Actueel
Wat speelt er in de bouw-, infra en vastgoedwereld? Wat zijn trends? Wat is het laatste nieuws over KPE lab? U leest het allemaal in KPE Nieuws. Wilt u niets missen? Abonneer u dan (gratis) op de nieuwsbrief van KPE Bouw & Infra of KPE Vastgoed via onderstaande knop.
Summer Course 2021
Drie dagen Maastricht, 20 PE punten NRVT.
Laten we eerlijk zijn; niet iedere makelaar of taxateur staat te juichen bij het volgen van de jaarlijkse studieverplichtingen voor NRVT of VastgoedCert. Maar onder het motto “leren kan ook leuk zijn” biedt KPE voor een steeds grotere wordende groep deelnemers meerdaagse trainingsdagen aan waarin naast de verplichte leerdoelen ook alle ruimte is voor extra activiteiten. En laten we vooral het sociale aspect niet vergeten. De deelnemers roemen de collegialiteit en de vriendschappen die gedurende deze dagen gemaakt of versterkt worden. De cursusdagen worden afgesloten met een heerlijk diner, een bezoek aan de stad, een goed glas in de kroeg en een comfortabel hotel.
Die combinatie van serieus met je vak bezig zijn in een ongedwongen sfeer met leuke collega’s in een inspirerende en verrassende omgeving is voor velen dé manier om hun jaarlijkse studieverplichtingen op een bijzonder prettige manier in te vullen. De wintercourses die KPE naar Winterberg in Duitsland organiseert zijn inmiddels een begrip. En in datzelfde rijtje kan deze Summer Course in Maastricht geplaatst worden.
Een groep van ongeveer 20 makelaars en taxateurs vanuit heel Nederland waren van woensdag 30 september tot vrijdag 1 oktober te gast in het bourgondisch gezellige Maastricht. Kasteelhotel en Buitenplaats Vaeshartelt was gedurende de 3 dagen de uitvalsbasis. Een perfecte omgeving waar in een afwisselend trainingsprogramma de benodigde studiepunten werden behaald.
Daarnaast waren twee bijzonder leerzame excursies aan het programma toegevoegd, naar een stadsgebiedsontwikkeling en een tweetal unieke herontwikkelingslocaties. Maar in de avond werd ook bourgondisch genoten in de Maastrichtse binnenstad met haar terrassen, winkels en kroegen. Kleine oogjes bij het ontbijt maar drie dagen lang een lach op het gezicht.
In de evaluatie bleek dat deze vorm van (verplichte) cursus volgen zeer goed ontvangen is. Woorden als top, gezellig en leerzaam kwamen voort uit de evaluatie en de wens om dit vaker op deze wijze te organiseren is zeker aanwezig. Gelukkig zat het zonnige weer en de stad Maastricht mee om het tot een beleving te maken die we vaker gaan inzetten.
"Intensief, interessant en een fijne open sfeer in een kleine samengestelde groep."
Bastiaan van der Eijk
Beleving van een deelnemer
Bastiaan van der Eijk, vaste cursist bij KPE, was ook aanwezig bij de Summer Course.
''Zoals gebleken uit eerdere ervaringen wordt een (meerdaagse) cursus van KPE altijd tot in de puntjes georganiseerd en ingepland met interessante cursusonderdelen en originele excursies. Zo ook deze driedaagse. Het was een intensief programma met veel afwisselende en boeiende cursusactiviteiten. Met name het bezoek aan het herontwikkelingsproject van het klooster gaf mij meer inzicht in de toepasbaarheid van het thema 'huurrecht' dat in één van de cursusonderdelen aan bod is gekomen.
Doordat je 3 dagen met een kleine groep doorbrengt, heb je naast het programma veel meer mogelijkheden om met gelijkstemden te brainstormen en te overleggen over andere zaken. Hierdoor leer je veel van elkaar en kun je elkaar inspireren. Ook zorgt deze groepsgrootte voor veel interactie tussen de docent en de cursisten. Het klassieke luisteren werd omgeruild voor continue dialogen binnen deze groep. Op deze manier werd gedurende de hele dag veel informatie met elkaar uitgewisseld. Deze Summer Course heb ik als zeer positief ervaren en is zeker voor herhaling vatbaar. ''
Ben je enthousiast?
Deelname aan de diverse meerdaagse courses staat open voor iedereen die eens op een andere manier de PE-educatie wil volgen. Voor groepen van ongeveer 20 mensen kan KPE ook programma’s op maat maken. In overleg met de deelnemers kunnen we kijken naar locaties in binnen- of buitenland, een stedelijke omgeving of juist een actieve omgeving. Maar altijd met de ingrediënten: serieuze educatie, kwalitatief goede verzorging en een interessant bijprogramma met een hoog sociaal/collegiaal aandeel.
Neem gerust contact op met KPE als je meer wilt weten. En misschien roep jij volgend jaar ook wel: “leren kan ook leuk zijn”.
Je kunt contact met ons opnemen via email info@kpe.nl of bel naar (085) 016 04 78.
We zien je graag bij onze volgende edititie!
Groet Team KPE Vastgoed
Interview met Bert Vastert, trainer van de opleiding Uitvoering 1
"Door diverse ontwikkelingen in de bouw is de werkdruk voor de meeste uitvoerders de laatste jaren alleen maar toegenomen."
- Bert Vastert
De opleiding Uitvoering 1 is speciaal ontwikkeld voor bouwprofessionals die zich willen verbreden, verdiepen of specialiseren in hun rol als uitvoerder in de bouwsector. Tijdens deze opleiding ga jij je huidige kwaliteiten en competenties verder ontwikkelen met behulp van de rijke leeromgeving van KPE.
Bert Vastert - trainer voor KPE bouw en vastgoed - verzorgt de trainingen. Wij stelden hem een aantal vragen:
Je hebt al veel ervaring opgedaan als trainer in de bouwbranche, kun je daar wat meer over vertellen?
Bert Vastert: "Natuurlijk. Ik heb al 20 jaar ervaring met het geven van trainingen aan bouwbedrijven en daarnaast ben ik zelf ook 10 jaar werkzaam geweest in de bouwbranche. Inmiddels ben ik alweer heel wat jaren werkzaam voor KPE, waar ik in 2008 ben begonnen met het geven van trainingen. Tijdens mijn trainingen focus ik me vooral op vertrouwen, wederzijds begrip en samenwerken. Verder richt ik me in mijn trainingssessies op de werk-leven balans die op het moment voor veel gepassioneerde mensen in de bouwbranche stevig onder druk staat."
Je noemde zojuist al wat belangrijke thema's die terug te vinden zijn in jouw trainingen, staan deze ook centraal in het leertraject voor uitvoerders?
"Jazeker. Het traject focust zich vooral op het ontwikkelen van vaardigheden die bijdragen aan een goede samenwerking, zoals: het beter begrijpen van elkaar zowel binnen als buiten de organisatie.
Tijdens het leertraject krijgen de deelnemers de mogelijkheid om hun kennis te delen met personen die vergelijkbaar werk doen binnen hetzelfde of een ander bouwbedrijf. Door te sparren krijgen ze van elkaar tools aangereikt. Deelnemers leren namelijk beter door te vragen, waardoor ze de ander beter begrijpen of dat nu de projectleider, medewerker van een nutsbedrijf, werkvoorbereider, onderaannemer of de opdrachtgever is. De communicatie in het geheel gaat hen gemakkelijker af, wat bijdraagt aan de samenwerking en het resultaat."
Naast het belang van goede samenwerking noemde je ook al een verandering in werkdruk, hoe komt dit aan bod?
"Uitvoerders ervaren de laatste jaren in hoge mate een toenemende werkdruk. Deze toename wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld het gebrek aan vakkundig personeel zijn, maar ook het gebrek aan de juiste bouwmaterialen. Daarnaast de uitdaging om samen te werken met mensen met verschillende nationaliteiten. Door tijd te nemen om ervaringen uit te wisselen, elkaar te leren begrijpen door te luisteren, zal de werkdruk juist als minder worden ervaren. Waardoor de werk-privé balans beter gewaarborgd kan worden."
Tijdens deze opleiding staat het uitwisselen van voorbeelden en ervaringen uit de praktijk centraal, wat vraagt dit van de deelnemers?
"Het trainingstraject werkt veel vanuit eigen inbreng en praktijkvoorbeelden. Deze worden klassikaal besproken. Uiteindelijk leer je het meest van het delen en luisteren naar elkaars ervaringen uit de praktijk. De trainer vult vanuit de praktijk aan met kennis waar dat nodig is. Hierdoor wordt er soms afgeweken van de doorgaande trainingsinhoud. Maar dat maakt het juist interessant.
