bouwteam en werkzaam zijn bij aannemers, ingenieursbureaus en opdrachtgevers. Hierbij valt te denken aan uitvoerders, werkvoorbereiders, constructeurs, installatietechnici W en E, geotechnici, architecten, omgevingsmanagers en projectleiders van opdrachtgevers. Wie niet aan de primaire toelatingseisen voldoet, maar wel in de praktijk de juiste kennis en ervaring heeft opgedaan kan aan de hand van een intakegesprek worden toegelaten.  

De cursus

Werken in een bouwteam is een driedaagse cursus en heeft per dag een specifiek thema. Aan bod komen: Het landschap van bouwteams, Contracten en overeenkomsten, en Sturen op het beste resultaat. Het docentenkorps voor deze opleiding bestaat uit professionals die dagelijks in de praktijk actief zijn.

Klik HIER voor meer informatie over de cursus Werken in een bouwteam.

Veiligheid meet je niet alleen af aan het aantal incidenten

Veiligheid meet je niet alleen af aan het aantal incidenten

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Arbeidsinspectie legt werk op 70 bouwplaatsen stil

De Arbeidsinspectie controleerde in maart 200 bouwplaatsen in heel het land op de veiligheid. Op ongeveer 140 bouwplaatsen werden overtredingen geconstateerd. In meer dan de helft van die gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de werkzaamheden direct werden stilgelegd. Dat gebeurde vooral bij installateurs van zonnepanelen en dakdekkers. Het ontbrak dan bijvoorbeeld aan steigers, hekwerken of leuningen.

Triest

"In ongevallenrapportages zien we nog steeds dat er veel ongevallen zijn bij mensen die op hoogte werken", laat een woordvoerder van de Arbeidsinspectie weten. Om te kijken of mensen leren van die ongevallen, is de Arbeidsinspectie gestart met controles op de bouwplaatsen. “Aangezien we bij 70 procent van de bouwplaatsen constateerden dat nog steeds overtredingen worden begaan, kunnen we concluderen dat dat niet het geval is. Het is triest dat het op sommige bouwplaatsen nog steeds zo onveilig is."

Gedrag

“Ik ben blij dat de inspectie hierop controleert en actie onderneemt”, is de reactie van Ron Koenen, directeur van de KPE Groep. Ook hij is geschrokken van het aantal bouwplaatsen dat is stilgelegd door de Arbeidsinspectie vanwege onveilige werkomstandigheden. “Wat verbazingwekkend is, is dat leidinggevenden en collega’s onderling elkaar schijnbaar niet of nauwelijks aanspreken of samen onveilige situaties bespreken. Er lijkt een zekere tolerantie te zijn voor deze risicovolle situaties. Er moet dringend actie worden ondernomen om dit gedrag te veranderen.”

Incidenten

“Het klinkt vreemd, maar wij meten onze mate van veiligheid nog steeds af aan het aantal ongevallen. Het is niet een feit dat als we ons aan de veiligheidsregels houden er geen ongevallen gebeuren”, zegt Ron Koenen. “We kunnen het niet langer meten enkel aan de hand van het aantal incidenten dat zich heeft voorgedaan, omdat dit alleen terugkijkt op het verleden. In plaats daarvan moeten we dagelijks actief bezig zijn met veiligheid op de werkplek door ons gedrag te verbeteren. Daar hoort ook bij het signaleren en handelen wanneer collega’s onbewust een onveilige handeling verrichten. Alleen dan kunnen we zeggen dat we veilig werken.”

Vooruitkijken

Brain Based Safety, een onderdeel van KPE Bouw & Infra, hanteert deze benadering al geruime tijd. De aanpak is gericht op het bevorderen van veiligheid door het vergroten van veilig gedrag. Door de kennis van het brein (Brain Based) toe te passen, wordt er ingezet op het versterken van veilig gedrag (Safety). Hierbij wordt gekeken naar hoe onveilig gedrag ontstaat en wat de mogelijkheden zijn om dit gedrag te beïnvloeden. Het is gebleken dat de houding van het management en de direct leidinggevenden een belangrijke invloed heeft op het gedrag van de vaklieden op het dak. Brain Based Safety kijkt dus vooruit en wil proactief handelen door veilig gedrag te stimuleren en risico's te minimaliseren.

Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Neem dan contact op met Anne Verhulst (a.verhulst@kpe.nl)

Keynote Dirk Rinze Visser

Keynote Dirk Rinze Visser

KPE Groep
Datum bericht

Ir. Dirk Rinze Visser MSc CEng RO is partner, Europe Structures Lead en Rotterdam Office Director bij Buro Happold. Buro Happold is een multidisciplinair ingenieursbureau met meer dan 30 kantoren wereldwijd en met bijna 2.500 medewerkers. Daarnaast is Visser docent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Van elkaar leren

Dirk Rinze Visser neemt in zijn keynote het publiek mee naar de samenwerking op bouwplaatsen en in ontwerpteams in andere landen in de wereld. Hoe gaat men daar te werk? Wat zijn de verschillen met Nederland? “Ik wil daarmee niet aangeven of het elders in de wereld beter of slechter is geregeld”, zegt Visser. “Maar wel wat we misschien van elkaar kunnen leren. Neem nou Haïti. Ik heb daar na de verwoestende aardbeving van 2010 meegewerkt aan het aardbevingsbestendig ontwerpen van een schoolgebouw. Daar stonden twintig mensen rondom een te wapenen betonbalk. Dan frons je in eerste instantie je wenkbrauwen. Maar deze wijze van werken hoeft niet slechter te zijn. In Haïti is samenwerking meer gestoeld op manpower dan op nadenken. Terplekke worden zaken aangepakt, hier gebeurt het meer van achter de tekentafel.”

Razendsnel

Een tweede voorbeeld dat Visser aanhaalt, is China. “In Wuhan werd binnen tien dagen een ziekenhuis gebouwd in de strijd tegen het coronavirus. Ruim 100 graafmachines en bulldozers, tweehonderd medewerkers en heel veel prefab producten zorgden in no time voor een ziekenhuis met 1.000 bedden. Dat kunnen we ons hier niet voorstellen. Ik heb daar zelf meegemaakt dat al staal werd besteld terwijl wij nog in de ontwerpfase zaten. Daar moet alles razendsnel. Dertig bouwkranen op een bouwplaats komen elkaar niet in het vaarwater. Dat is een geoliede machine. In Nederland zou de bouwplaats direct stilgelegd worden in verband met de veiligheid.”

Hiërarchie

Samenwerking in het Midden-Oosten gaat er weer heel anders aan toe. Volgens Visser is het zogenoemde ‘beslisapparaat’ daar gebaseerd op hiërarchie. “De hoogste persoon op de ladder beslist. Als hij een andere keuze maakt dan eerder genomen beslissingen door functionarissen die lager in rang zijn, wordt dit niet tegengesproken. Sterker nog, de persoon lager in rang weet zich dan niets meer te herinneren van zijn beslissing. Wordt deze beslissing weer overruled door een nog hogere functionaris, dan begint het hele riedeltje weer van voren af aan.”

Verantwoordelijk voelen

In Nederland hebben we het zo slecht nog niet, vindt Visser. “Alleen door de versnippering die is ontstaan in het bouwproces moeten we wel oppassen dat we niet richting de afgrond lopen. Daarom is het ook goed dat samenwerking een van de thema’s van de Dag van de Constructeur is. Samen moeten we ons verantwoordelijk blijven voelen voor een gebouw.

Waardering

Waar Dirk Rinze Visser nog graag een lans voor wil breken, is de publieke waardering voor de constructeur. Als een hartchirurg het leven redt van één persoon, krijgt hij of zij bij wijze van spreken een staande ovatie. Constructeurs ontwerpen gebouwen waar honderden of soms zelfs duizenden mensen werken of wonen. Dat die veilig zijn, vinden we de normaalste zaak van de wereld. Toen ik in Haïti was na de aardbeving, noemden ze mij als constructeur een dokter die de gebouwen geneest. Daar spreekt een hele andere waardering uit.”

De Keynote van Dirk Rinze Visser vindt van 13.05 tot 13.35 uur plaats in de plenaire zaal.

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

“In de makelaardij zijn we gewend zoveel mogelijk te vertellen”

“In de makelaardij zijn we gewend zoveel mogelijk te vertellen”

KPE Vastgoed
Datum bericht

Van Egmond Makelaardij volgt communicatietraining van KPE Vastgoed

Gijsbert van Egmond is al 30 jaar werkzaam in de makelaardij. In 2010 startte hij -samen met zijn vrouw Karin- zijn eigen kantoor onder de naam Van Egmond Makelaardij in Bergambacht. De afgelopen jaren in de makelaarsbranche typeert Van Egmond als ‘hysterisch’. “Nu er weer wat rust is teruggekeerd, merkte ik dat er bij ons op kantoor een beetje de scherpte vanaf was. Alles was in de afgelopen jaren vanzelf gegaan. We moesten weer even de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten.”

