Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.
"Dit heb ik in 40 jaar nog niet meegemaakt"
Maakt rentestijging einde aan gekte op de woningmarkt?
De gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar stond in oktober vorig jaar rond de 1,8%. In nog geen half jaar tijd is deze rente meer dan verdubbeld. Komt er hiermee een einde aan de gekte op de woningmarkt?
Hoop op rust
Oscar van Schaverbeke hoopt dat met de rentestijging weer een beetje rust op de woningmarkt komt. Van Schaverbeke is mede-eigenaar van Rodenburg Makelaars met vestigingen in Zwolle, Deventer en Apeldoorn. “We merken dat de reacties op woningen die in de verkoop komen iets afnemen. De prijzen van huizen zullen uiteindelijk wel zakken, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Verkopers doen dat niet graag, die wachten tot het echt niet meer anders kan. Voor starters is de markt nu helemaal verschrikkelijk. De rente stijgt, maar de prijzen blijven nog steeds torenhoog.”
Niet meer leuk
Van Schaverbeke zit al bijna 40 jaar in het vak, maar wat hij de laatste twee jaar heeft meegemaakt, is ook voor hem ongekend. “Het was en is nog steeds dramatisch slecht op de woningmarkt. Enorm lage rentes en veel te weinig aanbod. Dat is een cocktail die zorgt voor absurde taferelen. De adviesrol van de makelaar verdween compleet. Om heel eerlijk te zijn, vind ik mijn vak in de huidige situatie niet meer leuk.” Als de prijzen straks gaan zakken, normaliseert de woningmarkt dus weer? “Dat hoop ik”, zegt Van Schaverbeke. “Maar ik hoor ook geluiden dat dit misschien een rentehobbel is, die straks weer afvlakt. Ik heb geen glazen bol om de toekomst te voorspellen. Wat ik wel weet, is dat het streven om 100.000 woningen per jaar te bouwen niet gaat lukken. We kunnen al blij zijn met 50.000. Dat betekent dat het woningtekort blijft en dus ook een overspannen markt. Ik kijk uit naar de tijd dat het weer een paar maanden duurt voordat een huis wordt verkocht in plaats van de twee weken nu. Want laten we eerlijk zijn, met twee maanden is toch ook niets mis en het is veel ‘gezonder’ voor de woningmarkt.”
Stagnatie
Ook Gyvan Pooters, mede-eigenaar van Pooters makelaardij met vestigingen in Maastricht en Valkenburg aan de Geul, ziet een kentering in de markt. “Maar dat constateerden we al aan het begin van het jaar. Kopers werden terughoudender. Prijzen van huizen bleven maar stijgen en werden voor menigeen onbetaalbaar, zeker met de enorme overbiedingen. Maar er waren ook mensen die door de vele teleurstellingen zich terugtrokken van de markt. Sinds het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne, de hoge inflatie en de stijging van de hypotheekrente heeft die kentering zich nog meer doorgezet. Het aantal bezichtigingen en biedingen is stukken minder geworden. De vaste lasten worden simpelweg te hoog, want de huizenprijzen zijn nog niet aan het zakken. Dat betekent ook dat er bij de banken niet meer zoveel geleend kan worden. We krijgen nu vragen van kopers als: Wat is het gasverbruik in de woning? Hoe is het huis geïsoleerd? Welk energielabel heeft het pand? Met de huidige energieprijzen is verduurzamen zeer aantrekkelijk, maar dan blijkt weer dat er geen aannemer te vinden is en dat materiaalprijzen op een recordhoogte staan. Kortom de woningmarkt stagneert.
Rust in de tent
“De huizenprijzen zullen hier op termijn ook gaan kelderen”, zegt Pooters. “Dat kan niet anders. Nu willen de verkopers er nog niet aan, maar als je geen bezichtigingen meer krijgt, zul je wel moeten. Je ziet het nu al in het segment boven de 600.000 euro. Daar mag je blij zijn als je de vraagprijs krijgt en vaak wordt er al onder de vraagprijs geboden. We dachten met z’n allen dat na de coronacrisis weer rust in de tent zou komen, maar niets is minder waar. Het vakmanschap van de makelaar komt wel weer terug door de huidige situatie. Het bij elkaar brengen van partijen was er immers niet meer bij. Het was ‘fabriekswerk’ geworden. Als je op een feestje riep dat je je huis wilde verkopen, was het in principe al direct verkocht. Huizen verkochten zichzelf. Daar was geen makelaar voor nodig.”
Taxaties
Frank van der Zalm, mede-eigenaar van Woon4You Makelaars & Taxateurs met vestigingen in Alphen aan den Rijn, Lisse en Woerden, constateert dat de hectiek minder is geworden. “Dat is goed, want de situatie in de afgelopen jaren was niet gezond voor de woningmarkt. Er was geen balans waardoor de prijzen maar door het dak bleven schieten. We hebben in de achterliggende periode ontzettend veel taxaties gedaan voor het oversluiten van hypotheken, voor verbouwingen en ten behoeve van aankoop. Door de stijging van de hypotheekrente is dat wel minder geworden. Logisch ook, want oversluiten is veel minder interessant geworden. Hetzelfde geldt voor verbouwen, dat is ook stukken duurder geworden door het tekort aan bouwmaterialen waardoor de prijzen enorm gestegen zijn”
Verwachtingen managen
Wanneer de huizenprijzen gaan zakken, vindt Van der Zalm moeilijk te voorspellen. “De hypotheekrente is daarbij een belangrijke graadmeter en die is niet echt te voorspellen. Wie had drie maanden geleden gedacht dat deze zou verdubbelen in zo'n korte tijd? Aan de andere kant is er nog steeds schaarste op de woningmarkt. We proberen zo goed mogelijk de verwachtingen te managen bij zowel de verkopers als bij de kopers. Verkopers verwachten nog steeds de hoofdprijs voor hun huis te krijgen terwijl er momenteel een kentering plaatsvindt. Het aantal bezichtigingen is minder en de bestedingsruimte van de huizenkopers neemt af. Anderzijds zijn er nog steeds kopers die prijstechnisch niet geremd worden wanneer ze een huis dolgraag willen hebben. Er is flink gespaard in de afgelopen jaren en er is er ook nog altijd veel overwaarde bij huiseigenaren die willen doorstromen. Als wij de belangen van de verkoper behartigen dan adviseren wij hen momenteel de woning tegen een redelijke prijs in de markt te zetten. Daarmee bereik je het grootste marktpotentieel; ook de kopers die nu wat minder kunnen lenen en minder kunnen overbieden. Zeker als er nog veel verbouwd moet worden, is het prijsniveau -gezien de hoge verbouwingskosten- heel belangrijk in verband met de haalbaarheid. De tijd dat mensen er langer over deden om een nieuwe broek te kopen dan een huis is in ieder geval wel voorbij. Maar nog steeds geldt voor de verkoper: je hebt maar één koper nodig die de hoge prijs toch wil betalen en die kans is bij woningen die instapklaar zijn het allergrootst. Waar het de komende tijd heen zal gaan met de huizenprijzen laat zich lastig voorspellen. Daarbij is zoals gezegd vooral de hypotheekrente een belangrijke graadmeter, want die bepaalt de bestedingsruimte van de koper.”
'Dit is mijn BAM!' groot succes
KPE Bouw organiseert themadagen voor medewerkers van BAM Wonen
In de afgelopen weken namen 220 medewerkers van BAM Wonen op vijf verschillende plekken in het land deel aan een speciale themadag in het kader van binden en boeien. Een bijzonder project dat BAM Wonen in samenwerking met KPE Bouw op poten zette.
Rapportcijfer 8,1
Drie divisies van BAM Wonen (Nieuwbouw Concepten, Speciale Projecten en Bouwen op Maat) kregen ieder hun eigen themadag. Projectleider KPE Bouw, Paul Simons, is erg tevreden over de themadagen. “Maar het belangrijkste is dat de deelnemers tevreden zijn”, vult hij gelijk aan. “Een eerste evaluatie is inmiddels binnen en daar krijgt de dag een score van 8,1. Daar ben ik erg blij mee, want dat geeft aan dat de dag goed in elkaar zat.”
Op maat met een rode draad
Ondanks dat de dagen voor iedere divisie op maat waren gemaakt, was er ook een rode draad door het programma. De dag begon met een ontbijt voor iedereen, waarna de directie of het managementteam van de betreffende divisie een interactieve aftrap deed. Vervolgens waren er presentaties of workshops rondom de thema’s veiligheid en gedrag, eigenaarschap en ‘onze toekomst, mijn rol’. “Verder kende iedere bijeenkomst een ‘BAM-markt’ en ‘Ons kantoor’”, vertelt Paul Simons. “Op de ‘BAM-markt’ stonden verschillende kraampjes waar allerlei informatie te vinden was over bijvoorbeeld het gereedschap, het gebruik van de mobiele telefoon, het verwerken van de uren, de werkkleding, het pensioen, hygiëne en zonnebescherming. Vervolgens ging de gehele groep onder leiding van de dagvoorzitter in gesprek met de directie over verschillende thema’s. Ook werd een presentatie gegeven over hoe de directie de toekomst ziet. Gedurende de middag stond ‘Ons kantoor’ op het programma. Hierin stond centraal het kennis maken en kennis delen met collega’s die op kantoor werken. Mensen die op de bouwplaats werken kennen de collega’s op kantoor vaak niet. Door deze kennismaking was er ook ruimte om verbeterpunten aan elkaar te geven en begrip te kweken waarom sommige beslissingen op kantoor en op de bouwplaats worden genomen. Iedere dag werd afgesloten met een samenvatting en interactieve evaluatie. Als KPE kijken we in ieder geval met een goed gevoel terug op ‘Dit is mijn BAM!’”
KPE In Beeld - Femke Reefman & Christianne Bal
Vandaag spreken we met Femke Reefman & Christianne Bal over hun functie, drijfveer en werkresultaten.
Wat is jullie functie binnen KPE?
“Wij zijn beiden projectleiders learning and development. Onze rol is verdeeld tussen enerzijds het zijn van de learning en development specialist. Dit houdt in het creëren en bijhouden van de kwaliteit van de trainingen. En anderzijds doen we ook projectmanagement, dus zorgen dat het project van A-Z is geregeld.”
Kunnen jullie iets meer vertellen over je achtergrond, wat heb je gedaan voordat je bij KPE bent begonnen?
Christianne: “Ik heb facility management gestudeerd. Dit vond ik erg leuk maar ik merkte dat hier weinig uitdaging in lag voor mij. Daarom ben ik een premaster richting de business kant gaan doen, hier ben ik in aanraking gekomen met learning and development door de HR-vakken. Hierdoor heb ik gekozen voor de master ‘learning and development in organisations’ in Maastricht. Ik vond veiligheidstrainingen heel interessant en zo ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij KPE Groep, dat zich natuurlijk ook veel bezighoudt met het thema veiligheid.”
Femke: “Ik heb cognitieve neuropsychologie gestudeerd, dit vond ik ook erg leuk maar was wel te abstract voor mij. Toen heb ik gekozen voor de dezelfde master als Christianne. Ik vond de combinatie tussen business en psychologie erg interessant. Tijdens de master gingen we praktisch aan de slag met leren op de werkvloer. Bij KPE vond ik de combinatie tussen mijn bachelor en master. Ik ben verantwoordelijk voor Brain Based Safety, wat gebaseerd is op neuropsychologie, maar ik doe wel de onderwijskundige aanpak hiervan.”
Wat is jullie drijfveer voor het werk dat je doet?