Verder bestaat het traject ook uit een aantal praktijkopdrachten, waarbij deelnemers bijvoorbeeld in gesprek gaan met een werkvoorbereider binnen hun eigen bedrijf. Hierdoor passen ze op een actieve manier de opgedane kennis toe in de praktijk en gaan ze gelijk aan de slag met wat ze geleerd hebben. Op deze manier kunnen ze reflecteren op de opgedane kennis en het gesprek aangaan wanneer ze het gevoel hebben dat iets wat ze hebben geleerd in de praktijk anders werkt dan verwacht. Belangrijk om te weten is dat de deelnemers hun praktijk opdrachten gewoon uit kunnen voeren tijdens hun dagelijkse werkzaamheden, waardoor ze geen extra tijd kwijt zijn aan huiswerk."
Het leertraject maakt gebruik van verschillende lesmethoden, zou je dat eens toe kunnen lichten?
"De mix van online ondersteuning, fysieke bijeenkomsten en praktijkopdrachten stimuleert de beste ontwikkeling. Op deze manier nemen de deelnemers de kennis en theorie tot zich in verschillende vormen wat bijdraagt aan het leerproces. Verder komen er tijdens de bijeenkomsten ook praktijkspecialisten uit de eigen organisatie langs voor een korte dialoog met de deelnemers, die dit als zeer waardevol ervaren. Dit kan bijvoorbeeld het hoofd van de afdeling inkoop, een contractmanager, een leidinggevende of een veiligheidscoördinator zijn.
Een ander verassend element is de ‘Training on Tour’ dag. Gedurende deze dag worden deelnemers meegenomen naar een externe locatie waar een bouw gerelateerd thema centraal zal staan. Dit kan bijvoorbeeld een bouwplaats, leveranciersbezoek, of een bezoek aan de materieeldienst zijn. Hiernaast is er ook nog volop tijd om elkaar beter te leren kennen en er samen een onvergetelijke dag van de maken."
Wil je meer weten over het leertraject voor uitvoerders? Neem dan contact op met Paul Simons p.simons@kpe.nl .
De Makelaar als oliemannetje
Tekst: Jan-Kees Duvekot | KPE Vastgoed
Reeds vele honderden jaren is de rode draad in de rol van de makelaar in de vastgoedketen: het bemiddelen bij de aan- en verkoop van een huis. Maar er is ook een ‘groene draad’, de verduurzaming in de woningmarkt, waar makelaars en taxateurs de laatste jaren steeds meer mee te maken krijgen.
De rol van bemiddelaar, werkend op een hoog niveau, in het voor zijn opdrachtgevers spannende proces van verkoop en aankoop is de makelaar op het lijf geschreven. Dat gold toen de woningmarkt stroperig en lastig was, tijdens de financiële crisis van een aantal jaren geleden, alsook in het heden, waar de huizen als warme broodjes over de toonbank gaan. De makelaar als dealmaker en procesbegeleider is er een die de branche terecht koestert, zeker als het goed gaat.
Maar daarnaast ziet de overheid de makelaar-taxateur, juist vanwege zijn prominente rol in het verkoopproces, ook als een ideale partner in het realiseren van de zo gewenste of wellicht zelfs noodzakelijke verduurzaming van de woningvoorraad. Dit natuurlijk naast vele andere initiatieven, programma’s en partners die de overheid hierin organiseert. Want als de makelaar zijn 'dealmakerskwaliteiten' nu eens combineert met zijn rol als adviseur duurzaamheid, dan is de logische gedachte dat het mes aan twee kanten snijdt.
VERNIEUWDE ENERGIELABEL
Tot zover de theorie van de gedachte. Maar wat is de praktijk; waar staat de makelaar in deze opdracht? Is er naast de rode draad van dealmaker ook een consequente groene draad zichtbaar in zijn rol als adviseur duurzaamheids? Pakt de makelaar zijn rol als oliemannetje op? Een van de tools die door de overheid hiervoor wordt ingezet is het vernieuwde energielabel. Bedoeld voor de bewustwording en aandacht bij de koper voor de energetische prestaties van de aan te kopen woning. Het is energielabel is gekoppeld aan een advies hoe het nieuwe huis door middel van het uitvoeren van energiebesparende maatregelen (nog) duurzamer gemaakt kan worden. Het is jammer dat de start met horten en stoten op gang komt. Of misschien zelfs: ondanks horten en stoten nog steeds niet op gang komt.
En dat is jammer, want eerlijk is eerlijk, als je de moeite neemt om eens goed de gemiddeld tien pagina’s van een energielabel door te nemen, dan zie je dat er ten opzichte van het vorige energielabel grote stappen zijn gezet. In overwegend simpele en heldere taal worden de energiezuinigheid en de eventueel te nemen maatregelen verwoord.
"Het energielabel wordt gedegradeerd tot verplicht dossierdocument"
Jan-Kees Duvekot
Ook een doorkijkje naar de toekomst, waarin we volledig overgaan naar hernieuwbare energie (lees: van het gas af) wordt weergegeven. In het onderdeel ‘Warmtebehoefte in de wintermaanden’ is aangegeven of het huis op dit moment voldoet aan de standaard voor woningisolatie. Is de woning voor wat betreft duurzaamheidsmaatregelen klaar voor de toekomst? Dit deel had wat mij betreft best wat prominenter gepresenteerd kunnen worden.
FINANCIËLE VOORDELEN
Een nadrukkelijke focus op de financiële voordelen van een duurzaam huis zou nog meer opleveren. Simpel gezegd: hoeveel euro’s zijn maandelijks te besparen op de energierekening bij een keuze tussen huis A en huis B? En hoe ziet de maandelijkse energierekening er uit na een bepaalde investering in duurzaamheid? De vertaalslag van een voor de consument weinig zeggende ‘kWh/m2 per jaar’ naar keiharde euro’s kan absoluut beter en vooral financieel tastbaarder.
We zien dit fenomeen ook bij elektrische auto’s. Als de dealers in hun advertenties aangeven hoe veel de autokoper kan besparen via subsidies en andere financiële regelingen, schieten de verkoopcijfers omhoog. Maar als de subsidiestroom opdroogt, daalt de verkoop direct, terwijl de besparing in brandstof en de gevolgen voor het milieu niet wijzigen. Blijkbaar is de portemonnee van de consument een zeer belangrijke motivatie om een aankoop te doen... of niet te doen. Ondanks een groeiend besef dat de wereld groener moet worden, zijn financiële voordelen absoluut nodig om stappen te zetten.
De vertaalslag van besparing op fossiele brandstof naar de gevolgen voor de maandelijkse energierekening moet veel meer gewicht krijgen, pas dan krijgt het energielabel de gewenste prikkel tot actie. De makelaar en de taxateur moeten daarvoor meer doen dan nu vaak het geval is. Want omdat de consument ogenschijnlijk weinig waarde hecht aan het energielabel, wordt het gedegradeerd tot een verplicht dossierdocument. Het energielabel vormt een sluitstuk in plaats van een beginpunt in de bewustwording en aanzet tot acties en investeringen op het gebied van verduurzaming.
ONDERZOEK NAAR VERDUURZAMING
Prof. dr. Dirk Brounen, hoogleraar Vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, vraagt brede aandacht voor de verduurzaming van de woningvoorraad en de noodzaak om deze verduurzaming op de juiste waarde te schatten. Brounen doet in dat kader een meerjarig onderzoek voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en voert daartoe een reeks gesprekken en discussies met alle grote spelers in de koopwoningmarkt. De discussies gaan onder meer over de waardering door de taxateur (en makelaar) van duurzaamheidsmaatregelen en voorzieningen om energie te besparen in een woning.
De kernvraag is of de waarde van de maatregelen en investeringen terug te zien is in de koopsommen en de taxatierap- porten. En dan gaat het niet zozeer om de koopsom of de waarde als totaal getal, maar juist in een deel van het totaal. Met andere woorden, kan het aandeel van de maatregelen en voorzieningen in duurzaamheid als afzonderlijke component op waarde worden geschat, net zoals een kavel, opstal of bijgebouwen dat in de opbouw van de waardering kunnen weergeven?
Een aantal opvallende conclusies:
- Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat duurzaamheid en energiezuinigheid thuishoren in de waardering vaneen woning.
- Een juiste verwerking van de energetische kwaliteit in het taxatierapport lijkt noodzakelijk. Juist de taxateur kan in de periode rondom de wisseling van eigendom een belangrijke rol spelen in de bewustwording bij de koper.