Positief verrast

“Huizen verkopen betekent communiceren met de kopers, de verkopers en intern”, zegt Van Egmond. “Toen de huizen zich bijna zelf verkochten, was dit minder belangrijk geworden. Nu de markt weer wat gestabiliseerd is, is het juist een heel belangrijke factor in het proces. Daarom wilde ik met mijn team onze communicatievaardigheden weer eens tegen het licht houden. Elkaar uit de comfortzone halen. Na wat zoekwerk kwam ik bij KPE Vastgoed terecht. Ik kende ze van de PE-verplichting, maar wist niet dat ze ook dit soort trainingen verzorgen. Na het intakegesprek met trainer Tim Horrix was ik positief verrast. KPE ontwikkelde een dagprogramma dat op onze wensen was afgestemd.”

In eigen huis

Gijsbert, Karin en hun vijf medewerkers volgden de communicatietraining incompany. “Het was fijn om dit in eigen huis met het hele team te kunnen doen”, zegt Van Egmond. “Communiceren doe je niet alleen extern, maar ook intern. We hebben er allemaal een zeer positief gevoel aan overgehouden. We communiceren de hele dag en denken ook dat we het goed doen op communicatief gebied. Maar dat is niet altijd zo. Dat heb ik ook zelf ervaren tijdens de training. Dat zijn mooie leerervaringen waar je alleen maar beter in je vak van kunt worden. Een ander interessant communicatieaspect was het belang van luisteren. In ons vak zijn we namelijk gewend om zoveel mogelijk te vertellen.”

Bij deze ene training blijft het niet volgens Van Egmond. “We gaan dit vaker doen. Het is uiterst zinvol gebleken om ook in deze aspecten van ons vak te investeren en niet alleen het inhoudelijke.”  

Wilt u meer weten over de communicatietrainingen van KPE Vastgoed, neem dan contact op met Karmen von Berg (k.vonberg@kpe.nl).

Programma driedaagse studiereis Gent op hoofdlijnen gereed

Programma driedaagse studiereis Gent op hoofdlijnen gereed

KPE Vastgoed
Datum bericht

Na het succes van Antwerpen in 2022, dit jaar weer een Belgische stad op de studiekalender

Na de studiereis Winterberg (Duitsland) in maart, staat van 14 tot en met 16 juni de driedaagse studiereis naar Gent op het programma. Na het succes van Antwerpen in 2022 heeft KPE Vastgoed dit jaar wederom gekozen voor een Belgische stad.  

Gent is een middeleeuwse stad met prachtige oude bouwwerken. Maar ook hedendaagse architectuur heeft een plek in de stad, met pareltjes als bibliotheek De Krook, polyvalente ontmoetingsplek De Stadshal en het icoon van de universiteit De Boekentoren. De studiereizen van KPE Vastgoed zijn een combinatie van kennis vergaren, ervaringen delen met uw collega’s, een bijzondere stad ontdekken op het gebied van vastgoed en ontspanning in de avonduren.

Woensdag

KPE Vastgoed zet op dit moment de laatste puntjes op de i van het programma. Nog niet alles is in beton gegoten, maar op hoofdlijnen ziet het programma er als volgt uit. Op woensdag wordt om 11.00 gestart met een uitgebreide kennismaking en aansluitend een lunch. De middag staat in het teken van de verplichte thema’s die door de toezichthouders zijn aangewezen. Ron Weyzen en Jan-Kees Duvekot zijn deze drie dagen de docenten voor de theoretische delen. Daarnaast zorgen zij dat ter plaatse de organisatie soepel verloopt. ’s Avonds gaat de studiegroep samen dineren en aansluitend is iedereen vrij om de stad verder te ontdekken.

Donderdag

Donderdagmorgen na het ontbijt wordt om 9.00 uur gestart met het tweede theoretische deel dat tot aan de lunch zal duren. De middag is gereserveerd voor een praktijkbezoek aan de stad. Op dit moment wordt bekeken of het mogelijk is om met een elektrische step een tour te maken langs een aantal beeldbepalende gebouwen. Dit gebeurt dan onder leiding van iemand die Gent als zijn broekzak kent. Natuurlijk wordt ook een van deze gebouwen bezocht. Het tweede deel van de middag is gereserveerd voor Geoffrey Giët. Hij is managing partner bij vastgoedkantoor Agence Rosseel in Gent. Geoffrey ontvangt de studiegroep op zijn kantoor en neemt ze mee in de wereld van de Belgische makelaardij en bijbehorende wetgeving. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan een Gentse bierbrouwerij voor een aperitief. Na het diner heeft iedereen weer de vrije hand om de stad te bezoeken.

Vrijdag

Na het ontbijt op vrijdag gaat het richting het gemeentehuis van Gent. Daar ontmoet de studiegroep een beleidsambtenaar van de gemeente die verantwoordelijk is voor de stadsontwikkeling. Een van de in aanbouw zijnde projecten in zijn presentatie zal aansluitend bezocht worden. Na de lunch volgt er dan het derde theoretische deel met als afsluiting een evaluatie van de drie dagen. Hoewel nog niet alles voor 100 procent vaststaat, kan KPE Vastgoed garanderen dat het weer een zeer interessant programma wordt. De combinatie tussen theorie, praktijk, ontmoeting en ontspanning maakt deze studiereizen altijd tot een succes.

20 PE-punten

De prijs voor deze studiereis is 1.595,00 euro (exclusief btw). In deze prijs zitten naast het theoretisch en praktisch programma, ook de excursies, hotelovernachtingen, ontbijten, lunches en diners. Deelname aan deze reis betekent ook dat je in één keer aan de volledige PE-verplichting van 20 punten voldoet. De deelnemersplekken voor deze studiereis zijn beperkt. Wacht dus niet te lang, want ‘vol is vol’.  

Klik HIER om u direct in te schrijven.

Nieuwe Omgevingswet wil vroegtijdige participatie

Nieuwe Omgevingswet wil vroegtijdige participatie

KPE Vastgoed
Datum bericht

Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking in Nederland. Een nieuwe wet die van grote invloed zal zijn op de directe omgeving van alle inwoners van het land. De Omgevingswet stimuleert onder meer vroegtijdige participatie. Daarmee kunnen overheden op tijd belangen, meningen, zorgen en creativiteit op tafel krijgen.

Belanghebbenden

De wet zegt over participatie: het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden [...] bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit. Met belanghebbenden bedoelt de wet burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden. Maar ook aanvragers van omgevingsvergunningen, zoals projectontwikkelaars, moeten aangeven of ze aan participatie hebben gedaan, en zo ja, wat het resultaat van het proces is. Het achteraf kunnen bewijzen dat burgers en andere belanghebbenden een rol in de besluitvorming hebben gespeeld, wordt ook wel de motiveringsplicht genoemd.

Bundeling van kennis en expertise

Het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling (IPV) maakt onderdeel uit van de KPE Groep en ondersteunt overheden en vastgoedontwikkelaars bij het totale participatieproces. “KPE heeft als educatie expert heel veel kennis in huis als het gaat om het ontwikkelen van programma’s, faciliteren van professionele interventies en het concretiseren en behalen van doelstellingen met grote en diverse doelgroepen”, legt projectleider Elnaz Stravers uit. “Daarnaast beschikken we over de juiste expertise op het gebied van vastgoed, bouw en infra. Deze kennis en expertise hebben wij gebundeld in het IPV. Hiermee kunnen we overheden en vastgoedontwikkelaars compleet ontzorgen als het gaat om participatietrajecten. Belangrijk is daarbij dat wij een onafhankelijke partij zijn.”

Participatierapport

Overheden en vastgoedontwikkelaars die IPV inschakelen voor een participatietraject kunnen op maatwerk rekenen. “Geen enkel project is hetzelfde”, vertelt Elnaz Stravers. “De ene keer kun je volstaan met een eenmalige bijeenkomst, de andere keer zijn er meerdere nodig en ook nog eens geografisch gesegmenteerd. We regelen de complete organisatie. Van het zoeken en vastleggen van een locatie, de uitnodigingen maken en versturen tot de catering en de afstemming van inhoud met overheden en ontwikkelaars. Na afloop leveren we dan ook een uitvoerig participatierapport op dat alle aspecten van het traject omvat en aan de regelgeving voldoet. Zo kunnen de overheden of ontwikkelaars zich bezighouden met hun kerntaken en doen wij waar wij juist goed in zijn. Het beste van beide werelden brengen we zo samen.”

Wilt u meer weten over een maatwerktraject participatie van het Instituut voor Participatie bij Vastgoedontwikkeling? Neem dan contact op met Elnaz Stravers (e.stravers@kpe.nl)

'Samenwerken aan veilige constructies én duurzame constructies' thema tijdens Dag van de Constructeur

'Samenwerken aan veilige constructies én duurzame constructies' thema tijdens Dag van de Constructeur

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Interview met voorzitter programmacommissie, Frank Kaalberg:

Thema van de Dag van de Constructeur 2023 is ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Het zijn twee aspecten die zeer actueel zijn in de constructeursbranche”, legt de voorzitter van de programmacommissie en bestuurslid van VNconstructeurs, Frank Kaalberg uit. “Het verbeteren van de borging van de constructieve veiligheid heeft tot doel het voorkomen van calamiteiten en instortingen. Belangrijkste oorzaak is de versnippering van, en onduidelijkheid over rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor ontwerp en realisatie van de constructie.”