Christianne en Femke zijn hier al snel over eens: “We vinden het heel erg leuk om bezig te zijn om mensen te motiveren en te triggeren om steeds verder te blijven leren. Daarnaast is KPE Groep een heel innovatief bedrijf dus nieuwe ideeën kunnen we ook vaak uitvoeren.”
Christianne vult aan: “De doelgroepen waar we meewerken zijn ook heel erg leuk. Een bedrijf komt met een probleem naar je toe en wij hebben de mogelijkheid en de tools om dat bedrijf ook daadwerkelijk te helpen.”
Ze zijn beiden erg enthousiast over hun baan: “Het vak is heel mooi want je mag met verschillende mensen werken. We zijn hard bezig met hetgeen wat we het leukste vinden om te doen. We ontwikkelen steeds nieuwe trajecten en ontvangen hier ook veel waardering voor. Het gave is ook dat wij de deelnemers natuurlijk wat leren maar dat wij ook echt leren van de deelnemers en de input die zij geven. Als wij investeren in deelnemers, investeren zij ook in KPE Groep.”
Op welke werkresultaten zijn jullie trots?
Femke geeft snel antwoord: “Ik ben echt trots op de bouwcirkelzaag die wij hebben gemaakt met Virtual Reality.”
Christianne: “Waar ik momenteel het meest trots op ben is dat we zijn genomineerd voor de aNewSpring awards. Femke en ik hebben samen een geheel traject voor Brain Based Safety ontworpen voor op een digitaal leerplatform. Dit noemen we ook wel blended learning. We zijn sowieso steeds meer aan het groeien in de online e-learning elementen.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat de leerlijnen ‘up to date’/ vernieuwd blijven?
“Evaluaties, bij elke training maken we gebruik van evaluaties ofwel tussentijds ofwel aan het eind. We hebben continu contact met een klant tijdens het traject en er vindt ook een evaluatiegesprek plaats aan het eind van het traject. Met deze informatie maken we een plan van aanpak voor een volgende keer. Het belangrijkste is om de lijntjes met de klant, deelnemers en trainers kort houden.”
Vakkrachten voor de toekomst
KPE ontwikkelt unieke module
De schaarste op de arbeidsmarkt houdt nog steeds aan en de verwachting is dat hier voorlopig ook geen verandering in komt. In de civiele betonbouw komen er jaarlijks een handvol leerlingen van school die in deze sector gaan werken. Bedrijven zoeken hun werknemers daarom steeds vaker in het buitenland. Maar dan krijg je als werkgever wel te maken met een complexer inwerkproces. KPE Bouw heeft hiervoor samen met Aelbers, PERI en Heijmans een unieke module ontwikkeld voor de opleiding Vakkracht voor de toekomst.
Specifieke kennis
“We bundelen hiermee echt onze specifieke kennis”, zegt KPE-onderwijskundige Femke Reefman. “Aelbers is specialist in het leveren van (buitenlands) personeel in de bouw. PERI is specialist in het maken en verhuur van betonbekistingen. Naast de inzet van eigen personeel huurt Heijmans ook personeel in via Aelbers en materieel via PERI. In deze samenwerking brengt Heijmans als kennispartner de dagelijkse bouwpraktijk in voor de buitenlandse vakkracht. KPE Bouw ontwikkelt vanuit hun onderwijskundige expertise de module waarmee de buitenlandse werknemers het inwerkproces kunnen doorlopen.”
Taakgericht
“De module is taakgericht ontwikkeld”, legt Femke Reefman uit. “De totale opleiding bestaat uit verschillende modules. De eerste module volgen de buitenlandse werknemers online -onder begeleiding- in hun thuisland. Hierin worden zaken als werken in Nederland, werktijden, verlof en een eerste Nederlandse woordenlijst behandeld. Als de medewerkers in Nederland zijn, volgen taakgerichte instructies die in korte blokken gevolgd worden. Dan moet je denken aan VCA en GPI, maar ook hoe je betonbekisting monteert en demonteert. Binnenkort starten we met een proefproject. In eerste instantie zullen de modules online te volgen zijn en in een later stadium voegen we er ook fysieke bijeenkomsten aan toe.”
“We zijn er trots op dat we als KPE deel uitmaken van deze samenwerking”, zegt Ron Koenen, directeur KPE Groep. “Een goed inwerkproces is cruciaal, anders stromen buitenlandse werknemers vaak vroegtijdig weer uit. De door ons ontwikkelde module moet dit voorkomen, want in de bouw zijn alle (vak)handen nodig.”
Op de foto van links naar rechts: René van Zutven (PERI), Sjaak Luijten (Heijmans), Peter van Zaanen (Aelbers), Sabine Hulshorst (Aelbers), Ron Koenen (KPE) en Femke Reefman (KPE).
Docent worden is een verrijking binnen je vakgebied
Koudwatervrees is nergens voor nodig
Het ontwikkelen van mensen doet KPE Vastgoed door cursussen, trainingen en opleidingen te ontwikkelen en te verzorgen. Jaarlijks volgen zo’n 2.500 mensen een cursus, training of opleiding bij KPE Vastgoed. Om dit te realiseren heb je een stevig professioneel docentenkorps nodig. “Wij maken hiervoor veelvuldig gebruik van professionals in de vastgoedbranche”, legt directeur KPE Vastgoed Jan-Kees Duvekot uit. “Je kennis en kunde op een enthousiaste en inspirerende manier delen met anderen. Dat is de vereenvoudigde definitie van een docent. Bijna iedere vakman of vakvrouw zou eigenlijk in aanmerking moeten komen voor deze competenties. En toch is er vaak ‘koudwatervrees’ als we professionals in hun vak vragen om naast hun baan ook docent te willen zijn.”
Verrijking
“Koudwatervrees is echter nergens voor nodig”, vult Christianne Bal, onderwijskundige bij KPE, aan. “Uit ervaring weet ik dat als je de stap durft te nemen, het een verrijking is binnen je vakgebied. Wie het mooi lijkt om als docent les te geven, wordt bij ons ook niet in het diepe gegooid. We starten altijd met een kennismakingsgesprek, vervolgens krijgt de kandidaat een gesprek met mij of collega onderwijskundige Femke Reefman. Daarin vertellen wij hoe we de docenten ondersteunen. KPE zorgt voor basis draaiboeken, leerdoelen, powerpoints, werkvormen en allerlei tips. Ook een gesprek met de ontwikkelaar van de opleiding of een keertje meelopen met een docent die al voor ons actief is, is mogelijk. We hebben video’s van bestaande cursussen en we doen een oefensessie met een kandidaat. Vervolgens volgt er een uitnodiging voor ‘Train de trainer Kickstart’. Alle nieuwe docenten worden dan getraind in een stukje didactiek. Wie deze training heeft gevolgd, kan deelnemen aan ‘Train de trainer Pro’. Hierin komen al onze docenten bij elkaar om kennis met elkaar te delen. Ook wordt hiervoor altijd een spreker uitgenodigd die een specifiek thema binnen het doceren verdiept. Door al deze begeleiding halen we de koudwatervrees weg. Vervolgens zul je merken dat het echt een verrijking van je vak is. Enerzijds om je kennis en kunde te kunnen delen, maar ook de kennis en enthousiasme die je zelf haalt uit een groep deelnemers. Daarnaast geeft het je ook een stukje autoriteit in je vak als je docent bent. En vanzelfsprekend staan wij op de achtergrond altijd klaar om te ondersteunen of als klankbord te fungeren, mocht dat nodig zijn.”
Fysiek en online
Niet alleen woningmakelaars en -taxateurs kunnen toetreden tot het docentenkorps van KPE Vastgoed. Ook voor de meer specialistische vakgebieden binnen het beroep zijn bedrijfsmatig en landelijk vastgoedspecialisten, WOZ-taxateurs, bouwkundigen en juristen privaat- en publiekrecht als docent meer dan welkom. Jan-Kees Duvekot: ”Nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft, wordt toch nog altijd meer dan de helft van de cursussen, trainingen en opleidingen online gegeven. Maar de docent kan zelf bepalen welke vorm zijn of haar voorkeur heeft: online, fysiek of een combinatie van beide. En ook het aantal keren dat je ingezet wilt worden als docent is bespreekbaar.” Al maakt Jan-Kees Duvekot daarbij wel de opmerking dat het voor de bekwaamheid goed is wanneer je minimaal één of twee keer per maand doceert. “We zien dat als een docent eenmaal begint, dit aantal snel behaald wordt. Simpelweg omdat het heel erg mooi en inspirerend is om te doen.”
Blanco ingestapt
Roderick Crielaers van Crielaers Makelaardij & Taxaties in Breda kan dit volmondig beamen. “Ik vind het ontzettend leuk om kennis over te dragen, dus toen ik een oproep voor docenten voorbij zag komen, heb ik niet lang hoeven nadenken. Ik ben er blanco ingestapt. Onderwijskundige ervaring had ik niet. De eerste gesprekken met KPE waren heel informeel en luchtig. Dat vond ik erg prettig, er lag geen druk. Vervolgens word je door KPE in alles begeleid. Of het nu gaat om werkvormen, curriculum, lesdoelen of didactische tips. Dat helpt je enorm goed op pad. Ook de bijeenkomst met andere docenten was heel waardevol. Door deze goede begeleiding had ik ook totaal geen zenuwen voor mijn eerste lesdag. Natuurlijk was er een gezonde ‘wedstrijdspanning’, maar die heb je ook nodig om scherp te zijn. Wat ik heel fijn vond, was dat er bij de eerste lessen een ervaringsdeskundige docent in de les zat. Niet om je op de vingers te kijken, maar als steuntje in de rug. Hij kon een aanvulling geven of even inspringen mocht dat nodig zijn. En na zo’n lesdag heb je natuurlijk een perfecte evaluatiepartner.”
Voldoening en energie
Van maart tot en met september geeft Roderick Crielaers zo’n 20 uur per maand les. “Dat is prima te combineren met mijn kantoorwerkzaamheden. Je kunt zelf aangeven hoeveel uur, in welke vorm en waar je wilt lesgeven. Verder krijg je er een uitstekende vergoeding voor, al mag dat nooit de intentie zijn om les te geven. Het belangrijkste vind ik de voldoening die ik eruit haal en de energie die ik ervan krijg. Ik zie het lesgeven dan ook als de kans om met een groep collega’s over het vak te praten en van elkaar te leren. Dat is toch fantastisch. Ik kan wel stellen dat ik door het lesgeven zelf ook een betere taxateur ben geworden.”
Dag van de Constructeur in het teken van de toekomst
Step into the Future – De constructeur van de 21ste eeuw
Grote maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, de energietransitie en de woningbouwopgave hebben hun weerslag op de gebouwde omgeving en daarmee ook op het vak van de constructeur. Niet voor niets heeft de ‘Dag van de Constructeur’ dit jaar als ondertitel ‘De constructeur van de 21ste eeuw’. Een niet te missen congres dus voor alle constructeurs, dat op donderdag 19 mei in Buitenplaats Kameryk plaatsvindt.
Eindelijk weer live
“Het wordt een mooi congres”, zegt Bob Gieskens, directeur van branchevereniging VNconstructeurs. “Alleen al omdat we elkaar na twee jaar weer fysiek mogen ontmoeten om kennis te delen en te netwerken.” Ook Robbert van Dinther, operationeel directeur bij de KPE Groep, is verheugd dat live-ontmoetingen weer zijn toegestaan. “Met KPE Bouw, het Hoger Technisch Instituut en Brain Based Safety zijn we zeer nauw betrokken bij de organisatie van deze dag. Kennis delen en netwerken is na twee jaar achter ‘het schermpje’ zitten een verademing.”