- De huidige taxatiemethodiek, de comparatieve methode met referentieobjecten, werkt onvoldoende inzichtelijk bij de waardering van duurzaamheidsinvesteringen. De huidige databases ontsluiten immers geen of onvoldoende informatie over de aanwezigheid van deze voorzieningen bij de referentieobjecten, waardoor een goed inzicht in de waardering mank gaat. Het lijkt dus noodzakelijk om de databases met deze data te verrijken. Als tegenhanger zou ook gekeken kunnen worden naar methodieken zoals bij de waardering van huurwoningen gangbaar is. Daar wordt getaxeerd op basis van toekomstige kasstromen. Een verduurzaming leidt tot een hogere huurkasstroom en daarmee tot een hogere waardering.
- Taxateurs hebben onvoldoende kennis van de meerwaarde van duurzaamheid terwijl er al tientallen jaren wetenschappelijk bewijs is dat investeringen in duurzaamheid tot een hogere waarde leiden. Hier steekt de wetenschap deels
haar hand in eigen boezem; want blijkbaar lukt het dezelfde wetenschap niet om de taxateur deze kennis bij te brengen. Maar ook de taxateur zelf zou leergieriger moeten zijn en zich verdiepen in literatuur en studies om noodzakelijke nieuwe inzichten te verwerven.
"Taxateurs weten onvoldoende over de meerwaarde van duurzaamheid"
Jan-Kees Duvekot
INSPANNINGSVERPLICHTING
Correct duurzaam taxeren is essentieel voor de energietransitie. Dit is een opdracht aan alle partijen, waarbij de taxateur niet achterover kan leunen. Maar de conclusie lijkt zeker ook gerechtvaardigd dat er op het gebied van onderwijs en communicatie een brug geslagen moet worden tussen de wetenschappelijke literatuur en de makelaar-taxateur. Toezichthouders is het mogelijk hiervoor passende en vooral praktische leerprogramma’s te maken. De gehele branche heeft hierbij een inspanningsverplichting, met als doel de woningvoorraad klaar te maken voor een groene toekomst.
Dit artikel is geschreven in opdracht van Vastgoed Actueel en is ook gepubliceerd in het digitale magazine, editie nr. 8 2021. Meer informatie over Vastgoed Actueel vindt u op de website: https://vastgoedactueel.nl/
Team KPE Vastgoed pakt door!
Joël Scherrenberg en Jan-Kees Duvekot bundelen krachten in aanloop naar 2022.
Innovatie en kwaliteit zijn twee belangrijke kernwaarden binnen de KPE Groep. Als organisatie betrekken wij deze kernwaarden op ons aanbod én we voeren ze door in onze eigen bedrijfsvoering.
De komende periode ligt onze focus op:
- Uitbreiden en versterken van de expertise bij onze vak-professionals
- Versterken van onze duurzame positie
Bundeling van krachten in aanloop naar 2022
Zowel Joël Scherrenberg als Jan-Kees Duvekot zullen zich vanaf nu gezamenlijk inzetten om onze ambities vorm te geven.
Joël Scherrenberg richt zich de komende periode volledig op de vakinhoudelijke ontwikkelingen binnen de gehele vastgoedmarkt. Zijn vastgoedexpertise wordt aangewend om de nieuwe programma’s inhoudelijk naadloos te laten aansluiten op de aanstaande veranderingen binnen de vastgoedmarkt. Daarnaast blijft hij actief als vakdocent.
Voor Jan-Kees Duvekot ligt de focus voornamelijk op het uitbreiden en versterken van onze duurzame positie en het verstevigen van de persoonlijke contacten met alle relaties. Tevens zal hij vanuit deze externe focus, “de brugfunctie” vervullen naar de interne organisatie van KPE Vastgoed. Ook Jan-Kees blijft actief als vakdocent.
Stevig fundament
Door het bundelen van krachten in de aanloop naar 2022, legt KPE een stevig fundament voor de toekomst. De samenwerking tussen Joël en Jan-Kees verrijkt onze organisatie en biedt nieuwe mogelijkheden. Juist voor u, als professional in de vastgoedbranche.
We zijn dan ook blij en enthousiast dat wij deze informatie met u mogen delen. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.
KPE over Jan-Kees
“Als KPE kennen wij Jan-Kees Duvekot (55) al heel lang. Een geboren en getogen Zeeuw die bijna 20 jaar bestuurservaring in de Vastgoedbranche meebrengt. Jan-Kees was 18 jaar bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging Vastgoedpro en daarbij ook heel nauw betrokken bij heel veel andere verenigingen, stichtingen en initiatieven binnen de branche zoals NRVT, Vastgoedcert en ROZ.
Naast de kennis en vakinhoud is Jan-Kees een sterke en open communicator die optimaal kan inhaken op de kernwaarden die wij als KPE hebben; kwaliteit, service en een persoonlijke band met onze relaties.
Wij zijn blij met de komst van Jan-Kees en hebben er alle vertrouwen in dat Jan-Kees samen met Joel en de rest van het team de ambities van KPE verder vorm en inhoud kan geven en zien uit naar een succesvolle samenwerking.
Is bouwen met hout de oplossing voor de overspannen woningmarkt?
Kan de overspannen woningmarkt nog gered worden? Ingrid Hulshoff, verantwoordelijk als Investment Manager voor woningbeleggingen van Syntrus Achmea, ziet duurzaam bouwen als mogelijke oplossing. Ook pleit zij voor meer transparantie bij woningtransacties.
Manager woningbeleggingen Syntrus Achmea
Belachelijk hoge woningprijzen, stijgende bouwkosten, verduurzaming en woningnood. De vastgoedbranche staat voor een zware uitdaging. “Een voor de hand liggende oplossing voor de woningnood is bouwen, bouwen, bouwen”, aldus Ingrid Hulshoff. Alleen zijn er diverse factoren die roet in het eten gooien, zoals beschikbaarheid van locaties, ondercapaciteit en de lage hypotheekrente. Ook is er nog de coronacrisis. “Gedurende de coronacrisis is er geanticipeerd op vraaguitval die niet kwam: de productie van bouwmaterialen werd afgeschaald, terwijl de vraag onverminderd hoog bleef. Dat veroorzaakte prijsstijgingen van bouwmaterialen.”
“Naast de uitdaging om sneller te bouwen om aan de vraag te voldoen, moeten we ook duurzamer bouwen.”
Ingrid Hulshoff
Temperen prijsstijging woningen
Door de lage hypotheekrente zijn er nogal wat mensen die hun woning verkopen om vervolgens met een nieuwe hypotheek een duurdere woning te kopen, tegen dezelfde of zelfs lagere maandlasten. Met als gevolg een nog hogere druk op de woningmarkt, waarin mensen makkelijk kunnen overbieden. Ingrid: “Je leest in de media dat er regelmatig een ton overboden wordt. Als je dat als koper als waar aanneemt, dan drijft dat de prijs gigantisch op. Er hoeft maar één van de honderd geïnteresseerden zo gek te zijn om dat te doen en dan wordt die hoge prijs vervolgens de referentie. Om die gekte op de woningmarkt te temperen, kan transparantie bij woningtransacties helpen. Je zou na het biedingsproces alle biedingen moeten kunnen inzien. De gemiddeld geboden prijs zegt veel meer over de waarde van de woning. Makelaars en taxateurs hebben dan een beter referentiekader.”
Duurzaam bouwen als oplossing
“Naast de uitdaging om sneller te bouwen om aan de vraag te voldoen, moeten we ook duurzamer bouwen”, aldus Ingrid. “40% van de CO2-uitstoot wordt op dit moment veroorzaakt door de vastgoedmarkt als geheel, 10% van de CO2-uitstoot is afkomstig van de bouw. Daar moeten we iets aan doen. Bijvoorbeeld door te bouwen met bio based materialen als hout. Bouwen met hout is nu nog duurder, vooral omdat het nog niet de norm is. Maar als we dat met elkaar standaardiseren en industrialiseren, dan kan er sneller én goedkoper worden gebouwd. Een voorbeeld van zo’n duurzame oplossing is Cross Laminated Timber (CLT), dat bestaat uit gezaagde planken die kruislinks zijn verlijmd, waardoor het net zo sterk is als constructies van beton en staal. CLT is daarnaast brandveilig en geluiddempend, waarmee alle eventuele vooroordelen meteen de wereld uit zijn. Door duurzaam te bouwen creëer je een gezonde woonomgeving voor mensen. En een fijn wooncomfort, want dat is wat die biomaterialen brengen.”