Handschoen opgepakt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft naar aanleiding van een aantal grote calamiteiten de ontwerp-, bouw- en technieksector opgeroepen om het ontwerpen, bouwen, overdragen en gebruiken van bouwwerken structureel veiliger te maken. “Via het Programma Veiligheid in de Bouw heeft de sector samen met tal van stakeholders en betrokkenen de handschoen opgepakt om aan deze opgave te werken”, zegt Kaalberg die werkzaam is als PMC leader Underground Infrastructure bij Witteveen+Bos. “Het versterken van de regie op veiligheid is noodzakelijk omdat constructieve veiligheid op dit moment vaak onvoldoende integrale aandacht krijgt over alle fases van het bouwproces – van initiatief tot sloop – heen. Hierdoor worden beslissingen rondom veiligheid onvoldoende gewogen naar hun effect op andere fases in het bouwproces.”  

Samenwerking

Een belangrijke verandering om de regie op de veiligheid te verbeteren, is het versterken van de rol van de Coördinerend Constructeur. Kaalberg: “Als VNconstructeurs ondersteunen we daarom het manifest van opdrachtgevers, adviseurs en bouwbedrijven om de constructieve veiligheid naar een hoger plan te tillen. “De Coördinerend Constructeur krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de integrale constructieve veiligheid. Hiermee wordt actief de versnippering van taken en verantwoordelijkheden tegengegaan en wordt constructieve veiligheid geen streven meer, maar een verplicht eindresultaat. Samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn daarbij ontzettend belangrijke factoren. Tijdens de Dag van de Constructeur zullen de sprekers hier ook aandacht aan geven. Om hier ook praktisch handen en voeten aan te geven organiseren we samen met het KPCV, Bouwen met Staal en Betonvereniging binnenkort ook nog de cursus Borgen Constructieve Veiligheid in de Praktijk.”

Onlosmakelijk verbonden

Het tweede aspect dat centraal staat tijdens de Dag van de Constructeur is duurzame constructies. “Duurzaamheid en constructieve veiligheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden”, zegt Kaalberg. “We willen met z’n allen zo duurzaam en circulair mogelijk bouwen, maar wat betekent dat voor het constructief ontwerp? Een slanker constructief ontwerp zorgt weliswaar voor minder gebruik van beton en staal, maar wat doet dat met de veiligheid van een constructie? Conform het Betonakkoord gaan we steeds minder cement in beton toepassen, maar tegelijkertijd moet de levensduur van infrastructurele (ondergrondse) constructies wel minimaal 100 jaar worden gegarandeerd. Meer toepassing van hout is duurzaam maar kun je daarmee ook veilig in de hoogte bouwen, welke verbindingen hanteer je en hoe zit het met brandveiligheid? Binnen de constructeursbranche zijn we innovatief, verleggen we bovendien grenzen door middel van uitdagende en steeds duurzamere constructieve ontwerpen, maar dat mag nooit ten koste van de veiligheid gaan.”

Inspirerend programma

Alle aspecten rondom constructieve veiligheid én duurzaamheid komen tijdens de Dag van de Constructeur aan de orde. Enerzijds door drie inspirerende keynote sprekers (Dirk Rinze Visser, Dorien Staal en Francesco Veenstra) en anderzijds door breakout-sessies over uitdagende projecten in hoogbouw, viaducten en bruggen, afzinktunnels, digitalisering (Artificial Intelligence) en constructieve veiligheid. Verder zal er die dag de Constructeur van het Jaar bekend worden gemaakt en zullen -in samenwerking met het Constructeursregister- de in de afgelopen (corona)jaren geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers worden gelauwerd.

Donderdag 1 juni 2023 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

Virtual Reality unieke manier om veiligheid te trainen

Virtual Reality unieke manier om veiligheid te trainen

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Virtual Reality unieke manier om veiligheid te trainen

Vandaag is de Bewust Veilig-dag. Ook KPE en Brain Based Safety schenken hier bijzondere aandacht aan.  

Veiligheid op de bouwplaats staat vandaag centraal. Een van de innovatiefste manieren om dit te doen is door middel van een Virtual Reality bril. Op deze manier kun je onveilige situaties nabootsen in een veilige omgeving.  

Elnaz Stravers (KPE Groep) neemt ons - samen met Stef Boesen (Goal043 | VR buzz)- mee naar drie bouwplaatsen in Nederland om medewerkers kennis te laten maken met deze unieke manier van veiligheidstraining.

Klik HIER voor de Brain Based Safety VR buzz Tour 2023

Wil je meer weten over de VR veiligheidstraining? Stuur dan een berichtje naar vr@kpe.nl

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Wie wordt de Veiligste Bouwer van Nederland?

Brain Based Safety gaat in samenwerking met KPE Bouw & Infra in 2023 op zoek naar de Veiligste Bouwer van Nederland. Een jaarlijks terugkerende award die wordt uitreikt aan een bouw/infrabedrijf dat veel grip heeft op de veiligheid in zijn werkprocessen. Ieder bouw/infrabedrijf in Nederland heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. ‘We werken veilig of we werken niet’ is daarbij een veelgehoorde uitspraak.

Inspiratie

De award heeft tot doel de veiligheid op de bouwplaats te bevorderen. Wat kunnen bedrijven van elkaar leren met betrekking tot de werkprocessen rondom veiligheid. Centraal staat daarbij het ‘veiligheidsklimaat’ binnen het bedrijf en niet het aantal incidenten dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Dat is waar het om gaat bij de zoektocht naar de Veiligste Bouwer van Nederland. De winnaar moet daarbij een inspiratie zijn voor andere bouwbedrijven in Nederland.  

De genomineerden

De jury, onder leiding van veiligheidspsycholoog Juni Daalmans, heeft in maart de longlist samengesteld voor de award Veiligste Bouwer van Nederland. De genomineerden voor 2023 zijn in alfabetische volgorde:

Ballast Nedam | Nieuwegein

BAM Wonen | Bunnik

Habenu-van de Kreeke | Nuth

Hegeman Bouw | Nijverdal / Amersfoort

Heijmans | Rosmalen

Kondor Wessels Amsterdam | Amsterdam

Koopmans Bouwgroep | Enschede

Martens en Van Oord | Oosterhout

Visser & Smit Hanab | Papendrecht

Shortlist

Alle genomineerden krijgen binnenkort een vragenlijst omtrent de veiligheid binnen hun bedrijf. Hierin staat de methodiek van Brain Based Safety centraal. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten zal de jury begin juni een shortlist samenstellen van maximaal drie bedrijven. De bedrijven die genomineerd worden voor de shortlist krijgen een persoonlijk bezoek van de jury. Aan de hand van deze visitatie maakt de jury de uiteindelijke keuze wie de Veiligste Bouwer van Nederland wordt.  

In het najaar wordt op feestelijke wijze de winnaar van de award Veiligste Bouwer van Nederland bekend gemaakt.

Over Brain Based Safety

Brain Based Safety is een aanpak om veiligheid te bevorderen door veilig gedrag te vergroten. Brain Based Safety is voortgekomen uit recent wetenschappelijk onderzoek. Met name uit de neuropsychologie (Brain Based) en vertaald naar het versterken van veilig gedrag (Safety). Centraal hierin staat wat de werking van het brein ons leert over veilig gedrag en welke mogelijkheden we hebben om dat gedrag te beïnvloeden. De aanpak is vrij nieuw omdat wetenschappers pas sinds kort in het brein kunnen kijken terwijl iemand opdrachten uitvoert. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als iemand een risico waarneemt of iets gevaarlijks doet. Brain Based Safety is een gedachtengoed dat mensen leert omgaan met de huidige gevaren van het werk. Ook biedt het handvatten voor het creëren van een omgeving die veilig werken stimuleert.

www.kpe-brainbasedsafety.nl

Over KPE Bouw & Infra

KPE Bouw & Infra is de enige onafhankelijke educatie expert in Nederland binnen de bouw- en infra branche. Opleiden doen zij op persoonlijke, innovatieve en praktijkgerichte wijze. Uitgangspunt zijn daarbij altijd de vijf waarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.

www.kpe.nl

KPE in beeld | Robbert van Dinther

KPE in beeld | Robbert van Dinther

KPE Groep
Datum bericht

Vandaag spreken we met Robbert van Dinther, directeur en partner bij KPE Groep, over zijn functie, drijfveren en hoogtepunten binnen KPE.

Wat is je functie binnen KPE?