Vragen en antwoorden
“De transitie waar we ons nu als constructeurs in bevinden roept heel veel vragen op”, legt Bob Gieskens uit. “Wat komt er allemaal op ons af? De complexiteit van de bouwopgave wordt steeds groter. Duurzaamheid, hergebruik van materialen en innovatie hebben grote invloed op het constructeursvak. Waar liggen de kansen en hoe pak je die samen met partijen uit de keten op? Allemaal vragen waar we tijdens dit congres antwoord op proberen te geven. Niet op alle vragen zal een antwoord te geven zijn, maar de sprekers van dit congres lichten wel een tipje van de toekomstige sluier op en nemen ons mee in oplossingsrichtingen die verder gaan dan alleen maar vandaag of morgen.”
Mathew Vola
Wie het programma van de Dag van de Constructeur heeft gezien, zal opgemerkt hebben dat een aantal gerenommeerde namen op 19 mei in Kamerik te gast zijn. Constructeur van het jaar 2021, Mathew Vola, is van mening dat de bekende uitspraak van de Amerikaans architect Louis Sullivan ’form follows function’ niet meer van deze tijd is. “We moeten toe naar ‘form follows sustainability’ als basis voor het ontwerp- en bouwproces van de toekomst.” Zijn lezing zal dan ook gaan over de uitdagingen van de constructeur in de 21ste eeuw. Vola, die Director / Property Business Unit Leader bij Arup is, is onder meer bekend van HAUT in Amsterdam. De hoogste houten woontoren van Nederland (73 meter, 21 verdiepingen. Daarmee was Vola in 2016 een pionier.
Raphaël Steenbergen
Ook prof.dr.ir. Raphaël Steenbergen, deskundige bij TNO in constructieve veiligheid en professor aan de universiteit van Gent, zal zijn opwachting maken tijdens de Dag van de Constructeur. Steenbergen was onder meer betrokken bij het onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen en het instorten van een deel van de parkeergarage Eindhoven Airport. In zijn lezing zal hij zijn licht laten schijnen op het verschijnsel constructieve veiligheid. Welke lessen kunnen we hieruit trekken. En het belang van onderzoek om wet- en regelgeving en techniek zo in te zetten dat risico’s zo klein mogelijk worden.
Debat
Verder zal er op 19 mei een debat plaatsvinden waarbij de vraag ‘Wat houdt ons tegen om vaart te maken met verduurzaming?’ centraal staat. Deelnemers aan het debat zijn eerdergenoemde Mathew Vola, Dorien Staal (bestuursvoorzitter Betonvereniging en algemeen directeur Voorbij Prefab) en Dick Bezemer (voorzitter COBc en teammanager bouwconstructies, bouwfysica, brandpreventie en funderingsloket gemeente Rotterdam).
Breakout sessies
Naast deze drie plenaire hoofdacts van dit congres, zijn er ook een achttal breakout sessies. Iedere deelnemer kan er twee volgen. Op het programma staan onder meer Freek Schaap, projectleider BAM Advies en Engineering en betrokken bij de bouw van de hoogste woontoren van Nederland (215 meter), De Zalmhaven in Rotterdam. Juni Daalmans is veiligheidspsycholoog, verbonden aan KPE en gastdocent aan de universiteit van Antwerpen. Hij ontwikkelde Brain Based Safety, een methode waarin recente kennis van het brein wordt benut om (on)veilig gedrag te verklaren en te beïnvloeden. Patrick van Dodewaard is projectleider bij IMd Raadgevende Ingenieurs. Zijn bedrijf transformeerden de voormalige studentenbunker van de Technische Universiteit in Eindhoven door renovatie en de toevoeging van een woontoren tot de BunkerToren.
“Een prachtig en zeer inspirerend programma tijdens de Dag van de Constructeur”, besluit Bob Gieskens. “En ook eindelijk weer een moment om te kunnen netwerken met vakgenoten uit heel het land.”
Aanmelden of meer informatie over het programma en de sprekers? Klik dan hier!
Voor één dag op de stoel van voorzitter NVM
Wat zou u veranderen?
Afgelopen maand maakte Onno Hoes bekend geen tweede termijn aan te gaan als algemeen voorzitter van de NVM. Op 1 augustus loopt zijn eerste driejarige termijn af. Hoes blijft aan tot een nieuwe voorzitter is gevonden. De NVM werd opgericht in 1898 en heeft ruim 4.400 aangesloten makelaars/taxateurs. KPE Vastgoed maakte een rondje langs NVM-makelaars in heel Nederland en stelde ze twee vragen over het voorzitterschap.
Stel u mag morgen de voorzittershamer van Onno Hoes overnemen. Wat zou u dan als eerste veranderen?
Harm Boer is register makelaar en taxateur. Daarnaast is hij directeur van Sinke Groep met vestigingen in Dronten, Emmeloord, Kampen, Lelystad en Vollenhove. Als hij op de voorzittersstoel zou komen, zou hij twee zaken veranderen. “Ik zou allereerst het coöperatieve gedachtengoed van onze vereniging optimaliseren. Meer inspraak, meer ruggespraak en duidelijke richtlijnen omtrent besluitvorming. Naar mijn mening creëer je hierdoor ook meer rust binnen de NVM. Verder zou ik de toekomststrategie die NVM Holding nu aan het maken is, versnellen. Een heldere en scherpe structuur aangaande de deelnemingen is zeer wenselijk en moet niet op de lange baan geschoven worden."
Arie de Man is makelaar en eigenaar van Brabant Makelaardij in Bergen op Zoom. “Laat ik vooropstellen dat ik de voorzittersfunctie niet ambieer. Maar als ik iets mag veranderen, is het wel de inspraak van de leden. Ik heb niet meer het gevoel dat we een vereniging zijn, maar een soort van ‘consumentenbond’. NVM is een lobbyorgaan richting Den Haag. We hebben een landelijk bestuur, vervolgens een regiobestuur en daaronder een kringbestuur. Ideeën van leden moeten eerst in het kringbestuur komen, vervolgens de weg afleggen naar het regiobestuur en je kunt je voorstellen dat de kans dat het in het hoofdbestuur terecht komt, erg klein is. Daar zou echt verandering in moeten komen."
Jacques de Koning is eigenaar van De Koning makelaars met vestigingen in Woerden, Alphen aan de Rijn, De Meern, Gouda, Houten, Nieuwkoop en Leiden. De register makelaar/taxateur is van mening dat NVM meer moet aansluiten op de huidige markt. “Het merendeel van de leden heeft een kantoor met een paar personeelsleden. Ik vergelijk het wel eens met een winkel met één toegangsdeur. Daar moet alles doorheen. Je bedrijfsvoering is daar dan ook op gebaseerd. Maar de markt is inmiddels danig gewijzigd. Het zijn niet alleen de particulieren als opdrachtgever, maar ook de grote partijen zoals beursgenoteerde ondernemingen, grote verhuurpartijen en ontwikkelaars zoals BPD. Deze partijen hebben behoefte aan specialisten omdat ze andere vragen hebben. Daar heb je een dus een andere toegangsdeur voor nodig. Doe je dat niet dan gaan die partijen zelfstandig aan de slag of kopen deze kennis elders in en zo verlies je als branche iedere keer een stukje van de markt. NVM moet op microniveau blijven opereren als het gaat om haar rol in de samenleving met ruim 4.400 makelaars, hoofdzakelijk woningmakelaars. Maar ze moet ook de ruimte bieden voor macroniveau, voor specialismen. Dat laatste zie ik veel te weinig gebeuren. Die twee stromen binnen één vereniging moet je niet als concurrentie zien. Geef elkaar de ruimte. Deze specialisten zijn innovatief, ontwikkelen vandaag iets, wat overmorgen ook op microniveau te gebruiken is."
Jo Aelmans, eigenaar van Aelmans Adviesgroep, is register makelaar en taxateur, beëdigd rentmeester en onteigeningsdeskundige. Zijn bedrijf heeft 11 vestigingen verdeeld over Limburg, Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. “NVM zit in een veranderingsproces en er is al veel in positieve zin gebeurd. Maar als ik iets mocht veranderen zou dat de omvang van de organisatie zijn. Voor mij mag die veel slanker. De focus moet liggen op het bevorderen van de kwaliteit van de makelaar/taxateur en de directe belangenbehartiging. Alle andere zaken moet je aan de markt overlaten. Niet mee bemoeien, dat kost alleen maar tijd, geld en energie. Beperk je tot kernzaken en dan zou NVM nog maar half zo groot hoeven zijn.”
Het nieuwe niveaumetingstelsel van VastgoedCert is een goed instrument om de kwaliteit van de NVM-makelaars te waarborgen?
Harm Boer: “Daar ben ik het absoluut mee eens. Ik wil er wel de kanttekening bij maken dat het niet te theoretisch moet worden. Parate kennis is het allerbelangrijkste. Ik moet geen rijtjes tot vier cijfers achter de komma hoeven opdreunen. Als ik maar weet waar ik die specifieke informatie kan vinden.”
Arie de Man: “Daar ben ik het totaal niet mee eens. Het niveaumetingstelsel is complete willekeur. Ik loop al 20 jaar in het vak mee, maar het lijkt meer een examen Nederlands. Hoe moet je de vraag interpreteren, wat bedoelen ze nou precies? Ik krijg niet het gevoel dat de praktische kennis getoetst wordt. Ik hoorde van een toezichthouder bij het examen, die verder niets met de makelaardij van doen heeft, dat hij kandidaten al vaker hoorde zeggen dat het gewoon prijsschieten is. Haal je het de eerste keer niet, dan maar de tweede of de derde poging. Verder wordt er weinig rekening gehouden met regionale situaties. Neem nou het onderwerp erfpacht. Dat komt in onze regio zelden tot nooit voor. Moet ik daar dan tot in detail van weten hoe dat zit? Wat ik veel belangrijker vind, is dat als het aan de orde komt, ik weet waar ik de juiste informatie of deskundige kan raadplegen.”
Jacques de Koning: “Als ik heel eerlijk ben, kan ik daar geen objectief antwoord op geven. Ik moet zelf de meting nog doen. Als het om kwaliteit van de makelaar gaat, maak ik me wel zorgen over de aanwas van register makelaars. De meeste KRMT’ers gaan niet verder of kiezen de weg van register taxateur en niet die van makelaar. Ze zien daar meer toekomstkansen dan zelfstandig een makelaarskantoor starten of kantoorleider te zijn. De gemiddelde leeftijd van een register makelaar is hoog en er is maar weinig aanwas. Het is een eis van de NVM dat ieder NVM-kantoor geleid wordt door een register makelaar. Bij meerdere vestigingen heb je dus meerdere register makelaars nodig. Ik voorzie dat straks kantoren gaan sluiten omdat ze geen register makelaar meer kunnen vinden. Om de NVM als vereniging vitaal te houden moet daar echt iets aan gebeuren en ook zo snel mogelijk.”
Jo Aelmans: “Dat vind ik best wel een lastige, want je spreekt met iemand die deel uitmaakt van de expertgroep Landelijk Vastgoed en dus heeft meegedacht in de ontwikkeling van dit nieuwe systeem van VastgoedCert. Het is een regeling waar we al lang op zitten wachten: geen cursussen volgen voor dingen die je al weet of kunt. Ik ben dan ook tevreden over deze nieuwe aanpak. En ik realiseer me ook dat bij de opstart van zo’n nieuw systeem niet altijd alles vlekkeloos verloopt. Maar dan moet je niet gelijk VastgoedCert ‘afserveren’. De toets duurt een uur. Heb je alle kennis aanwezig, dan ben je klaar. Mis je nog iets, dan moet je nog wat bijspijkerwerk doen. Dat komt de kwaliteit van ons vak toch alleen maar ten goede. Wat ik wel vind, is dat we het woud aan certificeringen moeten uniformeren. VastgoedCert komt nu met de niveaumeting. NRVT bijvoorbeeld zou hierbij moeten aanhaken. Anders krijg je vanuit de leden het argument ‘alweer iets nieuws erbij’. Samenwerking tussen de certificeringsinstanties maakt het overzichtelijker en neemt ook gemor van de leden weg.”
Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Cuijk
Sprekers en locatie krijgen lof
Op woensdag 13 april vond de Themadag Landelijk Vastgoed 2022 plaats. Meer dan 300 deelnemers kwamen bij elkaar in de bijzondere evenementenlocatie Inspyrium Ebben in Cuijk. Jan Peters, projectleider KPE Vastgoed, kijkt zeer tevreden terug op dag. “Na twee jaar een digitale editie mochten we als branche weer fysiek bij elkaar komen. En die sfeer proefde je de hele dag.”
Deelnemers uit hele land
De organisatie van de themadag lag in handen van NVR, NVM en Vastgoedpro. KPE Vastgoed tekende voor de uitvoerende organisatie. “We zijn erg blij dat we dit al 10 jaar mogen doen”, zegt Jan Peters. “We verbinden ons graag aan zo’n groot evenement. Naast het feit dat wij ons grote netwerk kunnen inzetten bij het organiseren van deze dag, horen wij ook wat er speelt in deze branche. Met meer dan 300 deelnemers uit het hele land krijg je daar een goed beeld van.”
Sprekers en locatie
Uit een eerste evaluatie blijkt dat de deelnemers de dag als zeer positief hebben ervaren. Met name het delen van kennis en ervaring met collega’s uit andere delen van het land werd als zeer waardevol ervaren. Ook de bijzondere locatie die letterlijk en figuurlijk ruimte bood kreeg lovende woorden. Jan Peters: “Daarnaast stonden er een aantal zeer goede sprekers op het programma. Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Leiden, had een prima verhaal over de toekomst van de intensieve landbouw. Hij ging in op regio’s waar dit niet meer mogelijk is en waarom, maar hij kwam ook met oplossingen voor dit heikel thema. Waar ik ook zeer gecharmeerd van was, was het verhaal van de jonge agrariër Roel van Buuren van Boerderij Landlust in Maasland. Als natuurinclusieve ondernemer vertelde hij de deelnemers waar je als biologische boer tegenwoordig allemaal tegenaan loopt.”
Vastgoedcert en NRVT
Voor de liefhebbers bestond de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen. De evenementenlocatie staat namelijk op een van de grootste en oudste (1862) boomkwekerijen in Nederland, Ebben in Cuijk. Jan Peters was ook zeer verheugd dat vertegenwoordigers van Vastgoedcert en NRVT aanwezig waren. “Voor deze dag waren PE-studiepunten te verdienen en dan is het heel fijn dat de certificeringsorganisaties zelf ook aanwezig zijn.” In april 2023 staat de volgende Themadag Landelijk Vastgoed op de kalender.
KPE IN BEELD - Romain Wijckmans
Wat is jouw functie binnen KPE?
Teammanager commerciële binnendienst. Dit houdt in dat ik eindverantwoordelijk ben voor de gehele operatie binnen KPE Groep
Kun je iets meer vertellen over je achtergrond, wat heb je gedaan voordat je bij KPE bent begonnen?
Ik heb een commerciële economische achtergrond. Ik ben 14 jaar bankier geweest, zowel sales functies als leidinggevende functies. Daarnaast heb ik 2 jaar consultancy werk verricht voor verschillende bedrijven. Ron is een oude bekende en zodoende ben ik bij KPE beland. Binnen KPE kan ik mijn kennis en ervaring gebruiken en ook mezelf blijven ontwikkelen.
Wat is jouw drijfveer voor het werk dat je doet?
Ik wil alles voor een glimlach doen, zowel intern als voor klanten. Dit uit zich in de verwachtingen overtreffen, zorgen voor een fijn werkklimaat of een voorbeeldfunctie zijn. Mensen in hun kracht zetten vind ik een van de mooiste dingen wat er is.
Wat is het belangrijkste dat je in jouw loopbaan hebt geleerd?
Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Voor mij is dit open en eerlijk communiceren en afspraken nakomen. Mocht het onverhoopt een keer niet goed gaan, benoem dan wat moeilijk is en wees eerlijk, hoe vervelend een boodschap dan ook kan zijn.
Wat maakt deze functie uitdagend voor je?
Als generalist ben ik van veel zaken genoeg op de hoogte en vind ik het juist fijn om samen te werken met specialisten in mijn team. Ik zie mijn functie als een soort brugfunctie waarbij ik met mijn generalistische kennis iedereen in zijn of haar rol kan laten groeien.
Ik vind het heel knap wat wij met KPE met een relatief klein team voor elkaar kunnen krijgen. Eenieder heeft invloed op de dagelijkse koers. We zijn een wendbaar team en dat is de charme van KPE.
Hypotheekaanvragen voor verbouwingen verdubbelen
Thuiswerken, lage rente en hoge energieprijzen oorzaak
De Nederlander heeft de afgelopen twee (corona) jaren aangegrepen om zijn woning te verbouwen of verduurzamen. Vorig jaar ging het aantal hypotheekaanvragen voor verbetering van de woning met 128 procent omhoog, in 2020 was er een stijging van 45 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Een direct gevolg hiervan is ook de stijging van het aantal aannemers in Nederland. Sinds 2020 is er een groei van 32 procent te noteren, concludeert BoldData.
Forse wachttijden
Volgens De Hypotheker is de oorzaak van de verbouwing het feit dat mensen vaker thuiswerken. Ze werden daarbij over de streep getrokken door de lage hypotheekrente. De reden om het huis verduurzamen heeft alles te maken met de enorme stijging van energieprijzen. De aanvragen zijn zo enorm gestegen dat Nederlandse huishoudens die nu extra isolatie, een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen willen, te maken krijgen met forse wachttijden. Sommige installateurs hebben de agenda al vol tot volgend jaar.
Meer aannemers
Meer verbouwingen en verduurzaming betekent ook meer werk. Dit is weer terug te zien in het aantal aannemers in Nederland dat sinds 2020 met maar liefst 32 procent groeide. Sinds de pandemie schreven 21.380 Nederlanders zich in bij de KVK als ‘Algemene burgerlijke en utiliteitsbouw’, blijkt uit cijfers van BoldData. Nederland telt nu 89.065 aannemers. Van dit aantal is 89 procent zzp’er. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal aannemers zelfs met 75 procent. Van 51.445 in 2012 tot bijna 90.000 aan het begin van dit jaar. Alleen in 2019 was er een daling van 4 procent te noteren. Zuid-Holland kent de meeste aannemers. In totaal 23.545. Zeeland is hekkensluiter met 1.830 geregistreerde aannemers.
Toekomst
Het is echter de vraag of deze stijgende lijnen zich blijven voortzetten. Geopolitieke omstandigheden, enorme prijsstijging en schaarste van bouwmaterialen, personeelstekorten en hypotheekrentes die langzaam omhoog kruipen, zouden deze trends wel eens een halt kunnen toeroepen.
Veiligheid verhogen door veilig gedrag te versterken
Het gevalideerde gedachtegoed van Brain Based Safety
Alle bouwbedrijven hebben tegenwoordig in hun jaarverslag een paragraaf over veiligheid opgenomen. Niet omdat het een maatschappelijk ‘verplicht nummer’ is, maar omdat het een zeer belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering is. Zo valt ook te lezen in het jaarverslag van VolkerWessels, dat onlangs verscheen. Anne Verhulst, projectmanager bij KPE, is trots dat Brain Based Safety expliciet in hun veiligheidsparagraaf wordt vermeld. “Dat geeft aan dat we echt een toegevoegde waarde zijn op gebied van veiligheid.”
Theorie achter veilig gedrag
In het jaarverslag van VolkerWessels valt te lezen dat het bedrijf ervan overtuigd is dat de veiligheid op de bouwplaats vooral kan worden verhoogd door veilig gedrag te versterken. “Vanaf 2020 hebben we de theorie van Brain Based Safety opgenomen als onderdeel van onze veiligheidsagenda. Deze theorie verklaart hoe veilig gedrag ontstaat en waarom we bepaalde dingen doen of laten. Om ook onderaannemers te laten aanhaken bij de theorie zijn een aantal werkmaatschappijen dit jaar gestart met het trainen van hun leidinggevenden. Tijdens de training worden er discussies gevoerd over veiligheidsgedrag en hoe we elkaar hierin kunnen versterken. Ook worden er middelen meegegeven zodat de leidinggevenden binnen hun eigen projecten toolboxen kunnen faciliteren met hun eigen collega’s.”
Neuropsychologie
“Binnen KPE Bouw waren we al jaren bezig met cursussen en trainingen op het gebied van veiligheid”, legt Anne Verhulst uit. “In 2015 zijn we gestart om ook de wetenschappelijke component aan de trainingen toe te voegen. In deze tijd is het contact met veiligheidspsycholoog Juni Daalmans ontstaan. Na jaren van onderzoek zijn we eind 2020 een samenwerking aangegaan met als doel de veiligheid op de Nederlandse bouwplaatsen te vergroten. Hiervoor hebben we Brain Based Safety op de markt gebracht. Een ontwikkeltraject op maat waarbij de focus ligt op gedrag in relatie tot veiligheid.”
Eeuwenoude gewoontes
Brain Based Safety is voortgekomen uit gedegen wetenschappelijk onderzoek in de neuropsychologie. De aanpak is nieuw omdat wetenschappers pas sinds kort in het brein kunnen kijken terwijl iemand opdrachten uitvoert. We kunnen tegenwoordig zien wat er gebeurt als je een risico waarneemt of iets gevaarlijks doet. Volgens veiligheidspsycholoog Juni Daalmans is ons brein 20.000 jaar geleden geprogrammeerd en is er sindsdien niet veel veranderd. “Eeuwenoude gewoontes zitten ons in de weg om veilig te werken. We gedragen ons via een natuurlijk instinct terwijl dat niet meer aansluit bij de huidige gevaren. We hoeven niet meer te jagen voor eten of bij een groep te horen om te overleven. Toch blijven we dit instinct volgen en dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Wanneer vaklieden zien dat hun uitvoerder geen helm op heeft, is de kans groot dat ze het zelf ook niet doet. Dit heeft te maken met volggedrag dat ontstaat vanuit ons instinct om gehoorzaam te zijn aan een stamleider. Vroeger was het van levensbelang dat de stamleider jou accepteerde. Dat is echter niet meer zo. Het kan hooguit je baan kosten, maar een bouwplaats opgaan zonder helm kan risico’s met zich meenemen. Zo brengen we onszelf in gevaar omdat we ons eeuwenoude brein volgen.’’
Gevalideerd gedachtegoed
“We kregen vanuit de bouwsector zoveel signalen dat er behoefte is aan een aanpassing van en bewustwording over ons gedrag”, gaat Anne Verhulst verder. “Het doel van Brain Based Safety is dat iedereen binnen een bouwbedrijf zich bewust wordt van gedrag en ernaar durft te handelen. Brain Based Safety is het gevalideerde gedachtegoed waarmee bouwbedrijven veilig de Safety Culture Ladder (veiligheidsladder) kunnen beklimmen. En we zijn natuurlijk enorm trots dat een gerenommeerd bedrijf als VolkerWessels daar concernbreed gebruik van maakt.”
Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Klik dan hier.
“Is dat nu leuk, lesgeven aan collega’s? En kost dat veel tijd?”