Onderzoek
Als de oplossing zo simpel is (en zowel de woningnood als de CO2-uitstoot aanpakt), waarom wordt die dan niet op grote schaal toegepast? Ingrid: “Die vraag hebben wij onszelf ook gesteld en we hebben er onderzoek naar laten doen. Daar kwam uit dat de bouwsector, nu helemaal ingesteld op beton en staal, moet investeren in een compleet andere manier van bouwen. De kennis op dit gebied moet groeien. Maar door de stijging van de bouwkosten zijn de marges kleiner en is er weinig ruimte voor research & development. Er is al aandacht voor energieverbruik, maar nog niet voldoende voor materiaalgebruik.”
Waardecompensatie extra investering
Bouwen met hout wordt pas goedkoper als het de standaard wordt. Omdat het duurder is om te bouwen met hout, wordt traditioneel materiaalgebruik dus in stand gehouden. Hoe komen we uit die vicieuze cirkel? Ingrid: “Er moet een gelijk speelveld worden gecreëerd door de overheid. Als beleggers investeren in woningen die met hout in plaats van beton zijn gebouwd, dan worden de hogere bouwkosten nu nog niet gecompenseerd door een hogere beleggingswaarde. Dat komt omdat bouwen met hout nog niet wordt meegenomen in de duurzaamheidsnormen. Een investeerder zal dus geneigd zijn te kiezen voor traditionele bouw. Dat moet veranderen.”
Manifest
Om die reden is door de bouwsector een manifest overhandigd aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, waarin staat wat er nodig is om beloond te worden voor het toepassen van duurzame materialen. Ingrid: “De minister heeft het probleem erkend en er zijn ook al concrete acties ondernomen om de normen daarop aan te passen.”
CO2-taks
Ook andere ontwikkelingen gaan een positieve bijdrage leveren aan de transitie naar duurzaam bouwen. “We gaan op termijn CO2-taks krijgen (de vervuiler betaalt), waardoor beton en staal duurder worden. Daarnaast is er een tekort aan bijvoorbeeld cement voorspeld. Dat gaat ervoor zorgen dat je op termijn goedkoper met hout kan bouwen. En dan komen we weer bij de basis van het probleem op de woningmarkt: want zo kan je dus betaalbaarder en sneller bouwen!”
Studenten bijbaan: werkstudent Marketing 12-16 uur
KPE is per direct op zoek naar een werkstudent marketing voor circa 12-16 uur per week voor in ieder geval de komende vier tot zes maanden. Tijden zijn (in overleg) flexibel in te delen en daardoor ook makkelijk te combineren met een studie. Zolang de marketing- en contentplanning daar maar niet onder leidt. Als werkstudent bij KPE in Maastricht (centrum) maak je onderdeel uit van een gezellig team bestaande uit ongeveer 20 personen.
Vacatureomschrijving
Als werkstudent marketing bied je ondersteuning aan de marketingprojectleider en werk je samen aan diverse campagnes, projecten en events. Daarnaast krijg jij de verantwoordelijkheid om de uitvoerende marketingtaken op je te nemen. KPE Groep bestaat uit meerdere labels: KPE Bouw, KPE Vastgoed, het HTI en KPE Lab. Net als de projectleider zul jij als werkstudent je ook bezighouden met al deze verschillende labels. Dat maakt deze functie zeer veelzijdig, leerzaam en biedt het veel afwisseling in jouw dagelijkse werkzaamheden.
Jouw werkzaamheden bestaan o.a. uit:
- Het creëren van content
- Het opstellen/schrijven van korte teksten
- Beheer social media kanalen
- Opstellen wekelijkse nieuwsbrieven
- Ondersteuning van de marketing projectleider bij diverse marketing campagnes, projecten en events
- Het begeleiden, bewaken, plannen en regelen van alle marketing en communicatie-activiteiten
- Het onderhouden en bijhouden van de website(s)
- Beheren, en archiveren van marketing- en communicatiemiddelen
Jouw profiel:
- Je bent in de gelegenheid om bij ons op kantoor te werken in het centrum van Maastricht
- Geen 9 tot 5 mentaliteit
- Vlotte pen
- Affiniteit met marketing & communicatie
- Goede kennis van de Nederlandse taal
- Een aanpakker met wat handige organisatie skills
- Minimaal 12-16 uur per week beschikbaar (ma t/m vrij)
Wat wij jou bieden:
- Een baan waarmee je meteen al veel werkervaring kan op doen tijdens de je studie.
- Een gezellig en persoonlijk team met een hoge mate van collegialiteit
- Flexibiliteit; je werktijden zijn (in overleg) flexibel in te delen en daardoor ook makkelijker te combineren met een studie. Zolang de marketing- en contentplanning daar maar niet onder leidt.
- Een kantoorplek op loopafstand van het centrum, met uitzicht op het Bassin én dat beschikt over een zonnig dakterras.
- Een dagelijkse lunchwandeling
- Thee, (bonen)koffie en onbeperkt water
- Regelmatig een vrijdagmiddagborrel
Contact
Word jij enthousiast van deze functieomschrijving en herken jij jezelf in het profiel dat wij zoeken? Stuur dan snel een korte motivatie met jouw CV naar onze marketingprojectleider Monique Bulsing: m.bulsing@kpe.nl
Heb je vragen over deze vacature?
Dan kun je ook even contact met ons opnemen via (085) 016 04 78.
Branche: Opleiding en scholen
Soort dienstverband: circa 12-16 uur p.w., bepaalde tijd
www.kpe.nl
De politiek zet haar vizier op beleggers in woningen.
Welke rol spelen investeerders bij de oplossing van de problemen op de woningmarkt? En welke invloed heeft de nieuwe huurwetgeving op hun investeringsgedrag? Ton Jägers, adviseur in residentieel vastgoed, deelt zijn visie.
Ton Jägers, eigenaar ParcInvest BV, dat zich bezighoudt met bemiddeling en adviezen in Residentieel Vastgoed voor beleggers.
Mocht voorheen de huurprijs elk jaar met de inflatie + 5% (maximaal) worden verhoogd; sinds 1 mei 2021 zijn de huurprijzen in het geliberaliseerde segment voor een jaar bevroren. Ton: “Deze bevriezing heeft gevolgen voor hoe met name speculatieve beleggers omgaan met hun investeringen. Zij kijken naar het rendement en dat wordt bepaald door onder meer de huurinkomsten, waardestijging en de leverage, de hefboomwerking die ontstaat door financiering met vreemd vermogen. Grote institutionele beleggers en woningcorporaties hebben minder last van die huurbevriezing. Het rendement valt bij hen wat terug, maar ze gaan er anders mee om. Zij zijn eerder bereid om rendement in te leveren vanuit een maatschappelijke rol. Daarnaast kan door regulering het landschap met betrekking tot de kwaliteit van de huurders én de mogelijkheden voor starters om te huren, verbeteren.”
Veranderingen huurwetgeving sociale sector
Ook de gereguleerde huursector wordt door de overheid aangepakt. Halverwege 2022 wordt een nieuwe methodiek ingevoerd voor inkomensafhankelijke hogere huurverhoging. Verhuurders kunnen huurders met een hoog (midden)inkomen in een sociale huurwoning met een huur lager dan € 300,- vanaf dat moment een hogere huurverhoging van maximaal €50,- of €100,- geven. Een andere verandering is de inkomensgrens voor de inkomensafhankelijke hogere huurverhoging: die wordt verschillend voor eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens.
Hebben deze veranderingen invloed op beleggingen?
“Ik verwacht maar een gering effect. Daarvoor heeft de verhuurder gegevens nodig van de fiscus en dat heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat er zorgvuldig met inkomensgegevens wordt omgegaan. Bovendien wordt er gekeken naar de inkomens van twee jaar geleden. Wat de kleine belegger probeert te doen, ook als de huurgroei verder wordt beperkt, is om zodanige investeringen te doen dat de woning in de vrije sector kan worden verhuurd. De huursprong en het rendement dat hij dan realiseert zal over het algemeen beter zijn dan de verhuur van de woning in het sociale huursegment. Alleen zijn rendement op de investering zal iets lager zijn.”
De nieuwe wet is ook bedoeld om scheefwonen tegen te gaan. “Mensen met een (te) hoog inkomen voor een sociale huurwoning moeten meer betalen en zouden daardoor eerder doorstromen. Het effect van deze maatregel heeft echter in het verleden al bewezen beperkt te zijn”.
“Ik zie overheidsbemoeienis onvermijdelijk en denk dat investeerders samen met de overheid een voorstrekkersrol moeten vervullen."
Ton Jägers
Welke kritiek is er op investeerders en is die terecht?