"Ik ben verantwoordelijk voor KPE Bouw & Infra, het Hoger Technisch Instituut (HTI) en ben tevens partner bij KPE Groep. Binnen KPE Groep ben ik verantwoordelijk voor HR-gerelateerde zaken en daarbuiten ben ik het merendeel van mijn tijd bezig met onze opdrachtgevers in de bouw-, infra- en vastgoedbranche. Daarnaast ben ik bezig om, gebaseerd op de actualiteit, met het ontwikkelen van nieuwe leerlijnen, opleidingen en trainingen.''

Kun je iets meer vertellen over je achtergrond, wat heb je gedaan voordat je bij KPE bent begonnen?

"Ik heb een HR-achtergrond en ben al ruim 25 jaar actief binnen de bouw-, infra- en vastgoedbranche. Bij Ballast Nedam ben ik begonnen als HR-manager. Daar heb ik een reis door de organisatie gemaakt wat mij uiteindelijk heeft gebracht tot een directiefunctie bij Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling in 2006. Daarnaast was ik actief als bestuurslid voor BOSNO en actief bij ‘Bouwend Nederland’. In 2006 ben ik toegetreden tot de Raad van Advies van KPE Groep. Uiteindelijk heb ik in 2015 de overstap gemaakt van Ballast Nedam naar KPE Groep.''  

Wat is jouw drijfveer voor het werk dat je doet?

"Dat is de passie voor het ontwikkelen van mensen zowel binnen onze eigen organisatie als ook bij onze opdrachtgevers. Ik was vanuit mijn HR-functie daar altijd al mee bezig. Toen ik bij KPE kwam, kwam ik meer aan de operationele kant van mensen helpen om zichzelf te ontwikkelen en binnen een organisatie het maximale uit zichzelf te laten halen. Ik vind het gaaf om terug te zien vanuit mijn rol bij KPE dat ik hierin een bijdrage kan leveren."

Wat is een hoogtepunt in je carrière bij KPE?

"Dat is een goede vraag... het zijn er een aantal, maar ik merk dat ik tijdens mijn werk veel momenten heb waar ik heel blij van word. Zoals van iemand die na het volgen van een opleiding zegt: ‘hier kan ik morgen al iets mee’ of het begeleiden van een student bij het HTI om de juiste studiekeuze te maken. Eigenlijk zijn het allemaal kleine hoogtepuntjes, want voor die persoon is het heel belangrijk. Ik ben altijd blij dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. Dus als je mij vraagt wat een hoogtepunt binnen KPE is, dan zijn het dit soort momenten. Als ik terugkijk op de afgelopen 8 jaar bij KPE, hebben wij een enorme progressie geboekt in het bedienen van de doelgroepen. We zijn inmiddels een belangrijke speler in het opleidingsland van de bouw-, infra- en vastgoedbranche en daar ben ik trots op."

Welke ambities heb je nog met KPE?

"Mijn ambitie is om onze groeidoelstellingen te realiseren, dat we door kunnen groeien naar het strategische opleidingsbedrijf dat we willen zijn binnen de bouw-, infra- en vastgoedbranche. Daarnaast dat we thema's op het gebied van veiligheid, leiderschap, innovatie, etc. binnen deze branches verder kunnen ondersteunen vanuit onze rol als strategisch opleider."

Wat is jouw slotzin met betrekking tot KPE?

"Er is in mijn beleving niks mooier dan dat wij, de Peoplebuilders van KPE, professionals op individueel en organisatieniveau helpen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dat voelt elke dag weer als een feest."

‘Bouwregelgeving betekent je gezond verstand gebruiken’

‘Bouwregelgeving betekent je gezond verstand gebruiken’

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

‘Bouwregelgeving betekent je gezond verstand gebruiken’

Interview Roel Geys, directeur GBB Maastricht

Het Bouwbesluit, de Omgevingswet, de wet Kwaliteitsborging voor bouwen, het Burgerlijk Wetboek, regelgeving rond brandveiligheid … Al deze wet- en regelgeving moet ertoe leiden dat we veilig, kwalitatief, duurzaam en gebruiksvriendelijk bouwen en verbouwen. Toch voldoet volgens Roel Geys negentig procent van de gebouwen niet aan de regelgeving. Geys is directeur GBB in Maastricht, het kenniscentrum voor veilig bouwen.


Nauwelijks handhaving

“Het niet voldoen aan de regelgeving levert in de meeste gevallen geen grote risico’s op”, legt Geys uit. “Maar het is wel opmerkelijk dat het gebeurt. De regelgeving in ons land is zo complex aan het worden dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Daarnaast zijn er nauwelijks sancties bij overtreding omdat er bijna niet gehandhaafd wordt. Daardoor komt een echte fout pas naar voren bij een calamiteit.”

Nieuwe wet

Met de invoering van de Omgevingswet wordt het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De wet is al verschillende keren uitgesteld en op 14 maart jl. stemde de Eerste Kamer in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. De Omgevingswet vervangt veel wetten en regels en er komt één digitaal loket voor burgers en bedrijven waar je kunt zien óf je een vergunning nodig hebt.

Verantwoordelijk

“Als de Omgevingswet en Burgerlijk wetboek van kracht wordt, veranderen er een paar essentiële zaken”, legt Geys uit. “Zo verschuift de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever meer naar de uitvoerende partij. Nu kan een aannemer bij geschillen of fouten zich nog verschuilen achter het opleverrapport dat door de opdrachtgever is goedgekeurd. Straks blijft de aannemer verantwoordelijk voor zijn werk. Ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moet tot minder fouten in de bouw leiden. Bouwbedrijven moeten door de wijziging in de wetgeving de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. De controle van de vergunningen verschuift dan van gemeenten naar onafhankelijke professionele kwaliteitscontroleurs.

Redeneer logisch

Het allerbelangrijkste vindt Roel Geys echter dat alle partijen in de bouwketen met hun gezond verstand werken. “Bij iedere training die ik verzorg is het eerste dat ik zeg ‘leg het boekje met de wet- en regelgeving maar weg’. Natuurlijk moet je de basis regelgeving kennen, maar je moet niet ontwerpen met de voorschriften in de hand. Kijk om je heen, redeneer logisch en heb het inzicht om af en toe een keuze te maken die anders, maar wel veiliger is. Die keuze toets je vervolgens aan het Bouwbesluit. Als je op die manier werkt, bespaar je niet alleen tijd en geld maar verklein je ook de kans op fouten. De trainingen die ik namens KPE Bouw & Infra verzorg omtrent wet- en regelgeving, bestaan met name uit het leren zelf durven nadenken. Je hoeft niet van de hoed- en de rand te weten. Signaleren, de juiste vragen stellen en weten waar je antwoorden kunt vinden staan centraal. Ik behandel ook altijd de top 15 van meest gemaakte bouwfouten. Praktische voorbeelden spreken veel meer tot de verbeelding dan bij wijze van spreken het opdreunen van rijtjes.”

Lopende encyclopedie

Martijn Jansen, HR Manager Bouw- en Vastgoedontwikkeling bij VolkerWessels, schakelt met regelmaat KPE Bouw & Infra in om de medewerkers op de hoogte te houden over juridische ontwikkelingen en actualiteiten rondom wet- en regelgeving in de bouwbranche. “We zijn erg blij dat KPE iemand als Roel Geys als trainer in huis heeft. Ik noem hem wel eens een ‘lopende encyclopedie’ als het gaat om bouwregelgeving. Hij gaat heel pragmatisch te werk. Doordat hij dagelijks actief is in de praktijk neemt hij iedere keer ook weer tot de verbeelding sprekende casussen mee naar de training. De wetgeving is zo complex en specialistisch dat het belangrijk is om de juiste vragen te stellen. Hiermee voorkom je al een hoop ellende. Onze medewerkers zijn spreekwoordelijk weer helemaal opgefrist als ze zo’n maatwerktraining hebben gevolgd. Doordat er wordt gewerkt aan de hand van praktijkvoorbeelden blijft het ook goed beklijven en gaan onze medewerkers niet met een overvol hoofd naar huis. In de afgelopen periode hebben medewerkers van Stam en de Koning, Van der Poel en Van Agtmaal een maatwerktraining gevolgd. Binnenkort is De Bonth van Hulten aan de beurt. Dat zegt genoeg over hoe tevreden we over deze trainingen zijn.”

Wilt u meer informatie over de trainingen die KPE Bouw & Infra verzorgt omtrent wet- en regelgeving binnen de bouw, neem dan contact op met Paul Simons (p.simons@kpe.nl).

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

Planoloog en jurist Jerry de Rijke verzorgt masterclass

Het palet aan studiemogelijkheden bij KPE Vastgoed is groot. Behalve opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en studiereizen is er ook de mogelijkheid om een masterclass te volgen. Een van deze masterclasses is ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ en wordt gegeven door Jerry de Rijke.

Planoloog en jurist Jerry de Rijke werkt al meer dan 20 jaar als adviseur en projectleider in het Omgevingsrecht voor overheden, bedrijven, ontwikkelaars en makelaars. Hij heeft zich gespecialiseerd in de aankomende Omgevingswet. De Rijke geeft door het hele land cursussen over het Omgevingsrecht.