Dit zijn twee vragen die Jan-Kees Duvekot regelmatig krijgt. Naast zijn werkzaamheden binnen Duvekot Makelaardij is hij ook actief als opleider en docent bij KPE Vastgoed Opleidingen. Zijn motivatie hiervoor is simpel uit te leggen: “Lesgeven geeft mij energie. Het houdt je scherp en je staat op voorsprong waar het de actualiteiten en kennis van je vak aangaat. Een voorsprong die je weer dagelijks kan gebruiken in je adviesrol als makelaar of taxateur”
Je hebt een eigen makelaardij en bent ook actief als docent, leg eens uit
“Klopt, naast mijn werkzaamheden binnen Duvekot Makelaardij ben ik actief als opleider en docent bij KPE Vastgoed Opleidingen. Ik vind het dankbaar en mooi om naast mijn dagelijkse werk mij ook in te zetten voor de branche waarin in mijn boterhammen verdien.”
Is dat nu leuk, lesgeven aan collega’s? En kost dat veel tijd?
“Lesgeven geeft mij energie. Het houdt je scherp er je staat op voorsprong waar het de actualiteiten en kennis van je vak aangaat. Een voorsprong die je weer dagelijks kan gebruiken in je adviesrol als makelaar of taxateur. De tijdsinvestering valt zeker mee maar dat is ook voor iedere docent bij KPE verschillend. Waar de ene docent af en toe een dag beschikbaar is, zijn er ook docenten die structureel bij KPE actief zijn.
Sommige docenten vinden het ook heerlijk om hun kennis en ervaring binnen hun vakgebied te delen bij het maken van opleidingsprogramma’s. Zo vindt iedere makelaar of taxateur die bij KPE actief is wel iets dat bij hem of haar past. Natuurlijk investeer je wat van je tijd maar je krijgt er naast een heleboel energie en waardering ook een passende financiële vergoeding voor terug.”
Wie kan er eigenlijk docent worden?
“Goed dat je het vraagt, KPE Vastgoed Opleidingen is vooral actief in de Permanente Educatie voor makelaars en taxateurs en op dit moment kan ik best nog wel een aantal collega’s gebruiken.
Vooral makelaars of taxateurs die actief zijn in het bedrijfsmatig of landelijk vastgoed én die het leuk lijkt om – net als ik – naast hun all-day-business zich in te zetten als docent of mee willen denken over lesprogramma’s wil ik vragen mij eens te contacten. Ik geef graag een toelichting op de rol die je binnen KPE zou kunnen vervullen. Wie weet zijn we binnenkort wel collega’s”
Lijkt jou dit ook wat? Neem dan snel contact op met Jan-Kees Duvekot via 06-53345537 of stuur hem een e-mail jk.duvekot@kpe.nl .
Woningkopers vissen steeds vaker achter het net
Makelaars en taxateurs de kop van Jut
‘Consument vaak ontevreden over taxateur’, ‘Makelaars beloven beterschap met biedlogboek en meldpunt’. Twee koppen die onlangs in de media verschenen. De overspannen woningmarkt leidt tot veel frustratie bij de koper. De makelaar en taxateur krijgen over hun handelswijze kritiek. Maar is dit wel terecht?
“Ik begrijp het wel, maar het is zeker niet terecht”, zegt Jan-Kees Duvekot, directeur KPE Vastgoed. “Als je tien keer achter het net hebt gevist bij de poging tot aan aankoop van een woning, slaat teleurstelling om in boosheid en zoek je een zondebok. Dat wetgeving sommige zaken in de hand speelt, weten echter veel kopers niet. Neem nu het schriftelijkheidsvereiste. Die is ooit door de overheid in het leven geroepen om de koper van een huis te beschermen. Er moet een handtekening onder het koopcontract en je hebt drie dagen bedenktijd. Bij een mondelinge overeenstemming is er dus geen sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst. Zegt een makelaar bij een bod de woning toe en er komt de volgende dag een hoger bod, mag hij dit formeel niet naast zich neerleggen. Daar zou de verkoper hem weer op kunnen aanspreken. En dit soort situaties doen zich in de huidige markt natuurlijk veelvuldig voor.”
Van alle tijden
Roelof Piest, business strateeg bij Vastgoedpro, deelt de mening van Duvekot. “Dat de consument iets vindt van de makelaar is van alle tijden. Naarmate de markt wijzigt, wijzigt ook de klager. In de huidige markt is dat de koper, maar als straks weer meer aanbod dan vraag is, is de verkoper teleurgesteld omdat zijn makelaar de woning niet snel genoeg verkocht krijgt. Ik spreek veel makelaars die de huidige situatie net zo vervelend vinden. Wat doe je met een bod nadat er al een mondelinge toezegging is gedaan? Wijs je het af, handel je niet volgens de wetgeving. Pak je het mee en de verkoper accepteert het bod, heb je een teleurgestelde en boze koper die dacht het huis te hebben gekocht. Goede voorlichting richting consumenten is ontzettend belangrijk. Hoe werkt het biedproces en aan welke wetgeving moet je voldoen. Ik merk iedere keer weer dat als ik consumenten die uitleg er begrip ontstaat.”
Verkoper beslist
Een biedlogboek moet openheid gaan bieden. Vriendjespolitiek en prijsopdrijving moet hiermee voorkomen worden. “Er zitten zeker ook tussen de makelaars een aantal rotte appels”, vindt Jan-Kees Duvekot. “Maar de overgrote meerderheid handelt naar eer, geweten en moreel kompas. Ik ben er ook niet zo zeker van of een biedlogboek dé oplossing is. Wat als het hoogste bod er eentje was met een lange aanvaardingsdatum en ontbindende voorwaarden, terwijl het tweede bod onmiddellijke aanvaarding en geen ontbindende voorwaarden heeft. Een verkoper kiest dan wellicht voor het tweede bod, ook al is het een paar duizend euro minder. De hoogste bieder zal dan weer denken dat hij belazerd is. Kortom ik zie een biedlogboek nog niet direct als dé oplossing.” “Vergeet ook niet dat de verkoper uiteindelijk beslist”, vult Roelof Piest aan. “Vaak denken kopers dat de hoogste prijs bepalend is. Maar de verkoper hoeft niet voor de hoogste prijs te gaan. Aanvaardingstermijn, ontbindende voorwaarden, financiering, allemaal aspecten die meespelen om een keuze te maken.”
Liever overbieden
Ook taxateurs krijgen behoorlijk wat kritiek van potentiële kopers. Ze taxeren te laag en de oplevering van het rapport duurt veel te lang. “De taxateur wordt pas ingeschakeld als de koop is gesloten”, legt Jan-Kees Duvekot uit. “Dat betekent dat er al een koopsom en waarschijnlijk ook een aanvaardingsdatum ligt. Eigenlijk is dat best wel vreemd, want de taxateur is er om de potentiële koper te beschermen dat hij niet boven de marktwaarde koopt. Maar de prijs is al overeengekomen en dus moet de taxateur op dit bedrag ‘uitkomen’. Komt hij daar niet aan, dan is er boosheid. Maar dat is niet terecht. Eigenlijk zou je een taxateur moeten inschakelen voordat je een bod doet, maar dat is net zoals bij een aankoopmakelaar. Betalen voor iets waarvan je niet weet of je het krijgt, doen wij Nederlanders niet graag. En al zeker niet in de huidige markt met een tekort aan woningen. We overbieden liever fiks, zodat we wellicht het huis krijgen. Lukt dat niet, dan is de makelaar de boeman en dat is niet terecht, want het probleem van woningtekort hebben zij niet veroorzaakt.”
Virtual reality toepassing vergroot veiligheidsbewustzijn
Veiligheidsscenario’s oefenen in levensechte omgeving
In het onlangs verschenen jaarverslag van Heijmans valt heel duidelijk te lezen hoe het bedrijf over veiligheid denkt: ‘We werken veilig of we werken niet’. Heijmans zet al een aantal jaren in op een proactieve veiligheidscultuur. Om het veiligheidsbewustzijn van hun medewerkers te vergroten ontwikkelden ze in samenwerking met KPE Bouw een training waarbij virtual reality wordt toegepast.
Bouwcirkelzaag
Femke Reefman is onderwijskundige bij KPE Groep en was vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van de training. “Het grote voordeel van een VR-toepassing is dat je een onveilige situatie kunt laten ervaren, zonder dat de medewerker risico’s loopt. Daarnaast is het leerrendement fundamenteel groot.” Femke maakt daarbij wel de kanttekening dat het van groot belang is dat de VR-toepassing levensecht is. “Voor de training werken met een bouwcirkelzaag hebben we beelden gebruikt die gemaakt zijn in de bouwloods van Heijmans. Het wordt daardoor voor de medewerkers levensecht als ze de loods instappen en voelt het niet alsof ze een spel spelen.”
Levensecht
In samenwerking met veiligheidskundigen en uitvoerders van Heijmans werd de training ontwikkeld. Vervolgens zijn een aantal medewerkers binnen Heijmans opgeleid tot expert. Deze experts zijn in staat om deze training professioneel te faciliteren. De training werken met de bouwcirkelzaag beperkt zich niet alleen tot het gebruik van de machine. Wie met de VR-bril de loods binnenstapt, checkt eerst of de veiligheidsonderdelen aanwezig zijn en bekijkt de instructie op de veiligheidsposter. “Dat levensechte leidt tot een optimale ervaring en daardoor blijft alles ook beter beklijven”, legt Femke Reefman uit. “Vervolgens ga je een aantal scenario’s oefenen. Wat gebeurt er als je de veiligheidsbril of gehoorbescherming vergeet? Wat doet het apparaat als je een niet te zagen materiaal gebruikt of de zaag niet op de juiste manier instelt? Wat voel je bij terugslag van materiaal? Nadat iedereen geoefend heeft, volgt er een gesprek tussen de deelnemers. Daarin worden de ervaringen uitgewisseld.”
Geen spel
Er vliegen dus geen vingers en armen door de lucht? “Nee, zeker niet”, benadrukt Femke Reefman. “Je moet geen angst kweken door deze training. Je wil een leereffect realiseren. Wat doet een machine onder bepaalde omstandigheden. Als je dit weet, herkent en bewust mee bezig bent, voorkom je gevaarlijke situaties. We hebben ons in de training ook beperkt tot één apparaat. Het moet geen spelletje zijn waar je een hal binnenkomt en met een stuk of tien apparaten wat gaat uitproberen. VR-toepassing is in dit geval geen spel, het is een levensechte situatie nabootsen. Vergelijk het maar met vliegtuigpiloten of Formule 1-coureurs die in een simulator stappen. Dat doen ze niet voor de lol, maar om daadwerkelijk situaties te oefenen. Daarom ben ik ook zo blij met deze mooie samenwerking met Heijmans. We zijn beide innovatieve bedrijven die een product hebben ontwikkeld waarmee het veiligheidsbewustzijn van medewerkers echt wordt vergroot.”
Noteer 19 mei in uw agenda
Dag van de Constructeur
Op donderdag 19 mei organiseert VNconstructeurs in samenwerking met de KPE Groep en het HTI de Dag van de Constructeur. Deze dag vindt plaats in Buitenplaats Kameryck in Kamerik, dat gelegen is tussen Woerden en Breukelen.
Constructeurs en projectmanagers of directieleden uit de constructeursbranche zijn van harte welkom. Thema van de dag is de toekomst van het vak constructeur. Aan de exacte invulling van het programma wordt op dit moment nog hard gewerkt. De dag zal bestaan uit een aantal presentaties van gerenommeerde namen uit de constructeursbranche en deelsessies in kleine groepen. Verbreding en verdieping van kennis staan daarbij centraal. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om te netwerken.
Noteer nu alvast 19 mei in uw agenda. Meer informatie over het programma en aanmelden volgt binnenkort in onze nieuwsbrief en via persoonlijke berichtgeving.