“Je kunt niet spreken van ‘de investeerder’. De doelstelling van investeerders verschilt sterk, evenals de mate van betrokkenheid. De grote institutionele beleggers en woningcorporaties zijn geneigd te acteren vanuit een maatschappelijke betrokkenheid en hebben een langetermijnvisie. Daar spelen thema’s als klanttevredenheid en duurzaamheid een rol. Ook grote particuliere investeerders, met tussen 1.000 en 8.000 woningen in de portefeuille, nemen hun verantwoordelijkheid richting hun huurders. Kritiek is er vooral op de ‘huisjesmelkers’; kleine particuliere beleggers die alleen uit zijn op het snelle geld. Vaak investeren zij in vastgoed als alternatief voor beursbelegging en zijn dus gewend om snel op fluctuaties te reageren.” Een van de punten van kritiek is dat particuliere investeerders profiteren van het woningtekort. Huurders zijn namelijk vaak bereid een hoge huur te betalen om woonruimte te krijgen. Ton: “Als je het tekort van 295.000 woningen afzet tegen de doelstelling van het realiseren van 75.000 extra woningen in 2021, dan blijft die druk er voorlopig nog opzitten.”
Particuliere investeerders hebben in Nederland op dit moment samen zo’n 680.000 woningen in eigendom. Alleen al in de grote steden hebben zij zelfs ca 34% van de woningen in eigendom. En het aantal particuliere investeerders stijgt nog altijd.
Welke oplossing zie je voor de problemen met particuliere investeerders?
“De wetgeving en regulering, zoals de zelfbewoningsplicht waarover gesproken wordt, helpt. Juridisch is een ‘all-over’ zelfbewoningsplicht niet op te leggen door de overheid, maar institutionele investeerders en woningcorporaties kunnen daar wel een rol in spelen. Zij kunnen die zelfbewoningsverplichting opnemen in de voorwaarden als zij woningen doorverkopen. Gemeentes kunnen ook invloed uitoefenen, mits zij eigenaar van de grond zijn. Ze kunnen als grondeigenaar voorwaarden bedingen als zij het opstalrecht verkopen, bijvoorbeeld dat er op die grond alleen woningen mogen worden gerealiseerd voor de sociale huursector.”
Hoe kijk je aan tegen de toenemende overheidsbemoeienis?
“Ik zie overheidsbemoeienis onvermijdelijk en denk dat investeerders samen met de overheid een voorstrekkersrol moeten vervullen om de problemen aan te pakken, want er is een gemeenschappelijk belang. Wel ben ik van mening dat overheidsbemoeienis primair gericht moet zijn op het bestrijden en voorkomen van excessen. Er zijn veel maatregelen ondoordacht en slechts voor de bühne. Soms wordt het kind met het badwater weggegooid. Het klinkt sympathiek dat de overdrachtsbelasting voor eerste woningkopers tot 35 jaar is afgeschaft en dat voor alle kopers en investeerders deze belasting is verhoogd naar 8%. En ook het bevriezen van de huren klinkt vriendelijk. Maar de verlaging van de overdrachtsbelasting heeft er alleen maar toe geleid dat de kopers 2% meer hebben kunnen betalen in een markt die gedomineerd wordt door schaarste. Dit geeft ook geresulteerd in een extra stijging van de prijzen. Dus in feite zijn door deze maatregelen niet de kopers, maar de verkopers extra geholpen. En er was geen reden om de huren te bevriezen; het aantal huurders met huurachterstanden vanwege corona is op één hand te tellen.
De huurbevriezing heeft als bijkomend negatief effect dat er bij corporaties miljoenen is verdampt. Geld dat beter besteed zou kunnen worden aan verduurzaming en uitbreiding van de portefeuille.”
Wat moet er veranderen?
“De focus en het vizier van de overheid zou zich nu moeten richten op de versnelling van de nieuwbouw en moeten aansluiten op wat de behoeften zijn van huurders en kopers. Daar passen geen stroperige procedures bij.”
Veelgestelde vragen: verwerking van uw studiepunten bij de instanties
Wanneer zijn mijn studiepunten voor mijn hercertificering in het puntenoverzicht van het NRVT en/ of VastgoedCert zichtbaar?
Wij hebben alle cursussen die voor 1 november 2020 hebben plaats gevonden doorgegeven aan NRVT en Vastgoedcert. Deze zijn ook bij beide instanties verwerkt. Indien er in het overzicht een cursus niet zichtbaar is waar u wel bij aanwezig was, kunt u ons een e-mail (info@kpe.nl) sturen met de missende cursus en de cursusdatum. Dan zoeken wij voor u naar een oplossing.
Wanneer worden de punten van het NRVT Wonen programma doorgegeven?
De eerste twee dagen van het NRVT opleidingsprogramma die voor 1 november 2020 hebben plaats gevonden, zijn doorgegeven aan NRVT en VastgoedCert. Deze zijn ook bij beide instanties verwerkt. Dag 3 geven wij door zodra alle 5 praktijkopdrachten zijn ingeleverd. Dit controleren wij per persoon en ronden we voor het einde van november af. Indien u deze praktijkopdrachten niet inlevert, ontvangt u voor dag 3 geen punten.
Ik heb een cursusdag na 1 november gevolgd. Wanneer worden mijn studiepunten en opdrachten doorgegeven aan de instanties?
Studiepunten en opdrachten die u na 1 november behaald, geven wij binnen 2 weken door aan de instanties. Bij het NRVT Wonen programma controleren wij eerst of u alle praktijkopdrachten heeft ingeleverd. Het kan daarom iets langer duren voordat uw punten aan de instanties zijn doorgegeven.
Ik weet niet zeker of ik alle opdrachten heb ingeleverd. Waar vind ik dit terug?
Dit kunt u controleren via online.kpe.nl. Komt u er niet uit? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Staat uw vraag en/of antwoord er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar info@kpe.nl of neem telefonisch contact met ons op: 085 016 04 78.
WijLimburg in gesprek met Ron Koenen
WijLimburg ging in gesprek met Ron Koenen, directeur van de KPE Groep. Dit resulteerde in een interessant gesprek en heeft geleid tot een artikel in de nieuwste editie van het gelijknamige magazine. In dit artikel vertelt Ron gepassioneerd over de verschillende labels en de missie en visie van KPE Groep.
“Iedereen binnen ons team is een peoplebuilder. Peoplebuilders hebben een gezamenlijk doel en dat is investeren in organisatie én mens voor een beter rendement. Mensen beter maken. Onze medewerkers moeten gepassioneerd zijn om daar 24/7 aan te werken.” - Ron Koenen
Lees hier het volledige artikel.
Veiligheidspsycholoog Juni Daalmans over Brain Based Safety
Juni Daalmans: ‘’Eerstelijns leidinggevende moet gaan begrijpen hoe belangrijk hij is.” Veiligheidspsycholoog Juni Daalmans vertaalt met Brain Based Safety recente kennis van het brein in het bevorderen van veilig gedrag in organisaties. Het verklaart hoe onveilig gedrag ontstaat, waarom we dingen doen en laten en hoe dit wordt beïnvloed. De kernboodschap van Brain Based Safety is dat de basis van veilig gedrag aangeboren is. Het zit letterlijk in ons DNA.
Kun je jezelf voorstellen?
‘’Mijn naam is Juni Daalmans, ik ben psycholoog en begonnen in de gezondheidszorg. Vervolgens ben ik de kant van arbeid en organisatie opgegaan en heb ik functies vervuld in Human Resources en training.”
Hoe is Brain Based Safety ontstaan?
‘’Rond 2008 kreeg ik het gevoel dat ik weer iets moest gaan studeren, toen heb ik neuropsychologie opgepakt. Hier heb ik ook een boek over geschreven De Breingids. Dit boek kwam bij een klant terecht waar vervolgens de vraag ontstond of neuropsychologie kon bijdragen aan veiligheid. Zo is het proces ontstaan waar Brain Based Safety uiteindelijk uitgerold is.”
Wat is het doel van Brain Based Safety?
‘’Vroeger zochten we veiligheid altijd in de technieken, wat je nu bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsmiddelen noemt. Vervolgens hebben we heel veel regels bedacht, vooral verboden en geboden. Gaandeweg zijn we gaan begrijpen dat deze manier van werken zijn beste tijd had gehad. Het vergroten van veiligheid moeten we ergens anders gaan zoeken. Hierbij speelt gedrag een grote rol.
Met Brain Based Safety proberen we te begrijpen waarom mensen dingen doen zoals ze doen. Waarom nemen mensen risico’s die hen kunnen verwonden of zelfs doden? Als je daar goed over nadenkt is dat eigenlijk best raar. En als je het niet snapt, kun je het ook maar moeilijk veranderen.”
Waarom is hier eerder nooit bij stilgestaan?
‘’Tot nu toe heeft men altijd gedacht: het interesseert ons niet waarom het gebeurt, we verbieden het door middel van regels en dan zal het vast niet meer voorkomen. We denken hierbij dus nog te veel in regels, we leggen ze op en een ander moet ze naleven. Wat veel effectiever is, is het werken aan gedrag om onveilig gedrag juist te voorkomen.”