Uit de koelkast

“We zijn erg blij dat Jerry deze masterclass voor ons wil verzorgen”, zegt Robbert van Dinther, partner bij KPE Groep. “Hij is dé expert op het gebied van omgevingsrecht. Voor corona heeft hij een aantal masterclasses verzorgd omtrent dit thema. Door corona hebben we de masterclasses noodgedwongen even in de koelkast moeten zetten, want een masterclass is niet geschikt voor online. Inmiddels hebben we de inhoud geactualiseerd naar de huidige stand van zaken en zijn we verheugd dat we deze weer kunnen aanbieden. Deze masterclass is niet alleen geschikt voor de vastgoedbranche, maar zeer zeker ook voor professionals in de bouw en infra.”

Proactief

“Deze masterclass is een verdiepingsslag op het gebied van omgevingsrecht bij gebied- en planontwikkeling”, legt Jerry de Rijke uit. “We gaan aan de slag met concrete casussen. Dit betekent ook dat je een goede basiskennis van gebiedsontwikkeling moet hebben. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien, want anders wordt het meer een college. Het is een proactieve masterclass waarbij iedereen kan meedenken en meepraten. Als casus nemen we bijvoorbeeld een gebied dat geschikt moet gemaakt worden voor woningbouw. Staat het huidige plan woningbouw toe? Hoe krijg je het bestuur zo ver mocht dat niet het geval zijn? Welke onderzoeken zijn nodig? Welke ambtelijke organisaties moet je erbij betrekken en welke wet- en regelgeving is van toepassing?”

Omgevingswet

Nu de Omgevingswet een aantal keren is uitgesteld en pas op 1 januari 2024 in werking treedt, is de vraag hoe deze masterclass aansluit op de actualiteit? “Deze masterclass staat los van de Omgevingswet”, legt Jerry de Rijke uit. “Hoewel de Omgevingswet natuurlijk een nieuw kader vormt, is er inhoudelijk niet zo gek veel verschil met de huidige wetgeving. Het is met name jurisprudentie en beleid waar de wijzigen zitten, en daar gaan we zeker op in. Deze masterclass is primair gericht op de onderzoeken die je moet doen, hoe ga je om met bestuur, welke partijen haal je aan boord en welke plannen maak je vervolgens.”

Inclusief diner

De masterclass ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ begint om 13.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Dit is inclusief een diner. Voor meer informatie klikt u hier.

“Take Care is geen postercampagne, maar oprechte zorg voor mensen”

“Take Care is geen postercampagne, maar oprechte zorg voor mensen”

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

“Take Care is geen postercampagne, maar oprechte zorg voor mensen”

Brain Based Safety als onderdeel veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam

 Brain Based Safety stond centraal in het leiderschapstraject Take Care van Ballast Nedam. Het traject werd gevolgd door zo’n 100 medewerkers van Ballast Nedam die een operationeel leidinggevende functie hebben, zoals uitvoerders, hoofduitvoerders, projectleiders en projectdirecteuren. Daarin leerden zij hoe het brein werkt in relatie tot (on)veilig gedrag op de bouwplaats en hoe zij dit positief zouden kunnen beïnvloeden. 

Geert van der Linde, directeur Veiligheid bij Ballast Nedam, kijkt tevreden terug op de trainingen die door KPE Bouw & Infra werden verzorgd. Hij vond het hele goede trainingen omdat ze aangeven waar Take Care voor staat. “Take Care is geen postercampagne, het gaat niet over banners. Take Care gaat over oprechte zorg voor mensen. Begrijpen hoe het werkt in het brein van mensen.” In een eerdere publicatie in de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra liet Van der Linden weten dat de training een cruciaal onderdeel is van het veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam. “In mijn ogen zijn de trainingen een succes als iemand wordt aangesproken op zijn of haar gedraag en daarbij ‘dank je wel’ kan zeggen. We moeten onszelf en elkaar beschermen, daar draait het om.”

KPE Bouw& Infra maakte in opdracht van Ballast Nedam een video met daarin een terugblik op het gehele trainingstraject. Klik hier om de video te bekijken.

Wilt u meer weten over Brain Based Safety en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Karmen von Berg (06 25 29 98 41 | k.vonberg@kpe.nl) of Robbert van Dinther (06 22 49 35 33| r.vandinther@kpe.nl).  

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

KPE Vastgoed
Datum bericht

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Digitalisering, automatisering en artificial intelligence vraagt om nieuwe competenties

Als educatie expert voor mensen die werkzaam zijn in de bouw-, infra- en vastgoedbranche, helpt KPE professionals op individueel en organisatie niveau talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit betekent dat de onderwijskundigen van KPE steeds op de hoogte moeten zijn van de laatste stand van zaken op het gebied van educatie en ontwikkeling. Dit doen ze door zelf trainingen en webinars te volgen, aangesloten te zijn bij LinkedIn-community’s omtrent learning and development en het lezen van vakliteratuur. Maar ook actief deelnemen aan bijvoorbeeld een van de grootste educatie beurzen van Europa: Online Educa Berlin (OEB).

Inspirerend

Eind vorig jaar was een delegatie van KPE aanwezig bij de OEB in Berlijn. Volgens hen was de deelname aan de Educa zeer inspirerend. Behalve dat je er veel interactieve workshops kon volgen, plenaire bijeenkomsten bijwonen waarin de laatste trends werden gepresenteerd, leer je heel veel mensen kennen die in welke vorm dan ook actief zijn in de educatie branche. Bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen uit heel Europa waren in Berlijn aanwezig.

Toekomstige banen

Vooral upskill en reskill was een veel besproken onderwerp in Berlijn. “Reskill wordt steeds belangrijker”, legt KPE-onderwijskundige Karmen von Berg uit. “Door automatisering, robotisering en artificial intelligence zullen in de toekomst banen verdwijnen. Daar komen andere banen voor in de plaats terug. Daarvoor heb je opgeleide mensen nodig. Maar ook de verduurzaming zorgt ervoor dat nieuwe beroepen ontstaan. Om als bedrijf voorbereid te zijn op de toekomst is reskill van je medewerkers dus heel belangrijk. Anders mis je straks de boot. Maar ook upskill blijft belangrijk. Nog beter worden in wat je al doet of nieuwe skills aanleren. Voorbeelden hiervan zijn de functie werkvoorbereider en uitvoerder. Die vragen vandaag de dag om andere competenties dan tien jaar geleden.”

Online nog steeds in trek

Ook online leren neemt een steeds groter vlucht. Dat bleek ook in Berlijn. Ook na corona blijft online leren in trek bij deelnemers heeft Karmen von Berg gemerkt. “Waar het in de corona periode noodgedwongen alleen maar online was, zie je nu dat het hybride model online en fysiek sterk in trek is. Het is wel belangrijk om de digitale vorm van leren een eigen karakter te geven. Het moet geen kopie van fysiek les volgen zijn. Daarom ontwikkelen wij specifieke e-learnings, maar zetten we ook digitale middelen in zoals virtual reality en serious games. Ons concept ‘online-offline-work’ waarin ook de praktijk en beleving een belangrijke plek heeft, is wat ons betreft het educatiemodel voor de toekomst.”

Makelaar Hub Leenen: “We zijn weer met ons vak bezig”

Makelaar Hub Leenen: “We zijn weer met ons vak bezig”

KPE Vastgoed
Datum bericht

Makelaar Hub Leenen: “We zijn weer met ons vak bezig”

Verkopers moeten wennen dat huis verkopen weer een onderhandelingsproces is

Er zijn veel mensen die denken dat de makelaar de afgelopen twee jaren gouden tijden heeft beleefd. Het was niet de vraag of een huis verkocht werd, maar hoe snel en hoe hoog overboden werd. Makelaar/taxateur Hub Leenen die sinds 2001, met zijn vrouw Meggy, zoon Bram en dochter Lonneke, Leenen Vastgoed in Heerlen runt, is een hele andere mening toebedeeld.

Verkoper kon kiezen

“We waren niet meer met ons vak bezig”, vindt Hub Leenen. “Zo snel als een huis in de verkoop kwam, kreeg je direct 20 reacties. Binnen een week waren de bezichtigingen achter de rug en vervolgens mocht iedereen schriftelijk een bod uitbrengen met de bijhorende voorwaarden. Vervolgens was het aan de verkoper om een keuze te maken. Wij namen ons nog de tijd voor een bezichtiging, maar ik ken verhalen waar de geïnteresseerden achter elkaar door het huis werden ‘gejaagd’. Dat had niets meer met ons vak te maken.”