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
De tweede summercourse naar Antwerpen! Gaat u mee?
Met onder meer unieke excursie in het Havenhuis
Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 september a.s. organiseert KPE Vastgoed weer een studiereis. Deze summercourse is bedoeld voor taxateurs wonen en gaat dit keer naar Antwerpen.
Zaha Hadid
Tijdens deze drie dagen gaan we onder leiding van een vastgoedprofessional door het havengebied van Antwerpen en krijgt u een rondleiding in het Havenhuis. Het Havenhuis staat op het Antwerpse Eilandje en is van de hand van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid (1950-2016). Het gebouw huisvest verschillende departementen van het Havenbedrijf Antwerpen. Verder maken we een excursie naar een bijzonder houtskeletbouwproject en een Belgische makelaar neemt ons mee in de wereld van de Belgische makelaardij.
PE-punten NRVT en VastgoedCert
Taxateurs behalen met deze studiereis 20 studiepunten voor het NRVT en zijn daarmee in één keer klaar met hun permanente educatie voor 2022. Bent u daarnaast ook makelaar dan zijn er ook studiepunten te behalen voor VastgoedCert. Tijdens deze studiereis wordt de noodzakelijk theorie (de verplichte onderwerpen aangewezen door NRVT en VastgoedCert) afgewisseld met vakinhoudelijke excursies.
Inschrijven
De studiereis kost 1.499 euro exclusief btw. Dit is inclusief verblijf in Theater Hotel Antwerpen in het historische centrum, alle maaltijden en excursies. Vervoer naar Antwerpen is op eigen gelegenheid.
Wacht niet te lang met inschrijven, want vol is vol.
Schrijf u direct in door te mailen naar: sales@kpe.nl of klik hier.
Themadag Landelijk Vastgoed dit jaar in Cuijk
Kennisverbreding en -verdieping staan centraal
Op woensdag 13 april organiseren NVR, NVM en Vastgoedpro, in samenwerking met KPE Vastgoed de Themadag Landelijk Vastgoed 2022. Na twee jaar een digitale editie staat er dit jaar weer een fysieke ontmoeting op het programma in de bijzondere evenementenlocatie Inspyrium Ebben in Cuijk.
Keynotesprekers
Kennisverbreding en kennisverdieping staan deze dag centraal. Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Leiden, is een van de drie keynotesprekers. Hij schetst een beeld over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Rob Berkers en Patrick Zwaan van de Rabobank geven als tweede keynote hun visie over de gebiedsgerichte aanpak van de landbouw. Land van Ons is de derde keynote. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land herstellen ze de biodiversiteit en het landschap. Pachters kunnen rendabel boeren. Land van Ons heeft inmiddels al 18.000 deelnemers.
Bijzondere locatie
Jan Peters van KPE is trots dat KPE Vastgoed al meer dan tien jaar deze bijzondere dag mag organiseren. “Het is een dag waar iedereen in de landelijk vastgoedbranche naar uitkijkt. Zeker dit jaar zal bijzonder worden, want we mogen elkaar weer letterlijk ontmoeten. In 2020 en 2021 waren de bijeenkomsten digitaal, maar er gaat toch niets boven een fysieke themadag. Behalve kennisverbreding en -verdieping is het netwerken namelijk ook een belangrijk aspect.” Ook is Jan Peters blij met de bijzondere locatie waar de themadag wordt gehouden. “We proberen altijd een locatie te vinden die aansluit bij de doelgroep. Dat is met Inspyrium Ebben in Cuijk zeker gelukt. De alom bekende bomenkwekerij Ebben (1862) heeft op haar terrein een bijzondere evenementenlocatie opgetuigd. Gelegen in een unieke groene omgeving in het Land van Cuijk.”
De Themadag Landelijk Vastgoed is bedoeld voor landelijk vastgoed deskundigen, rentmeesters en agrarisch makelaars en taxateurs, voor medewerkers van banken, agrarisch accountantsbureaus en agrarische notariskantoren voor overheden, zoals Kadaster en Belastingdienst. Ook dit jaar zijn er weer de nodige PE-punten te verdienen bij deelname aan de themadag.
Schrijf u dus snel in voor deze bijzondere dag!
Thema veiligheid dreigt nogal eens weg te zakken
Op woensdag 30 maart wordt de zesde editie van de Bewust Veilig-dag georganiseerd. “Een dag waarop we met z’n allen aandacht besteden aan bewust veilig en gezond werken”, schrijven de organisatoren op hun website. “Het geeft aan dat veiligheid een relevant thema is”, zegt Juni Daalmans, programmadirecteur Veiligheid KPE Bouw en gastdocent Safety Management aan de universiteit van Antwerpen.
Wat is de link tussen een MRI-scan en veiligheid in de bouw?
Juni Daalmans maakt wel een kanttekening: “Eén keer per jaar een dag in het teken van veiligheid stellen, is niet voldoende. Veiligheid zou een integraal onderdeel van ons werk moeten zijn. Deze dag is nodig omdat het thema veiligheid nogal eens dreigt weg te zakken. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het spel tussen veiligheid versus productie of de routine van werkzaamheden. Veiligheid kent al decennia twee belangrijke aspecten. De technische kant (machines en materieel) en de regelgeving. Sinds een jaar of tien is hier een derde aspect bijgekomen: het gedrag. Eigenlijk best bijzonder, want uit onderzoek van 90 jaar geleden bleek al dat dit de belangrijkste factor binnen veiligheid is.”
Veiligheidsindex
Daarom heeft Juni Daalmans de Veiligheidsindex ontwikkeld. “Dit is een mandje met data dat meer zegt dan het eindgetal van de Injury Frequency (IF).” De IF meet het aantal ongevallen met verzuim in een bepaalde periode, gedeeld door het aantal arbeidsuren. “Met deze IF kijk je terug en meet je dus eigenlijk de onveiligheid. De afwezigheid van incidenten wil nog niet zeggen dat het in de toekomst goed gaat. Bij veiligheid moet je ook vooruitkijken. Je wil namelijk voorspellen wat de kans op onveiligheid is en vervolgens maatregelen nemen. De IF is historisch ontstaan, is gemakkelijk te meten, maar meet dus eigenlijk niet wat we echt willen. Deze index is zo ingeburgerd en maatstaf geworden dat we gaandeweg ermee in de maag zijn komen te zitten”, vindt de programmadirecteur Veiligheid. “En de uitwerking ervan gaat verder dan alleen de bouw. Zo stellen banken de hoogte van de rente bij een overbruggingskrediet voor een groot bouwproject mede vast aan de hand van de IF.”
Menselijk brein
Maar hoe kan het dat zo’n belangrijke factor als gedrag pas relatief kort wordt meegenomen in de bepaling van veiligheid? “Gedrag heeft alles te maken met ons menselijk brein”, legt Juni Daalmans uit. “Sinds we de beschikking hebben over MRI-scanners, weten we veel meer over het menselijk brein en dus ook ons gedrag als het gaat om veiligheid. Behalve de technische kant en de regelgeving is het spel tussen leidinggevende en medewerker cruciaal. Continu grip houden op veiligheid staat synoniem aan goed management. Kijk vooruit, niet terug en geef het goede voorbeeld. Leidinggevenden zijn de belangrijkste beïnvloeders van veilig gedrag op de werkvloer. Medewerkers handelen zelfstandig en maken eigen keuzes. Deze keuzes worden sterk beïnvloed door het doen en laten van de leidinggevenden. Onveilig gedrag van medewerkers kun je dus niet los zien van het gedrag van de leidinggevende.”
Zijn leidinggevenden dan de veroorzakers van onveilige situaties? “Oh nee, dat hoor je mij niet zeggen. Ze hebben alleen vaak geen weet van de impact die gedrag heeft op veiligheid. Daarom is het zo belangrijk om leidinggevenden te trainen in deze cruciale rol. Het is een bewustmakingsproces”, besluit Juni Daalmans.
Wilt u meer weten over Brain Based Safety? Klik dan hier.
De voorman is belangrijke spil tussen uitvoerder en vaklieden
De functie voorman bestaat al decennialang. De inhoud van de functie is echter vandaag de dag echter heel anders dan vroeger. In het verleden kreeg je de functie na jarenlang dienstverband en was het meer een secundaire arbeidsvoorwaarde. Door iemand tot voorman te benoemen, kon de werkgever conform de cao meer salaris bieden. Voormannen werden wel eens aangesproken als verlengstuk van de uitvoerder, maar vonden dat lastig. Ze waren voorheen immers zelf onderdeel van de groep vaklieden.
De functie van voorman is tegenwoordig getransformeerd tot een belangrijke spil tussen de uitvoerder en de vaklieden. Veiligheid, kwaliteit, efficiëntie, communicatie, administratie; ze behoren inmiddels tot het takenpakket van de voorman. De werkplek van de uitvoerder is steeds meer de bouwkeet geworden. De voorman is het verlengstuk buiten op de bouwplaats. Om de voorman verder te laten ontwikkelen op het gebied van leidinggeven en hem te leren op een juiste manier om te gaat met de soms tegenstrijdige belangen van vaklieden en uitvoerders, heeft KPE Bouw het ‘Ontwikkelprogramma voor de voorman’ samengesteld. Gespreks- en communicatietechnieken, professioneel leidinggeven, bedrijfsmatig denken, toegevoegde waarde voor uitvoerder en vaklieden zijn, is een greep uit het brede palet dat in de opleiding aan bod komt.
Meer verantwoordelijkheden
Jongen Bouwpartners begon bijna 100 jaar geleden als Bouwbedrijven Jongen in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Sinds 1997 maakt het bedrijf deel uit van VolkerWessels, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Dagelijks zijn 220 medewerkers van Jongen Bouwpartners aan de slag in Limburg, een deel van Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland. Een 25-tal voormannen van het bedrijf zijn in drie groepen gestart met het ontwikkelprogramma van KPE Bouw. “Hiermee willen we onze voormannen naar een nog hoger niveau tillen”, legt Rob Haarmans, directeur Jongen Bouwpartners, uit. “Doordat de uitvoerder een steeds breder takenpakket heeft gekregen, wordt de voorman een verlengstuk van hem op de bouwplaats. Ook krijgt de voorman hierdoor meer verantwoordelijkheden. Om hem hierin te ondersteunen hebben we onder meer gekozen voor het ontwikkelprogramma van KPE Bouw.”
Van scepsis naar enthousiasme
“Het is dus ook geen vrijblijvendheid”, vult Bianca Willemsen, HR-adviseur bij Jongen Bouwpartners aan. “Ook binnen de bouw is permanente educatie essentieel. Wat vroeger van een voorman werd verwacht, is vandaag de dag helemaal anders. We zien het als goed werkgeverschap om onze mensen daarin zo optimaal mogelijk te begeleiden. En voor iemand die al 30 jaar in het vak zit, valt dat niet altijd mee. Voor aanvang van het ontwikkelprogramma was er enigszins scepsis. Waarom is dit nodig, ik doe het werk toch al jaren, was een veelgehoorde opmerking. Daarom waren we ook erg blij dat onze mensen enthousiast terugkwamen van de cursus. Het geeft hen concrete tools in handen om het verlengstuk van de uitvoerder te zijn.”
Taal van de bouw spreken
“Alles valt en staat met de inhoud van de cursus”, vindt Rob Haarmans. “Deze mannen zijn door de wol geverfd, die maak je niets wijs. Je moet de ‘taal van de bouw’ spreken. KPE Bouw heeft de cursus ontwikkeld in nauwe samenwerking met onder meer ons moederbedrijf. De docent, Remco van Bakel, heeft ruime ervaring als bouwplaatsmanager/hoofduitvoerder. Hij weet als geen ander hoe het werkt binnen de bouw. Daarmee maak je het verschil.”