Wat zijn de gevolgen van corona voor het Brain Based Safety programma?
‘’Je merkt dat de bouw toch wel apart gereageerd heeft op de coronacrisis. Er werd volop doorgebouwd (weliswaar met de nodige maatregelen) maar trainingen zijn volledig stil komen te liggen. Bouwers willen het liefst bij elkaar komen en zaken bespreken. Daar past online trainen niet zo in. Vandaar de belangstelling voor face-to-face trainingen in de bouwsector. Na ruim een jaar werken achter het scherm verlang ik overigens ook wel naar fysieke ontmoetingen. Vanaf juni mogen we weer!”
Welke tip wil jij geven aan de bouwsector om veiligheid op de bouwplaats te vergroten?
‘’Probeer als eerstelijns leidinggevende de vaklieden beter te begrijpen. Onthoud dat iemand een veiligheidsregel niet bewust overtreedt maar uit betrokkenheid bij het project. Zorg daarbij dus voor meer respect, ga iemand niet straffen voor zijn betrokkenheid. Help hem zijn eigen gedrag beter te gaan begrijpen. Dat is op termijn veel effectiever.
Daarnaast is het heel belangrijk dat de eerstelijns leidinggevende gaat begrijpen hoe belangrijk zijn rol is. Wanneer hij zich dit realiseert en inziet wat zijn impact op het gebied van veiligheid is, kunnen er grote stappen gezet worden. Zelfkennis leidt namelijk ook tot kennis van anderen.”
Dit zijn de studieverplichtingen van 2021
Hieronder vindt u een overzicht van de studieverplichtingen voor 2021.
NRVT
Alle taxateurs die geregistreerd staan bij het NRVT moeten in 2020 weer 20 studiepunten behalen. Voor elke kamer waar u staat ingeschreven, volgt u de verplichte dag van de desbetreffende kamer. Daarnaast volgt u nog een keuzeprogramma om aan de 20 studiepunten te komen. Staat u nog ingeschreven voor meerdere kamers bij NRVT? Dan dient u voor elke volgende kamer 6 extra PE-punten te behalen (de verplichte dag van elke volgende kamer).
Taxateur Wonen
Voor taxateurs wonen gaat de verplichte dag over ethiek, integriteit en onafhankelijkheid. Als u ook bij VastgoedCert staat ingeschreven, volgt u één van beide keuzedagen als de verplichte dag van VastgoedCert.
Taxateur BV
Voor de taxateurs BV gaat de verplichte dag over o.a. reglementen, tuchtuitspraken en aandachtspunten uit de audits. Als u ook bij VastgoedCert staat ingeschreven, volgt u als één van beide keuzedagen de verplichte dag van VastgoedCert.
Taxateur LV
Voor de taxateurs LV gaat de verplichte dag over stikstof en wat dat betekent voor het vastgoed. Als u ook bij VastgoedCert staat ingeschreven volgt u als één van beide keuzedagen de verplichte dag van VastgoedCert.
Taxateur WOZ
Voor de taxateurs WOZ is de verplichte dag gevuld met reglementen, actualiteiten en jurisprudentie. Voor de andere dagen kunt u kiezen uit het overig aanbod die wij volgend jaar bekend gaan maken.
VastgoedCert
Nieuwe regeling
Voor de makelaars die door VastgoedCert zijn gecertificeerd, gaat er de komende jaren veel veranderen. In de komende jaren gaan alle makelaars over naar een nieuw systeem: van een systeem gebaseerd op permanente educatie, naar een systeem gebaseerd op periodieke toetsing. Indien dit voor u van toepassing is ontvangt u hierover persoonlijk bericht en verwijzen wij u graag naar ons 5-jarenplan VastgoedCert. Bekijk hier onze handige infographic. U kunt zich via deze link aanmelden voor dit handige 5-jarenplan.
Huidige regeling
Voor de makelaars Wonen, BV en LV die pas na 2021 overgaan naar de nieuwe regeling, zijn voor 2021 verplichte onderwerpen vastgesteld. Iedere VastgoedCert makelaar dient 12 studiepunten te behalen. Deze behaalt u door het volgen van de verplichte dag per kamer waar u staat ingeschreven en één dag naar keuze. Staat u naast VastgoedCert ook ingeschreven bij het NRVT? Dan volgt u als keuzedag het programma voor het NRVT. Hieronder vindt u per kamer de verplichte onderwerpen.
Wonen
Bouwkunde en duurzaamheid in relatie tot financierbaarheid, juridische aspecten.
Bedrijfsmatig Vastgoed
Verduurzaming en energietransitie, de gevolgen van digitalisering voor vastgoed.
Landelijk Vastgoed
De actualiteiten rondom stikstof (deze dag is gelijk aan de verplichte dag van NRVT LV).
Opleiding ‘Startend leidinggevende in de bouw’
Oud-deelnemer Paul Claes: ‘’Ik heb veel geleerd over standpunten en belangen.”
Speciaal voor doorstromers binnen een organisatie heeft KPE Bouw de leergang ‘Startend leidinggevende in de bouw’ ontwikkeld. Tijdens deze opleiding komen belangrijke actuele leidinggevende aspecten aan bod die zorgen voor ondersteuning bij een volgende carrière stap. Voor de werknemer betekent dit een nieuwe, leerzame uitdaging en voor de werkgever minder openstaande vacatures en talentontwikkeling van de huidige werknemers.
Kun je jezelf voorstellen?
‘’Mijn naam is Paul Claes, 44 jaar, en werkzaam bij Hurks B.V in Eindhoven. In de 20 jaar dat ik werkzaam ben heb ik voornamelijk in utiliteitswerken gewerkt. Mijn huidige functie is Senior werkvoorbereider/projectcoördinator.”
Recent heb je de opleiding ‘Startend leidinggevende in de bouw’ gevolgd, wat heeft jou hiertoe gezet?
‘’Ik ben deze opleiding gaan volgen om me verder te ontwikkelen in het leidinggeven, met name in onderwerpen als delegeren, motiveren en communicatietechnieken.”
Kun je uitleggen wat je tijdens deze opleiding geleerd hebt en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk?
‘’Ik heb voornamelijk veel geleerd over standpunten en belangen; men neemt namelijk een standpunt in omdat men belangen heeft. Wanneer je achter deze belangen komt, dan kun je de standpunten beter beïnvloeden. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen in een offerte stadium, wat heel bevorderlijk kan zijn voor je werk.”
Welke tools die aan bod gekomen zijn kun je in de toekomst gaan inzetten?
‘’Ik heb veel geleerd over het gebruik van de Eisenhower matrix als tool voor eigen timemanagement. Hiermee kun je openstaande taken in categorieën delen, zo kun je makkelijk prioriteiten stellen tijdens je werkdag.
Daarnaast kwam situationeel leidinggeven ruim aan bod: hoe benader je mensen van verschillende niveaus om onder andere onderdelen van je werk te delegeren en te bewaken. Ook hier bestaat een model voor waarin de vier basisstijlen van leiderschap weergegeven worden. Hiermee kun je vaststellen hoeveel sturing en ondersteuning medewerkers nodig hebben.”
Zou je, nu je zelf ervaring hebt met deze opleiding, een collega aanraden om deze opleiding te volgen?
‘’Ja! De opleiding geeft namelijk een mooie basis en handvaten om jezelf verder te ontwikkelen als leidinggevende. Als je hiernaar opzoek bent is de opleiding zeker een aanrader. Daarbij is de opleiding laagdrempelig, de studiebelasting gering en de sfeer tijdens deze opleiding informeel. Dit maakt het volgen van de opleiding gemakkelijk.”
Meer lezen over de leergang Startend leidinggevende in de bouw? Bekijk het aanbod hier.
Veiliger bouwen met behulp van slimme spiegels
KPE Groep, opleider in de bouw- en vastgoedbranche, plaatst slimme spiegels op bouwplaatsen om veilig gedrag in de bouw te bevorderen. Op de spiegels, geleverd door het Limburgse Admirror, zijn gedurende de dag veiligheidsboodschappen te zien die bouwplaatsmedewerkers prikkelen veiliger te werken. Het idee is ontstaan vanuit KPE’s Brain Based Safety, een integraal ontwikkelprogramma voor bouwbedrijven die zich richten op veilig werkgedrag.