Onderhandelingsproces

Geen gouden bergen dus? “Wij merken op dit moment niet een terugval in het aantal transacties”, zegt Hub Leenen (67). “Wat we wel merken is dat het verkoopproces nu weer wat ‘normaler’ verloopt. Onze rol is weer een stuk belangrijker geworden. We kunnen weer met ons vak bezig zijn en daar ben ik heel blij mee. Nog steeds is de markt goed en ook zien wij dat er toch nog panden worden verkocht boven de vraagprijs. Zeker bij de woningen die instapklaar zijn en een goed energielabel hebben. Het onderhandelingsproces is weer terug, want als je een woning met een laag energielabel hebt, gaat de koper zich verdiepen wat verduurzaming kost. Dit wordt dan weer meegenomen in de verkoopprijs. In dat onderhandelingsproces ben je als makelaar weer je vak aan het uitoefenen.”

Niet uniek

Hub Leenen loopt al tientallen jaren mee in de vastgoedwereld. De woningmarkt zal altijd pieken en dalen kennen. Maar de verkoop van woningen blijft ook altijd. In goede en in slechte tijden. Mensen gaan trouwen, gaan scheiden, gezinnen worden groter en sterfgevallen. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat er verkocht en gekocht wordt. Ik zie de toekomst dus ook helemaal niet somber in. Ook niet met de hoge energieprijzen en hypotheekrente. Alleen de prijzen van vastgoed zullen iets onder druk komen te staan. Verkopers moeten ook wennen aan het idee dat vandaag de dag een huisverkopen weer een onderhandeling is en niet een vanzelfsprekendheid. Ik ben in ieder geval blij dat de hectiek uit de markt is verdwenen.”

 

Cursusaanbod Bindend Studieadvies

Cursusaanbod Bindend Studieadvies

KPE Vastgoed
Datum bericht

Cursusaanbod Bindend Studieadvies

KPE Vastgoed biedt BSA-cursussen virtueel aan in twee blokken van drie uur

Wanneer u in 2021 of 2022 de toets Niveaumeting Theorie heeft afgelegd en voor een of meerdere onderdelen lager dan 55 procent heeft gescoord, krijgt u van VastgoedCert een Bindend Studieadvies (BSA) opgelegd. Om te voldoen aan de hercertificering wordt van u verwacht dat u per onderdeel met onvoldoende resultaat een zes uur durende BSA-cursus volgt.

KPE Vastgoed biedt deze BSA-cursussen virtueel aan in twee blokken van drie uur.

BSA-cursus Financiën – direct aanmelden

  • donderdag 16 maart | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
  • donderdag 23 maart | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Specialisatie Wonen – direct aanmelden

  • dinsdag 28 maart | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
  • dinsdag 4 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Rechten – direct aanmelden

  • vrijdag 31 maart | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
  • vrijdag 14 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Specialisatie Bedrijfsmatig vastgoed – direct aanmelden

  • donderdag 6 april | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
  • donderdag 13 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

BSA-cursus Specialisatie Landelijk vastgoed – direct aanmelden

  • maandag 3 april | Blok 1 van 9.00 tot 12.00 uur
  • maandag 17 april | Blok 2 van 9.00 tot 12.00 uur

Voor de BSA-cursus Bouwkunde worden de twee lesblokken op één dag aangeboden.

BSA-cursus Bouwkunde – direct aanmelden

  • vrijdag 21 april | Blok 1 en 2 van 9.30 tot 16.00 uur

In de loop van het jaar zal KPE Vastgoed deze serie BSA-cursussen nog meerdere keren aanbieden. Mochten bovenstaande data niet (allemaal) passen in uw agenda, kunt u zich via studieadvies@kpe.nl aanmelden voor een cursusherinnering wanneer de nieuwe data bekend zijn.

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Reskill steeds belangrijker voor de banen van de toekomst

Digitalisering, automatisering en Artificial Intelligence vraagt om nieuwe competenties

Als educatie expert voor mensen die werkzaam zijn in de bouw-, infra- en vastgoedbranche, helpt KPE professionals op individueel en organisatieniveau talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit betekent dat de onderwijskundigen van KPE steeds op de hoogte moeten zijn van de laatste stand van zaken op het gebied van educatie en ontwikkeling. Dit doen ze door zelf trainingen en webinars te volgen, aangesloten te zijn bij LinkedIn-community’s omtrent learning and development en het lezen van vakliteratuur. Maar ook actief deelnemen aan bijvoorbeeld een van de grootste educatie beurzen van Europa: Online Educa Berlin (OEB).

Inspirerend

Eind vorig jaar was een delegatie van KPE, waaronder onderwijskundige Femke Reefman aanwezig bij de OEB in Berlijn. “Een deelname aan de Educa is zeer inspirerend. Behalve dat je veel interactieve workshops kunt volgen, plenaire bijeenkomsten bijwoont waarin de laatste trends worden gepresenteerd, leer je heel veel mensen kennen die in welke vorm dan ook actief zijn in de educatiebranche. Bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen uit heel Europa komen daar bij elkaar. Je leert hierdoor enorm veel van elkaar.”


Toekomstige banen

Vooral upskill en reskill was een veelbesproken onderwerp in Berlijn. “Reskill wordt steeds belangrijker”, legt Femke Reefman uit. “Door automatisering, robotisering en artificial intelligence zullen in de toekomst banen verdwijnen. Daar komen andere banen voor in de plaats terug. Daarvoor heb je opgeleide mensen nodig. Maar ook de verduurzaming zorgt ervoor dat nieuwe beroepen ontstaan. Om als bedrijf voorbereid te zijn op de toekomst is reskill van je medewerkers dus heel belangrijk. Anders mis je straks de boot. Maar ook upskill blijft belangrijk. Nog beter worden in wat je al doet of nieuwe skills aanleren. Voorbeelden hiervan zijn de functie werkvoorbereider en uitvoerder. Die vragen vandaag de dag om andere competenties dan tien jaar geleden.”

Online nog steeds in trek

Ook online leren neemt een steeds groter vlucht. Dat bleek ook in Berlijn. Ook na corona blijft online leren in trek bij deelnemers heeft Femke Reefman gemerkt. “Waar het in de coronaperiode noodgedwongen alleen maar online was, zie je nu dat het hybride model online en fysiek sterk in trek is. Het is wel belangrijk om de digitale vorm van leren een eigen karakter te geven. Het moet geen kopie van fysiek lesvolgen zijn. Daarom ontwikkelen wij specifieke e-learnings, maar zetten we ook digitale middelen in zoals virtual reality en gamification. Ons concept ‘online-offline-work’ waarin ook de praktijk en beleving een belangrijke plek heeft, is wat ons betreft het educatiemodel voor de toekomst.”

BESIX Nederland en KPE Bouw & Infra ontwikkelen samen maatwerk trainingen

BESIX Nederland en KPE Bouw & Infra ontwikkelen samen maatwerk trainingen

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

BESIX Nederland en KPE Bouw & Infra ontwikkelen samen maatwerktrainingen

Incompany trainingen op gebied van soft skills

BESIX Nederland maakt deel uit van de BESIX Group met hoofdzetel in Brussel. In totaal zijn 17.000 medewerkers actief in 20 landen zowel binnen als buiten Europa. BESIX Nederland heeft 170 medewerkers en heeft haar hoofdkantoor in Dordrecht. Deze medewerkers volgen al jaren soft skills trainingen die ontwikkeld worden in samenwerking met KPE Bouw & Infra.  


Soft skills

“Daar is bewust voor gekozen”, legt Kitty Schuurbiers, People Manager BESIX Nederland, uit. “Vakinhoudelijke opleidingen worden veelal vanuit Brussel geïnitieerd. Maar als het gaat om de soft skills heeft dat ook met de cultuur van de verschillende landen te maken. Dat moet je niet centraal vanuit de groep verzorgen. Daarom zijn we voor Nederland met KPE in zee gegaan. Zij kennen de branche van haver tot gort en weten ook welke mensen er actief zijn. Verder is het erg fijn dat het maatwerktrainingen zijn. Wij kijken naar onze behoeften en gaan vervolgens met KPE aan tafel om te kijken hoe we een zo goed mogelijk incompany-programma kunnen samenstellen.”

Sparren
“Verder sturen we ook ieder jaar bij”, vertelt Kitty Schuurbiers. “Hierdoor blijft het programma voor onze medewerkers interessant en draai je niet ieder jaar hetzelfde ‘riedeltje’ af. Het is fijn wanneer je met een educatie expert als KPE kunt sparren en de trainingsinhoud kunt aanpassen.” Tot de trainingen die BESIX Nederland gevolgd heeft bij KPE behoren: communicatie skills, timemanagement, ‘Become a top influencer’, coaching & leading en krachtige interactie.  


Complexe projecten

“We hebben het opleiden en ontwikkelen van onze medewerkers hoog in het vaandel staan”, zegt Kitty Schuurbiers. “BESIX Nederland voert complexe projecten uit. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe hoofdkantoor ‘Mediavaert’ van DPG Media in Amsterdam-Duivendrecht. Dat wordt het grootste houthybride kantoor van Europa. Of het iconische woongebouw Sluishuis in Amsterdam IJburg en de woontoren Terraced Tower in Rotterdam. Onze medewerkers zijn al intrinsiek gemotiveerd om zich persoonlijk te ontwikkelen. Daarin ondersteunen wij graag. Een goed intern opleidingsprogramma helpt bovendien bij de binding van je medewerkers terwijl het tegelijk de organisatie sterker maakt.”