Voormannen community
“Naast het ontwikkelprogramma zijn we op dit moment druk bezig met het opzetten van een voormannen community”, vertelt Robbert van Dinther, operationeel directeur KPE Groep. “Nadat je het ‘Ontwikkelprogramma voor de voorman’ incompany of via de open inschrijving hebt doorlopen, stopt het natuurlijk niet. Permanente educatie is belangrijk om kennis en competenties op het juiste niveau te houden. Daarom starten we met de voormannen community. Je mag het een jaarlijkse opfriscursus noemen, maar het wordt ook een plek waar voormannen kennis en kunde met elkaar kunnen delen.”
Wilt u meer weten over het ‘Ontwikkelprogramma voor de voorman’, klik dan hier.
De ervaringen van Tom Mulder, veiligheidscoördinator bij Koopmans
Koopmans is op het gebied van veiligheid erg vooruitstrevend. Binnen het veiligheidsprogramma hebben zij het Brain Based Safety (BBS) gedachtegoed opgenomen en dit pakken zij op een integrale manier aan. Dit betekent dat BBS door de hele organisatie wordt uitgedragen. Zo worden er door iedereen, van directie tot aan bouwplaatsmedewerkers, verschillende veiligheidsinterventies uitgevoerd.
Tom Mulder is veiligheidscoördinator bij Koopmans, wij stelden hem een aantal vragen:
Kun je meer vertellen over jouw rol binnen Koopmans?
“Ik ben sinds 2,5 jaar in dienst bij Koopmans als veiligheidscoördinator. Deze rol is heel breed en dit maakt het ook zo interessant. Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit beleidsmatig advies geven aan de directie, het opstellen van doelstellingen op zowel korte als lange termijn en hoe Koopmans daar wil komen. Maar ook het ondersteunen, faciliteren en controleren van onze projectteams. Omdat ik midden in de organisatie sta, en op alle vlakken betrokken ben op het gebied van veiligheid, maakt dit het werk heel afwisselend en leuk.”
Waarom hebben jullie gekozen voor het BBS-traject?
“Op het gebied van veiligheid hebben we de factoren techniek, mens en organisatie. Deze factoren hebben invloed op iedere situatie en kunnen zorgen voor veilige situaties. De organisatie met afspraken, regels en protocollen hebben wij goed voor elkaar. Onze techniek, met arbeidsmiddelen en veiligheidsmiddelen, hebben we ook allemaal goed op orde, al moeten we daar ook scherp op blijven. We merken dat het gedrag van de mensen de factor is waar nog winst op te behalen is, zowel binnen Koopmans als bij opdrachtgevers en onderaannemers.
We zijn erg enthousiast over het BBS-traject wat KPE samen met Juni Daalmans heeft omarmd en ontwikkeld en dat hebben we binnen Koopmans in een op maat gemaakt 2 jaren plan gegoten. We volgen nu meerdere trajecten bij KPE zoals het traject ‘Veiligheid en leidinggeven’. Hierbij volgen onze leidinggevenden 2 tot 3 keer per jaar een training, daarnaast zijn de Koopmans Experts opgeleid. Koopmans Experts zijn medewerkers die een training hebben gevolgd van 2 dagen waarin zij didactische vaardigheden hebben geleerd. Het hoofddoel is de medewerkers leren hoe zij een sessie kunnen faciliteren voor bouwplaatsmedewerkers, zo leren collega’s van elkaar”.
Wat zijn de belangrijkste inzichten die je nu al hebt gekregen door het BBS-traject?
“Gedrag is voor veel mensen een grijs gebied, het is niet iets tastbaars. Daarom duurt gedragsverandering langer en duurt het ook langer totdat theorie over gedrag beklijft. De werknemers moeten gevoel krijgen bij wat Brain Based Safety inhoudt en wat ze ermee kunnen doen.
Brain Based Safety is vooral een mindset en dat is ook de reden dat we hebben gekozen voor een 2 jaren plan in plaats van een enkele cursus. Het gedachtegoed van BBS komt op verschillende manieren in deze twee jaar voorbij. Via het delen van kronkels in toolbox meetings op de bouwplaats, in afdelingsoverleg en speciaal op maat gemaakte trainingen per functiegroep. Het doel hiervan is dat het gedachtegoed een herhaling wordt en de herhaling is ‘key’.
De directie is begonnen met twee halve dagen een training te volgen met Juni Daalmans. Je merkte dat men na de eerste training het gedachtegoed interessant vond, maar dat het na een tweede keer ook daadwerkelijk bleef hangen. Deze mindset krijgt langzaam meer bekendheid. We hopen dat dit gedachtegoed aan het eind van het traject binnen de organisatie breed bekend is en dat wij daarmee iets kunnen doen.”
"Het doel hiervan is dat het gedachtegoed een herhaling wordt en de herhaling is 'key'." - Tom Mulder
Wat voor veranderingen heb je nu al kunnen doorvoeren tijdens de sessies als veiligheidscoördinator na dit BBS-traject?
“De basis ligt bij de zienswijzen en de handelingen. Het is heel belangrijk dat de top, de directie, achter deze zienswijze staat en hier ook naar handelt. Dat is ook een van de onderdelen van BBS, dat gedragsverandering binnen je organisatie beter en sneller gaat wanneer de directie en andere leidinggevenden met enthousiasme het gedachtegoed in de organisatie kan brengen. Voorbeeldgedrag van voorbeeldfiguren moet goed zijn, dit is binnen Koopmans gelukkig het geval.
Veranderingen zijn moeilijk meetbaar, maar Brain Based Safety geeft de handvaten om de belangrijke onderwerpen van cultuur en gedrag te benoemen en te veranderen. Iedereen weet dat men voorbeeldgedrag moet tonen of verantwoordelijkheid moet nemen. KPE leert de medewerkers, met behulp van Brain Based Safety, hoe ze dit moeten doen.
Waarom doen mensen zoals ze doen en hoe moeten we dit veranderen? Op deze vraag wordt antwoord gegeven tijdens het traject.”
Wat heeft BBS nu voor Koopmans betekent en zou je het aanraden aan andere bedrijven?
“Brain Based Safety is een onderdeel van het programma dat zich echt richt op veilig gedrag. Het is nét die extra stap binnen ons veiligheidsprogramma waardoor gedrag wordt geconcretiseerd en inzichtelijk wordt gemaakt.
Ik zou het traject zeker aanraden, wij zijn heel positief binnen Koopmans. Dit komt vooral door de combinatie van het Brain Based Safety gedachtegoed en het maatwerktraject. Hierin ondersteunt KPE heel goed. Het traject wordt op het bedrijf aangepast en op de verschillende doelgroepen toegespitst. Wij zijn zeer enthousiast over het Brain Based Safety traject.”
Ben je geïnteresseerd over het Brain Based Safety traject? Klik dan hier.
Joël Scherrenberg en Jan-Kees Duvekot pakken ieder hun rol
Innovatie en kwaliteit zijn twee belangrijke kernwaarden binnen de KPE Groep. Als organisatie betrekken wij deze kernwaarden niet alleen op ons aanbod, maar we voeren ze ook door in onze eigen bedrijfsvoering. In 2022 ligt onze focus op het uitbreiden en versterken van de expertise bij onze professionals én het versterken van onze duurzame positie.
Joël Scherrenberg en Jan-Kees Duvekot pakken ieder hun rol
De vanaf september ingezette koers binnen KPE Vastgoed wordt verder doorgetrokken door Joël Scherrenberg en Jan-Kees Duvekot ieder hun eigen rol te geven. Zo gaat Joël zich als externe adviseur uitsluitend richten op de vakinhoudelijke ontwikkelingen binnen de totale vastgoedbranche. Vanuit zijn onafhankelijke rol wordt zijn vastgoedexpertise aangewend om de (nieuwe) programma’s inhoudelijk naadloos te laten aansluiten op de vastgoedmarkt. Joël gaat tevens als voorzitter van de Kenniskring KPE Vastgoed aan de slag met de verdere vakinhoudelijk professionalisering van de programma’s. Ook zal hij als hoofddocent actief blijven.
Eindverantwoordelijk
Jan-Kees Duvekot, die sinds september een actieve rol heeft binnen KPE Vastgoed, wordt eindverantwoordelijk voor KPE Vastgoed en richt zich specifiek op de klanten. Vanuit deze externe focus zal hij de brugfunctie vervullen naar de interne organisatie. Daarnaast blijft Jan-Kees ook actief als vakdocent.
Stevig fundament
“Door de rolverdeling binnen KPE Vastgoed nog duidelijker te laten aansluiten op de kwaliteiten van Joël en Jan-Kees legt KPE een stevig fundament voor de toekomst”, zegt Robbert van Dinther, operationeel directeur KPE Groep. “De samenwerking tussen Joël en Jan-Kees verrijkt onze organisatie en biedt daardoor nog meer mogelijkheden. Juist voor onze klanten, de professionals in de vastgoedbranche.”
KPE Vastgoed verzorgt persoonlijk studieadvies
Een nieuw jaar betekent voor de makelaars en taxateurs ook het inventariseren van de PE-verplichtingen die nodig zijn voor uw inschrijvingen bij VastgoedCert en/of NRVT. Vaak is dit een behoorlijke en tijdrovende puzzel, maar wel een noodzakelijke.
“Wij lossen graag die complexe studiepuzzel voor onze deelnemers op”
“Dat geldt zeker voor de registratie bij VastgoedCert”, legt Jeroen Paes, projectleider bij KPE, uit. “Sinds 2020 kent deze een nieuwe regeling. Je moet namelijk je kennis aantonen door middel van een niveaumeting en niet meer via PE-punten. In het eerste jaar komt de theorie aan bod, in het derde jaar de vakvaardigheid. Blijkt uit de niveaumeting dat je onvoldoende kennis hebt, krijg je een of meerdere Bindende Studie Adviezen (BSA) opgelegd. Sommige makelaars vallen nu nog onder de oude regeling, anderen onder de nieuwe. Dat heeft met het ingangsjaar te maken. Bij ons is bekend wie in welke regeling bij VastgoedCert valt en in welk jaar hij of zij moet starten met de nieuwe regeling 2020.”
Persoonlijk studieadvies
“Ik spreek regelmatig mensen die door de bomen het bos niet meer zien”, zegt Romain Wijckmans, teammanager bij KPE. “Zowel voor de registratie bij VastgoedCert als bij NRVT. Bij NRVT geldt dat je in totaal 20 studiepunten moet halen. Om aan deze eisen te voldoen moet je enkele verplichte onderdelen en enkele facultatieve (keuze) onderwerpen volgen. De tijd om dit uit te zoeken besteden makelaars en taxateurs veel liever aan hun corebusiness. Dat is ook het moment waar wij als KPE een belangrijke rol kunnen spelen. Wij kennen de spelregels van haver tot gort en kunnen op individueel niveau een studieadvies samenstellen. Door dit advies op te volgen voldoe je op de meest efficiënte wijze aan de studieverplichtingen. Wij lossen graag die complexe studiepuzzel voor onze deelnemers op.”
Virtueel en klassikaal
Door alle coronamaatregelen in de afgelopen twee jaar heeft het virtueel volgen van een cursus een vlucht genomen. “En dat zal dit jaar zeker ook blijven bestaan”, vertelt Romain Wijckmans. “We merken dat het afstandsonderwijs gewaardeerd wordt. De tijdsduur is korter en je hebt geen reistijd meer, is een veelgehoord argument. Maar we merken ook dat het klassikale onderwijs nog steeds in trek is. Elkaar fysiek ontmoeten is toch net even anders dan van achter het beeldscherm. Daarom hebben we voor 2022 besloten om beide varianten te blijven aanbieden en daarbij ook nog een combinatievorm van zowel virtueel als klassikaal. Dus voor ieder wat wils.”