De spiegels worden geplaatst op plekken waar onder meer vaklieden, uitvoerders en onderaannemers meerdere keren per dag langslopen. De boodschap op de spiegel kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn van een levenspartner of kind, om aan te geven dat veilig werken ook voor hen van belang is. Maar ook heldere werkinstructies, een safety-boodschap van de onderaannemer, vlogs van collega’s om collectiviteit te benadrukken of het tonen van potentieel gevaar bij de uit te voeren werkzaamheden, bijvoorbeeld het plaatsen van een prefab bouwdeel.
Bouwen aan veilig gedrag
Veiligheidsrisico’s worden niet met opzet genomen. Toch is er op bouwplaatsen weleens sprake van risicovol gedrag. Dit komt doordat gedrag wordt gevormd door natuurlijke instincten die de mens duizenden jaren geleden heeft ontwikkeld. Gelukkig weten we, na vele wetenschappelijke onderzoeken, dat we menselijk gedrag kunnen beïnvloeden door natuurlijk instincten aan te spreken. De videoboodschappen die op de spiegels te zien zijn worden daarom gelinkt aan drie menselijke basisinstincten: overleven, samenleven en voortplanten. Dit is een vorm van priming: het oproepen van gedrag via het creëren van automatische associaties. Bouwplaatsmedewerkers die in een slimme spiegel kijken, zien dus steeds een andere boodschap die indirect ‘inspeelt’ op veilig werkgedrag.
Pilot
Momenteel loopt er een pilot op een aantal bouwplaatsen van Heijmans Woningbouw, waarbij de spiegels zijn geplaatst in de toiletruimte van de bouwketen. Daarop zijn uiteenlopende boodschappen te zien die de medewerkers prikkelen om veilig te werken.
Brain Based Safety
KPE blijft ondertussen met Brain Based Safety volop aan de weg timmeren om veilig gedrag in de bouw te bevorderen. Niet alleen met bijvoorbeeld opleidingsprogramma’s voor directies en managementteams, maar ook door het inzetten van slimme spiegels op bouwplaatsen. Aan de hand van wetenschappelijke en onderwijskundige inzichten creëert KPE de videoboodschappen die op de spiegels te zien zijn.
Eenvoudig in gebruik
De spiegels worden compleet geleverd, passend bij de wensen en huisstijl van het (bouw)bedrijf. Admirror levert een online beheersysteem zodat de gebruiker van de spiegel(s) naar eigen inzicht 24/7 eenvoudig en op afstand video’s, foto’s, illustraties en tekst kan uploaden. Het is namelijk van belang dat de boodschappen worden getoond op het juiste moment. Daarbij zijn de dag, het tijdstip en andere factoren zoals het weer relevant. Op die manier sluit de inhoud altijd aan op de actuele situatie.
Alles over onze totaalpakketten van 2021
Op deze pagina vindt u alle informatie over onze totaalpakketten voor 2021. We vertellen u welke pakketten wij aanbieden, voor welke prijs en wanneer u zich kunt inschrijven. Het inschrijfproces voor de totaalpakketten is dit jaar anders dan u gewend bent. U kunt namelijk zelf uw data en volgorde van de cursusmomenten (blokken van 3 uur) kiezen!
Prijzen & Planning
TOTAALPAKKET VASTGOEDCERT
PE-punten: 12 | Prijs virtueel: €599,- | Prijs op locatie: €749,-
Planning: 4 blokken van 3 studie-uren, zelf in te delen
5-JARENPLAN VASTGOEDCERT (NIEUWE REGELING)
Valt u onder de nieuwe regeling van VastgoedCert? Dan kunt u het 5-jarenplan VastgoedCert volgen. Zo houdt u uw kennis up-to-date en volgt u voorbereidende examentrainingen voor de niveaumetingen! Klik hier voor meer informatie.
TOTAALPAKKET NRVT
PE-punten: 20 | Prijs virtueel: €929,- | Prijs op locatie: €1.179,-
Planning: 6 blokken van 3 studie-uren, zelf in te delen
Inclusief een gratis virtuele actualiteitensessie (2 uur)
TOTAALPAKKET NRVT EN VASTGOEDCERT (1 KAMER)
PE-punten: 20 | Prijs virtueel: €929,- | Prijs op locatie: €1.179,-
Planning: 6 blokken van 3 studie-uren, zelf in te delen
Inclusief een gratis virtuele actualiteitensessie (2 uur)
TOTAALPAKKET NRVT EN VASTGOEDCERT (MEERDERE KAMERS)
2 kamers
PE-punten: 26 | Prijs virtueel: €1.199,- | Prijs op locatie: €1.528,-
Planning: 8 blokken van 3 studie-uren, zelf in te delen
Inclusief een gratis virtuele actualiteitensessie (2 uur)
3 kamers
PE-punten: 32 | Prijs virtueel: €1.479,- | Prijs op locatie: €1.877,-
Planning: 10 blokken van 3 studie-uren, zelf in te delen
Inclusief een gratis virtuele actualiteitensessie (2 uur)
4 kamers of meer
Neem contact met ons op voor een maatwerkprogramma.
Wat is er nieuw dit jaar?
Alle cursusdagen worden opgedeeld in blokken van 3 uur
We hebben goed naar jullie feedback geluisterd en bieden daarom cursusmomenten in blokken van 3 uur aan, zowel ‘s ochtends, ‘s middags als ‘s avonds. Het maakt niet uit hoeveel tijd er tussen de cursusmomenten zit en op welke volgorde u deze volgt. De cursusmomenten staan los van elkaar en gaan in op een specifiek onderwerp.
U kunt zelf uw (virtuele) cursusmomenten inplannen
Binnenkort ontvangt u van ons een persoonlijk studieadvies*. In dit studieadvies staat beschreven welke cursusmomenten u kunt volgen om aan uw studieverplichtingen van 2021 te voldoen. Via een link in het advies kunt u de cursusmomenten inplannen. Wilt u cursusmomenten op locatie volgen? Reageer dan op het studieadvies
Virtueel of op locatie?
Virtueel
De eerste helft van het jaar bieden wij i.v.m. de coronamaatregelen met name virtuele cursusdagen aan. Het grote voordeel van het virtuele programma is dat wij een startgarantie kunnen geven. Daarnaast bieden wij totaalpakketten met virtuele cursusmomenten goedkoper aan dan totaalpakketten met cursusdagen op locatie.
Op locatie
Cursusdagen op locatie bieden wij in de loop van dit jaar beperkt aan. We houden rekening met de dan geldende coronamaatregelen. Binnenkort ontvangt u een persoonlijk studieadvies*. Reageer op dit studieadvies wanneer u cursusdagen op locatie wilt volgen.
De juiste persoon op de juiste plek bij Hegeman Bouw & Infra
Een groep bouwtalenten van Hegeman Bouw & Infra zijn gestart met het ontwikkeltraject ‘Young Management Team’, een maatwerkprogramma dat ontwikkeld is door KPE Bouw. Tijdens dit traject worden getalenteerde jonge medewerkers getraind op hun soft skills en onderlinge communicatie. In dit interview vertelt Inéz Meyer, HR-medewerker bij Hegeman Bouw & Infra, waarom zij hebben gekozen voor dit maatwerkprogramma.
Kun je iets vertellen over jouw rol bij Hegeman?
Inéz: ‘’Ik ben HR-Medewerker bij Hegeman. Mijn functie is breed. Zo houd ik mij bezig met het instromen, doorstromen en uitstromen van medewerkers van Hegeman. Allemaal onder het motto ‘de juiste persoon op de juiste plek’. Nu richt ik me veel op opleidingen, competentiemanagement en de functioneringsgesprekken. Super interessant allemaal.’’
Bij welke projecten is Hegeman zoal betrokken?
Inéz: ‘’We doen zowel civiel- als utiliteitsprojecten. We hebben een aantal uitdagende projecten goed neer kunnen zetten. Een logistiek interessant project is bijvoorbeeld de Rokin parkeergarage in Amsterdam. Deze is gelegen op 500 meter afstand van de Dam. Dit vergt een unieke aanpak. Een ander uitdagend project was de radiotherapie bunker met betonnen muren van 5 meter dik, een utiliteitsproject met veel civiele kenmerken. De plek waar we ons het fijnst voelen is een project waar de tent open moet blijven. Je kunt hierbij denken aan scholen en zorginstellingen, maar ook stationsomgevingen.’’
KPE verzorgt bij jullie het Young Management Team programma. Hoe is het idee ontstaan om een dergelijk traject op te starten?
Inéz: ‘’De juiste persoon op de juiste plek is een belangrijke spreuk op onze HR-afdeling. Vorig jaar hebben we binnen Hegeman onderzoek gedaan naar hoe ons personeelsbestand past bij de organisatie die we voor ogen hebben. Hieruit kwam naar boven dat er een kans lag bij het opleiden van jonge talenten binnen de organisatie, die de ambities en kennis hebben om door te groeien naar een volgende functie. Met dit traject hopen we dat samen met hun te bereiken.’’