Foto Sluishuis: Ossip van Duivenbode 

Corona heeft houtbouw een boost gegeven

Corona heeft houtbouw een boost gegeven

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

Corona heeft houtbouw een boost gegeven

Interview met Rudi Roijakkers van Adviesbureau Lüning

Ook al heb je helemaal niets met hout, als je een half uurtje met Rudi Roijakkers praat, raak je vanzelf enthousiast. Roijakkers is senior adviseur bij Adviesbureau Lüning en directeur van Quake innovation. Samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen schreef hij het curriculum voor de opleiding Houtbouw voor constructeurs van Het Hoger Technisch Instituut (HTI).


Omslag
De aanmeldingen voor deze opleiding lopen storm en dat verbaast Rudi Roijakkers niets. “De laatste jaren is er een omslag in de maatschappij gekomen als het gaat om duurzaamheid. Met alle berichten over klimaatverandering is er nu breder het besef gekomen dat er nu echt iets moet gebeuren. Corona heeft dat proces nog versterkt en heeft daarmee ook de houtbouw als het ware een boost gegeven. Ik organiseerde vorig jaar voor VNconstructeurs een webinar over houtbouw en die was in no time volgeboekt. Dan voel je al dat er iets in gang is gezet. Investeerders, architecten, ingenieurs, iedereen ziet de meerwaarde van bouwen met hout in. Ook bureaus krijgen steeds vaker opdrachten waarin de wens ligt om hout te verwerken in het ontwerp.”  


Voordelen

“Ook nieuwe producten voor houtbouw hebben de markt de laatste jaren veranderd”, legt Roijakkers uit. “Zo beschikken we nu bijvoorbeeld over LVL hout. Dat is een hoogwaardig gelamineerd fineerhout die erg maatvast en sterk is en die meer toepassingen kent voor het maken van vloeren en wanden. Nog meer impact op de houtbouw had de introductie van CLT. Dit zijn grote dikke platen van kruislings verlijmde houten planken, waarmee robuuste vloeren met grotere overspanningen gemaakt kunnen worden. De voordelen van hout zijn enorm groot. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Dit is erg belangrijk als we de doelstellingen voor het reduceren van de uitstoot van CO2 van het klimaatakkoord van Parijs willen halen. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”


Hout heeft toekomst

“En natuurlijk zijn er ook uitdagingen”, geeft Roijakkers heel eerlijk toe. “Want hoe zit het met hout en brandgevaar, hoe zorg je dat je geen geluidshinder hebt bij lichte houten gebouwen en voorkom je trillingshinder in woningen? Met regelmaat verschijnen er wel nieuwe rapporten over deze aspecten. Alles over houtbouw is in een stroomversnelling geraakt. Daarom is het ook goed dat het HTI deze post hbo-opleiding heeft ontwikkeld. De jongere generatie is zeer bewust bezig met duurzaamheid en dat merk je aan de animo voor deze opleiding. Hout heeft de toekomst. De nieuwe Europese regelgeving die eraan staat te komen als het gaat om de CO2-beprijzing en MPG-score (MilieuPrestatie Gebouwen; red.) zal er alleen maar voor zorgen dat het argument dat houtbouw duurder is dan traditionele bouw snel zal verdwijnen. We moeten er alleen voor zorgen dat de jonge markt niet in een negatief daglicht komt door ‘beginnersfouten’ van nieuwe partijen. Houtbouw vereist kennis en kunde en ik ben blij met de grote aanwas van jonge mensen die zich hierin willen specialiseren.”

Klik hier voor meer informatie over de nieuwste opleiding 'Houtbouw voor Constructeurs'!

Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Lunteren

Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Lunteren

KPE Vastgoed
Datum bericht

Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Lunteren

Programma in het teken van transities in het landelijk gebied

Dit jaar zal de Themadag Landelijk Vastgoed plaatsvinden op woensdag 19 april in De Werelt in Lunteren. NVR, NVM en Vastgoedpro organiseren dit jaarlijks congres in samenwerken met KPE Vastgoed. Dit jaar is er ook weer een gevarieerd programma samengesteld met gastsprekers, inhoudelijke subsessies en een plenaire discussie. Het hele programma staat in het teken van de op handen zijnde transities in het landelijk gebied. Het gaat dan niet alleen over stikstof, maar ook over de energietransitie, het waterbeheer, het beschikbare (grond)instrumentarium en de financiële kanten van de transacties.

Gastsprekers

De drie gastsprekers die als keynote zullen optreden zijn: Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe en architect, bestuurslid Stichting Zorg om Boer en Tuinder, Marie-José van de Venen voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Verder worden er vijf subsessies georganiseerd waarvan de deelnemers er twee kunnen volgen. Thema’s dit jaar zijn: Actualiteiten stikstof (door Sjaak van Schaik), Financiering van bedrijven en taxatierapport (door Thijs Rops), Pacht, grondgebonden recht en onteigening (door Els Harbers), Taxeren bijzondere situaties (door Cor van der Vleuten) en De valkuilen van herbestemming in het buitengebied (door Marieke van der Sande).


Programma

Het programma start om 12.00 uur met een lunch en wordt om 20.30 uur afgesloten met een borrel. Het congres wordt om 17.00 uur onderbroken voor een gezamenlijk diner. De toezichthouders NVR, NRVT en VastgoedCert kennen ook dit jaar weer PE-punten toe bij deelnamen aan de Themadag Landelijk Vastgoed.

Klik HIER voor meer informatie over de Themadag Landelijk Vastgoed en de inschrijfmogelijkheden.

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

KPE Vastgoed
Datum bericht

Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed

Planoloog en jurist Jerry de Rijke verzorgt masterclass

Het palet aan studiemogelijkheden bij KPE is groot. Behalve opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en studiereizen is er ook de mogelijkheid om een masterclass te volgen. Een van deze masterclasses is ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ en wordt gegeven door Jerry de Rijke.

Planoloog en jurist Jerry de Rijke werkt al meer dan 20 jaar als adviseur en projectleider in het Omgevingsrecht voor overheden, bedrijven, makelaars en ontwikkelaars. Hij heeft zich gespecialiseerd in de aankomende Omgevingswet. De Rijke geeft door het hele land cursussen over het Omgevingsrecht aan makelaars, taxateurs en rentmeesters.

Uit de koelkast
“We zijn erg blij dat Jerry deze masterclass voor ons wil verzorgen”, zegt Jan-Kees Duvekot, directeur KPE Vastgoed. “Hij is dé expert op het gebied van omgevingsrecht. Voor corona heeft hij een aantal masterclasses verzorgd omtrent dit thema. Door corona hebben we de masterclasses noodgedwongen even in de koelkast moeten zeggen, want een masterclass is niet geschikt voor online. Inmiddels hebben we de inhoud geactualiseerd naar de huidige stand van zaken en zijn we verheugd dat we deze weer kunnen aanbieden.”


Proactief

“Deze masterclass is een verdiepingsslag op het gebied van omgevingsrecht bij gebied- en planontwikkeling”, legt Jerry de Rijke uit. “We gaan aan de slag met concrete casussen. Dit betekent ook dat je een goede basiskennis van gebiedsontwikkeling moet hebben. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien, want anders wordt het meer een college. Het is een proactieve masterclass waarbij iedereen kan meedenken en meepraten. Als casus nemen we bijvoorbeeld een gebied dat geschikt moet gemaakt worden voor woningbouw. Staat het huidig plan woningbouw toe? Hoe krijg je het bestuur zo ver mocht dat niet het geval zijn? Welke onderzoeken zijn nodig? Welke ambtelijke organisaties moet je erbij betrekken en welke wet- en regelgeving is van toepassing?”


Omgevingswet

Nu de Omgevingswet een aantal keren is uitgesteld en pas op 1 januari 2024 in werking treedt, is de vraag hoe deze masterclass aansluit op de actualiteit? “Deze masterclass staat los van de Omgevingswet”, legt Jerry de Rijke uit. “Hoewel de Omgevingswet natuurlijk een nieuw kader vormt, is er inhoudelijk niet zo gek veel verschil met de huidige wetgeving. Het is met name jurisprudentie en beleid waar de wijzigen zitten, en daar gaan we zeker op in. Deze masterclass is primair gericht op de onderzoeken die je moet doen, hoe ga je om met bestuur, welke partijen haal je aan boord en welke plannen maak je vervolgens.”


Inclusief diner

De masterclass ‘Omgevingsrecht bij gebieds- en planontwikkeling bedrijfsmatig en landelijk vastgoed’ begint om 13.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Dit is inclusief een diner. Deelname aan deze masterclass levert ook nog zes PE-punten op. Voor meer informatie klikt u hier.

Heeft u uw koffer al gepakt?

Heeft u uw koffer al gepakt?