Wilt u meer informatie over uw persoonlijk studieadvies? Klik dan hier.
Rons visie op de bouwsector in 2021 en 2022
Ron Koenen, directeur KPE, blikt terug op het onrustige jaar 2021, maar ook vooruit naar het jaar dat voor ons ligt. “We moeten vooral de rust bewaren en voor de bouwbranche adviseer ik minister Hugo de Jonge om een concrete langetermijnvisie te ontwikkelen op basis van de aanwezige kennis en ervaringen die binnen de branche voorhanden is.”
“Ik verwacht met name operationele uitdagingen voor de bouw in 2022”
“Voor de bouwers was 2021 in de basis succesvol”, begint Ron Koenen zijn verhaal. “De successen waren vooral te zien bij de bouwers die zich flexibel en ondernemend positioneerden. Ondanks de omzetverhoging bij veel bedrijven, was er toch sprake van een krimp in de bouwproductie. Het aantal wenselijk te realiseren nieuwbouwwoningen bleef achter, utiliteitsbouw daarentegen groeide gestaag. De infrasector is afgelopen jaar gekrompen. Een aantal grote projecten liepen en lopen nog steeds flinke vertraging op door de stikstofproblematiek en vertraagde besluitvorming van de overheid. Het is een geluk dat bouwbedrijven in essentie weinig last hebben van de coronacrisis, er wordt immers nog steeds doorgebouwd. De grootste uitdaging voor 2021, wordt ook die van 2022 en verder: het vinden van kwalitatief goede arbeidskrachten en beschikken over voldoende materialen. Want deze twee componenten zijn cruciaal om tot een goed bouwwerk te komen.”
Vooral rust bewaren
Ron Koenen verwacht voor 2022 dus met name operationele uitdagingen, zoals het vinden van goed geschoolde arbeidskrachten, de inkoop en levering van materialen en benodigd materieel. “Daarnaast zal ook het toepassen van de veranderende wet- en regelgeving de nodige uitdaging bieden. Onder meer in relatie tot duurzaamheid. Zoals ik al aangaf heeft corona voor de uitvoering bij bouwers weinig invloed gehad. Dit was wel het geval in de voortrajecten, zoals het verkrijgen van benodigde vergunningen, noodzakelijke fysieke bijeenkomsten om te komen tot de juiste bouwwerken en gesprekken met de opdrachtgevers. Door corona liepen deze grote vertragingen op. Dit zullen we in 2022 zeker merken als bouwbranche. De aandacht voor digitalisering en robotisering gaat een grote rol spelen de komende jaren. Ik verwacht dan ook dat bedrijven in 2022 hier zeker in gaan investeren. De mate van ondernemerschap en flexibiliteit gaat het succes bepalen. Hoe gaat de branche om met de onrust veroorzaakt door grote tekorten aan grondstoffen, stijgende energieprijzen, geopolitieke spanningen, de klimaatcrisis en de grote personeelstekorten? Kortom 2022 wordt een spannend en uitdagend jaar waarin we vooral de rust moeten bewaren.”
Nieuwe kabinet
Volgens Ron Koenen krijgt de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, al direct een uitdaging gezien de grote complexiteit en maatschappelijke druk op de eerder genoemde thema’s binnen de bouw. “Naar mijn bescheiden mening moet de minister zo snel mogelijk aan de slag met het ontwikkelen van een concrete en begrijpbare langetermijnvisie. Deze vervolgens centraal en doelgericht aansturen. Alle noodzakelijke kortetermijnbeslissingen zou hij moeten toetsen op de invloed die ze hebben voor de lange termijn. Tevens adviseer ik hem om gebruik te maken van de niet te onderschatten kennis en ervaring die binnen de branche aanwezig is. Alle niet noodzakelijke beslissingen pas doorvoeren na helderheid voor de lange termijn. We hebben namelijk te vaak moeten constateren dat beslissingen met het kenmerk ‘korte termijn’ niet succesvol waren. Dat zal zeker geen gemakkelijke opgave voor het kabinet worden. Ik heb veel respect voor ze omdat ze naar mijn mening veel te veel belast worden met zaken die totaal niet thuishoren in de Tweede Kamer. Ik hoop dan ook echt dat het nieuwe kabinet op de vele thema’s die spelen, ook buiten de bouw, de juiste prioritering weet te stellen. Maar ook focus heeft op transparante argumentatie van beslissingen en de invloed die de beslissingen hebben na hun kabinetsperiode. Wat mij betreft wordt 2022 het jaar dat we weer met z’n allen uit het dal klimmen.”
Rons visie op 2021 en zijn vooruitblik op 2022
Ron Koenen, directeur KPE, blikt terug op het onrustige jaar 2021, maar ook vooruit naar het jaar dat voor ons ligt. “We moeten vooral de rust bewaren en voor de vastgoedbranche adviseer ik minister Hugo de Jonge om een concrete langetermijnvisie te ontwikkelen op basis van de aanwezige kennis en ervaringen die binnen de branche voorhanden is.”
“Ik hoop dat de onrust door corona snel achter ons komt te liggen”
“De gevolgen van de coronacrisis en de economische ontwikkelingen zorgden ervoor dat 2021 een onrustig jaar was”, begint Ron Koenen zijn verhaal. Desondanks was het voor de vastgoedbeleggers een uitstekend jaar. Vooral logistiek en bedrijfsruimten deden het erg goed. Daar ging meer geld naar toe dan naar de particuliere woningen. Ook bij de vastgoedgebruiker was er een tweedeling. Er waren in 2021 bedrijven die heel hard groeiden. Zij profiteerden van het economisch herstel en investeerden. Maar er waren ook bedrijven die het zwaar hadden als gevolg van de coronacrisis, zoals de horeca en de winkels. Deze waren afgelopen jaar dan ook minder in trek voor de vastgoedbelegger.”
“Op de woningmarkt zijn de huizenprijzen afgelopen jaar enorm snel gestegen”, constateert Ron Koenen. “Gemiddeld waren de prijzen ongeveer 15 procent hoger dan in 2020. Het aantal woningtransacties daalde echter. Zo waren er bijvoorbeeld in het derde kwartaal van 2021 ongeveer 13 procent minder transacties dan in het derde kwartaal 2020. Voor de makelaar/taxateur was het dus ook een onrustig jaar door de mismatch tussen vraag en aanbod.”
Vooral rust bewaren
Ook in 2022 verwacht Ron Koenen dat het nog onrustig zal zijn. “Al hoop ik dat de onrust als gevolg van de coronacrisis snel achter ons komt te liggen. De samenleving lijkt zich relatief goed door deze crisis te hebben geslagen. Maar we constateren wel een aantal structurele veranderingen in het gedrag van de vastgoedgebruiker die belangrijke gevolgen heeft voor de vastgoedmarkt. De wensen en eisen van woningbezitters wijzigen door bijvoorbeeld het thuiswerken. Dit thuiswerken heeft ook weer invloed op de kantorenmarkt. Voor de retailmarkt is de invloed van onlinebestedingen groot en voor bijvoorbeeld hotels die gericht zijn op de zakelijke markt is er de invloed van online vergaderen/ontmoeten. Ook wordt de onrust veroorzaakt door grote tekorten aan grondstoffen, energieprijzen die stijgen, geopolitieke spanningen, de klimaatcrisis en de grote personeelstekorten. Kortom 2022 wordt een spannend en uitdagend jaar waarin we vooral de rust moeten bewaren.”
Nieuwe kabinet
Volgens Ron Koenen krijgt de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, al direct een uitdaging gezien de grote complexiteit en maatschappelijke druk op het thema vastgoed. “Naar mijn bescheiden mening moet de minister zo snel mogelijk aan de slag met het ontwikkelen van een concrete en begrijpbare langetermijnvisie en deze vervolgens centraal en doelgericht aansturen. Alle noodzakelijke korte termijn beslissingen zou hij moeten toetsen op de invloed die ze hebben voor de lange termijn. Alle niet noodzakelijke beslissingen pas doorvoeren na helderheid voor de lange termijn. Tevens adviseer ik hem om gebruik te maken van de niet te onderschatten kennis en ervaring die binnen de branche aanwezig is. Dat zal zeker geen gemakkelijke opgave worden. Ik heb veel respect voor het kabinet omdat ze naar mijn mening veel te veel belast worden met zaken die totaal niet thuishoren in de Tweede Kamer. Ik hoop dan ook echt dat het nieuwe kabinet op de vele thema’s die spelen, ook buiten vastgoed, de juiste prioritering weet te stellen. Maar ook focus heeft op transparante argumentatie van beslissingen en de invloed die de beslissingen hebben na hun kabinetsperiode. Wat mij betreft wordt 2022 het jaar dat we weer met z’n allen uit het dal klimmen.”
KPE Vastgoed pakt door op ambities
Joël Scherrenberg en Jan-Kees Duvekot pakken ieder hun rol.
Innovatie en kwaliteit zijn twee belangrijke kernwaarden binnen de KPE Groep. Als organisatie betrekken wij deze kernwaarden niet alleen op ons aanbod, maar we voeren ze ook door in onze eigen bedrijfsvoering. In 2022 ligt onze focus op het uitbreiden en versterken van de expertise bij onze professionals én het versterken van onze duurzame positie.
Krachtenbundeling en duidelijke rolverdeling
De vanaf september ingezette koers binnen KPE Vastgoed wordt vanaf heden verder doorgetrokken door Joël Scherrenberg en Jan-Kees Duvekot ieder hun eigen rol te geven. Zo gaat Joël zich als externe adviseur uitsluitend richten op de vakinhoudelijke ontwikkelingen binnen de totale vastgoedbranche. Vanuit zijn onafhankelijke rol wordt zijn vastgoedexpertise aangewend om de (nieuwe) programma’s inhoudelijk naadloos te laten aansluiten op de vastgoedmarkt. Joël gaat tevens als voorzitter van de Kenniskring KPE Vastgoed aan de slag met de verdere vakinhoudelijk professionalisering van de programma’s. Ook zal hij als hoofddocent actief blijven.
Eindverantwoordelijk
Jan-Kees Duvekot, die sinds september een actieve rol heeft binnen KPE Vastgoed, wordt eindverantwoordelijk voor KPE Vastgoed en richt zich specifiek op onze klanten. Vanuit deze externe focus zal hij de brugfunctie vervullen naar de interne organisatie. Daarnaast blijft Jan-Kees ook actief als vakdocent.
Stevig fundament
Door de rolverdeling binnen KPE Vastgoed nog duidelijker te laten aansluiten op de kwaliteiten van Joël en Jan-Kees legt KPE een stevig fundament voor de toekomst. De samenwerking tussen Joël en Jan-Kees verrijkt onze organisatie en biedt daardoor nog meer mogelijkheden. Juist voor u, als professional in de vastgoedbranche.
Mocht u nog vragen hebben over dit bericht, neem dan gerust contact met ons op.
Met vriendelijke groet,
Ron Koenen
Over KPE Groep
KPE Groep is dé partij in Nederland die beschikt over de unieke combinatie van vakinhoudelijke kennis, onderwijskundige kennis, inzicht in de wensen en behoeften van de doelgroep en een uitstekende verbintenis met de bouw- en vastgoedsector. Door dit alles onder één dak te hebben, is KPE Groep in staat om op een flexibele en praktijkgerichte wijze interventies zoals opleidingen, trainingen en coachingstrajecten op maat te ontwikkelen voor organisaties en individuele professionals binnen de bouw- en vastgoedsector.
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.