KPE Vastgoed
Datum bericht

Heeft u uw koffer al gepakt?

Extra studiereis naar Valencia vanwege groot succes

Dit jaar organiseert KPE Vastgoed maar liefst vier meerdaagse studiereizen naar vier verschillende Europese steden: Gent, Groningen, Valencia en Winterberg. Deze reizen zijn bedoeld voor makelaars en taxateurs Wonen. Voor de taxateurs WOZ wordt er een speciale studiereis naar Arnhem georganiseerd.

Wacht niet te lang

Na de bekendmaking van de reis naar Valencia van 19 tot en met 22 september stond de reserveringslijn bij KPE roodgloeiend. In ‘no time’ was de reis volgeboekt. Daarom is er een tweede reis naar Valencia gepland van 3 tot en met 6 oktober. Ook de studiereizen naar Gent en Winterberg zijn zeer in trek. Vertrek naar Winterberg is al op 8 maart. Wacht dus niet te lang en reserveer snel uw deelname aan deze winterse studiereis.

Beleving centraal

Onze educatie experts zijn van mening dat studie leuk moet zijn en vooral geen verplichting. Kennis en kunde is immers de motor van uw bedrijf. Daarom hebben zij een studiereisprogramma ontwikkeld waarbij u kennis vergaart, praktijkervaring opdoet, veelvuldig sociaal contact heeft met uw collega’s, verblijft in een totaal andere omgeving dan de standaard leslocaties en u in één keer de 20 verplichte PE-punten verdient. Tijdens het gehele programma staat beleving centraal. Nog leuker kunnen we studeren niet maken. 

Heeft u interesse in een van onze studiereizen? Klik dan hier voor meer informatie en de mogelijkheid om direct uw plek te reserveren.

 

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

De uitdagingen voor 2023 zijn mooie kansen voor de toekomst

Directeur KPE Bouw & Infra, Robbert van Dinther, blikt vooruit op 2023

 

Het afgelopen jaar, was het ‘jaar na corona’. Je merkte bij iedereen dat alles een beetje op gang moest komen. Uiteindelijk hebben we in2022 weer mooie projecten voor aansprekende opdrachtgevers mogen realiseren. Onze onderwijskundige aanpak ‘Online-Offline-Work’ kwam tot volle bloei doordat er geen corona beperkende maatregelen meer waren. Dit zal zich doorzetten in het komende jaar.

Het nieuwe jaar kent diverse uitdagingen voor de bouw- en infra sector. De krapte op de arbeidsmarkt blijft. De stikstof problematiek zorgt vooral in de infra sector voor uitstel van projecten. Onzekere economische vooruitzichten dempen de bedrijfsinvesteringen in nieuwe bedrijfspanden. We hebben te maken met een beperkte vergunningverlening in de woningbouw, de enorm gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument. Allemaal factoren waarmee we moeten ‘dealen’ in 2023.

Ik ben van nature positief ingesteld, dus naast deze uitdagingen zie ik ook veel kansen. De enorme behoefte aan woningen is en blijft voorlopig hoog. In 2023 stelt het ministerie vanInfrastructuur en Waterstaat maar liefst 12,9 miljard euro beschikbaar om te investeren. De markt voor woningrenovatie (energietransitie) en transformatieprojecten vraagt om capaciteit en inzet van de bouwbedrijven. De bedrijven die deze elementen goed weten te managen, kunnen van 2023 een succes maken.

Daarnaast is mede door de krapte op de arbeidsmarkt het ‘human capital’ belangrijker dan ooit. Dat zag je vorig jaar al en zal zich in de komende jaren doortrekken. Binden en boeien van je medewerkers betekent investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Steeds meer bedrijven zien daar de meerwaarde van in. Door alle moderne ontwikkelingen veranderen er ook functies en in sommige gevallen verdwijnen ze. Wie tijdig start met ‘up- en reskilling’ is als bedrijf ook gereed voor de toekomst.

Veranderingen die de laatste jaren in gang zijn gezet, zullen zich de komende jaren nog meer doorzetten. Het gebruik van duurzame materialen, circulariteit, robotisering, industrialisering en ecologische uitgangspunten zijn thema’s die niet meer weg zijn te denken in de bouw- en infrasector. De nieuwe generatie die de arbeidsmarkt betreedt, kijkt steeds vaker naar de impact en visie van het bedrijf op deze thema’s om vervolgens de keuze te maken waar ze willen gaan werken. Hoe gaan bedrijven om met duurzaamheid, circulariteit, energie? Die toekomstige werknemers moet je goed kunnen ‘lezen’ en dat combineren met een duidelijke bedrijfsstrategie die de marktontwikkelingen ‘de baas is’. Met onze (maatwerk) opleidingen en training en helpen we bouw- en infra bedrijven daar graag bij.

Kortom het wordt weer een mooi jaar met de nodige uitdagingen. Wij als educatie experts zijn er in ieder geval klaar voor.

Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 met vooral ook heel veel studiegenot.

Robbert van Dinther

Directeur KPE Bouw & Infra | Partner KPE Groep

Veiligheid en gezondheid
Bouwkunde
Communicatie en organisatie
“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

KPE Bouw & Infra
Datum bericht

“Trede 4 is voor ons geen certificaat aan de muur”

Koopmans Bouwgroep klimt een plek op de veiligheidsladder

 

Koopmans Bouwgroep -met hoofdkantoor in Enschede- sloot in december het jaar mooi af. Ze doorliepen de audit voor trede 4 op de veiligheidsladder met een positief resultaat. “Iedereen binnen ons bedrijf is hartstikke trots op deze prestatie”, zegt Veiligheidscoördinator Tom Mulder. “Drie jaar geleden hebben we een stip op de horizon gezet om deze trede in 2022 te bereiken en dat is nu gelukt.” 

Stip op de horizon

In 2019 stapte Koopmans Bouwgroep in op trede 3 van de veiligheidsladder. Het mooie van deze audit is dat je ook de verbeterpunten inzichtelijk krijgt gemaakt om uiteindelijk trede 4 te behalen. We zien de treden dan ook niet als een certificaat dat we aan de muur hangen. Het zijn inzichten waar we als bedrijf staan als het gaat om onze veiligheidscultuur en waar we kunnen verbeteren. De veiligheidsladder is totaal iets anders dan bijvoorbeeld ISO-certificering of VCA. Daar voldoe je bij een audit aan de norm of niet. De afwijkingen moet je vervolgens herstellen om aan te tonen dat je daarna toch voldoet. Bij de veiligheidsladder is het niet een kwestie van goed of fout. Je wordt als organisatie doorgelicht hoe je zaken geregeld hebt en hoe we met ons allen handelen. Aan de hand van deze resultaten word je op een trede van de ladder geplaatst. Veiligheid is voor ons ook iets waar we dagelijks aan werken en vooral ook gezamenlijk aandacht voor hebben.”

Focus op trede 4

Het grote verschil tussen trede 3 en 4 is dat bij trede 4 je als bedrijf niet alleen naar jezelf kijkt op gebied van veiligheid, maar ook naar je opdrachtgevers en je onderaannemers. In deze audit werden dus ook medewerkers van de onderaannemers van Koopmans op de bouwplaats geïnterviewd. “We hebben op dit moment geen ambities voor trede 5”, vertelt Tom Mulder heel eerlijk. “Deze audit geeft genoeg aanknopingspunten om de komende jaren nog beter te worden. Daar zullen we ons op focussen.”

Veiligheid en gedrag

Brain Based Safety van KPE Bouw & Infra speelde volgens Tom Mulder een grote rol in het bereiken van trede 4. De veiligheidsladder gaat om gedrag en dat is precies waar Brain Based Safety inzicht in geeft. Ons eigengedrag begrijpen. Waarom doet iemand iets zoals hij dat doet? Wat weten we van ons eigen gedrag en dat van een ander? Brain Based Safety is op iedereen binnen een bedrijf van toepassing. Van directie tot leidinggevende, van bouwplaatsmedewerkers tot kantoorpersoneel. We hebben dit gedachtengoed dan ook ingezet op alle niveaus binnen ons bedrijf en blijven dat doen.”

Feestje

Na de bekendmaking van de audit werd er uiteraard een klein feestje gehouden. De 350 medewerkers van Koopmans Bouwgroep en medewerkers van de onderaannemers op de bouwplaatsen vierden trede 4 met gebak of saucijzenbroodjes. Een mooie afsluiting van het jaar.

search icon
Geen resultaat.

Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.

KPE Groep
Bij alles wat wij doen, leggen de Peoplebuilders de lat hoog. Dat doen zij op basis van vijf kernwaarden: persoonlijk, kwalitatief, klantgericht, innovatief en betrouwbaar.
Dordrecht
M.H. Trompweg 229
3317 BS Dordrecht
(085) 016 04 78
Maastricht
Bassin 120
6211 AK Maastricht
Doetinchem
Gildenstraat 27
7005 BL Doetinchem
(085) 016 04 78
Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
(085) 016 04 78
Logo RicsLogo NTRO