Waarom heeft Hegeman gekozen voor een traject dat zich richt op leiderschap?
Inéz: ‘’We zien dat onze omgeving verandert. Een nieuwe generatie komt de arbeidsmarkt op en vanuit de opdrachtgever komen er andere vragen. Waar we vroeger een uitgedokterde opdracht kregen, gaat het nu meer om het samenwerken naar een project toe en kijken naar slimme oplossingen. Dit tezamen vraagt om een andere stijl van leiderschap. Coachend gericht en met oog voor de medemens. Duidelijk is in ieder geval dat onze organisatie draait op de mensen die we hebben. Met dit traject leiden we de volgende generatie managers op om goed voor onze mensen te gaan zorgen in een veranderende omgeving zoals we die kennen.’’
Welke doelstellingen voor dit traject hebben jullie gesteld?
Inéz: ‘’Het doel voor dit traject is om de samenwerking en onderlinge communicatie te verbeteren. Daarnaast willen wij ons team toekomstbestendig leren leidinggeven. Het traject bestaat uit vier dagen. De eerste twee dagen zijn gericht op samenwerking en communicatie. We behandelen thema’s als persoonlijkheid, gedrag, compassie en empathie. De laatste twee dagen richten zich op toekomstbestendig leidinggeven.’’
De eerste training vond plaats op 28 oktober. Hoe vond je dat de training verliep?
Inéz: ‘‘Ik ben heel tevreden. We hebben een goede mix van jonge toppers bij elkaar gevonden. De trainer heeft een fantastische sfeer neergezet, wat niet altijd even makkelijk is bij onze koppige bouwers die vooral van concreet houden (haha beton grapje). Inhoudelijk paste het ook helemaal bij de groep. Aan deze training gaan we nog heel lang plezier beleven!’’
Doorbouwen én doorleren
De overheid ziet persoonlijke ontwikkeling en onderwijs als een cruciaal onderdeel van de samenleving. Heel Bouwend Nederland is er trots op dat we doorbouwen, en met het oog op de toekomst en de impact van de bouw moeten we in de sector en onszelf blijven investeren. Kennis en vaardigheden op het gebied van techniek, veiligheid en gezondheid en communicatie & organisatie zijn tenslotte onmisbaar en continu in beweging.
Persoonlijke ontwikkeling blijft cruciaal. Wij maken het haalbaar
De overheid ziet onderwijs als een cruciaal onderdeel van onze samenleving. Niet alleen voor basis- en middelbare scholieren, maar ook voor volwassenen. Dit jaar heeft KPE al meer dan 4.000 bouw- en vastgoedprofessionals geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling.
De afgelopen maanden hebben wij geïnvesteerd in een vernieuwende onderwijsmethodiek waarbij grote flexibiliteit en een optimaal leerrendement het uitgangspunt vormen. Dit houdt mede in dat wij op ieder moment trainingsdata en locaties kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt. Zo maken wij het voor de bouw mogelijk om te blijven investeren in kennis en vaardigheden.
Focus op wat er wel kan
De bovengenoemde onderwijsmethodiek hebben wij ‘Online, Offline, Work’ genoemd. Gedurende deze onzekere periode kunnen wij met deze methodiek op een veilige, flexibele en effectieve manier ontwikkelinterventies organiseren. Interventies die online plaats kunnen vinden, laten we zoveel mogelijk online plaatsvinden. Praktijkgerichte interventies vinden enkel plaats op locaties die voldoen aan de richtlijnen. Interventies die een real life benadering vragen, worden voldaan vanuit de eigen werkplek (thuis, kantoor of bouwplaats).
Samenvattend
Wij bieden de bouw:
- Startgarantie: interventies gaan altijd door
- Flexibiliteit: variatie in online, offline, work interventies
- Veilig: enkel locaties die voldoen aan de richtlijnen
- Resultaat: te allen tijde het meest optimale leerrendement
Brain Based Safety: een nieuw veiligheidsprogramma gericht op de bewustwording van (onveilig) gedrag
Opleider KPE Bouw en veiligheidspsycholoog Juni Daalmans slaan de handen ineen om de veiligheid op de Nederlandse bouwplaatsen te vergroten. Samen brengen zij Brain Based Safety® op de markt: een ontwikkeltraject op maat waarbij de focus ligt op menselijk (risicovol) gedrag. Dit laatste, ons gedrag, speelt een grote rol bij kleine en grote ongevallen op de bouwplaats. Want waarom ontstaan er ondanks de nodige maatregelen en procedures nog steeds onveilige situaties?
Brain Based Safety is voortgekomen uit gedegen wetenschappelijk onderzoek in de neuropsychologie. De aanpak is nieuw omdat wetenschappers pas sinds kort in het brein kunnen kijken terwijl iemand opdrachten uitvoert. We kunnen tegenwoordig zien wat er gebeurt als je een risico waarneemt of iets gevaarlijks doet. Deze kennis heeft geleid tot een nieuwe aanpak die ervoor zorgt dat we ons bewust worden van ons eigen risicovolle gedrag. Deze bewustwording resulteert uiteindelijk in veiliger handelen in en rondom de bouwplaats.
Natuurlijk instinct beïnvloed ons gedrag
Veiligheidspsycholoog Juni Daalmans: ‘’Ons brein is 20.000 jaar geleden geprogrammeerd en is sindsdien niet veel veranderd. Eeuwenoude gewoontes zitten ons in de weg om veilig te werken. We gedragen ons via een natuurlijk instinct terwijl dat niet meer aansluit bij de huidige gevaren. We hoeven niet meer te jagen voor eten of bij een groep te horen om te overleven. Toch blijven we dit instinct volgen en dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Wanneer een bouwplaatsmedewerker ziet dat de uitvoerder geen helm op heeft, is de kans groot dat de bouwplaatsmedewerker dat ook niet doet. Dit heeft te maken met volggedrag dat ontstaat vanuit ons instinct om gehoorzaam te zijn aan een stamleider. Vroeger was het van levensbelang dat de stamleider jou accepteerde. Dat is niet meer zo. Het kan hooguit je baan kosten, maar een bouwplaats opgaan zonder helm is gevaarlijk. Zo brengen we onszelf in gevaar omdat we ons eeuwenoude brein volgen.’’
Ron Koenen: ‘’Je kunt onveilig gedrag beïnvloeden, maar dan moet je wel weten waar het vandaan komt en wat je kunt doen om risicogedrag af te leren.’’
Ron Koenen, directeur KPE Bouw: ‘’Het doel van Brain Based Safety is dat iedereen binnen een bouwbedrijf zich bewust wordt van gedrag en er naar durft te handelen. Vanuit de bouwsector krijgen wij zóveel signalen dat er behoefte is aan een aanpassing van en bewustwording over ons gedrag. Alleen dan kunnen we aan de omstandigheden van de huidige bouwplaatsen voldoen. Je kunt onveilig gedrag beïnvloeden, maar dan moet je wel weten waar het vandaan komt en wat je kunt doen om risicogedrag af te leren.’’
Brain Based Safety is het gevalideerde gedachtegoed waarmee bouwbedrijven veilig de Safety Culture Ladder (veiligheidsladder) kunnen beklimmen. Het uiteindelijke doel is duidelijk: een veilige werkomgeving creëren voor alle betrokkenen.
Vacature: docent ‘waarderingsleer’
KPE Vastgoed is per direct op zoek naar een docent ‘waarderingsleer' om het bestaande team van docenten uit te breiden. Wij zoeken een taxateur met ruime ervaring op de woningmarkt die bereid is zijn of haar kennis en ervaring te delen met collega’s. Als docent werk je op freelance basis naast je bestaande activiteiten in de vastgoedsector. Het betreft in ieder geval een inzet van 1 tot 2 dagen per week voor de periode tot het einde van het jaar.
De focus van jouw inzet is het lopende opleidingsprogramma van het NRVT dat voor de taxateurs wonen verplicht is. Het zwaartepunt van je activiteiten ligt bij ons virtuele programma, maar af en toe zal het programma ook op locatie worden verzorgd. Het NRVT Wonen programma staat dit jaar volledig in het teken van het nieuwe model taxatierapport. Het 3-daagse programma van KPE brengt collega-taxateurs volledig op de hoogte van het nieuwe model. Daarnaast worden zij voorbereid voor het verplichte examen bij SVMNIVO. Als docent waarderingsleer heb je de taak om de benodigde kennis voor dit examen op enthousiaste en interactieve wijze met de deelnemers te delen. Het team van KPE Groep ondersteunt je in de uitvoering en onze onderwijskundige denkt met je mee over de beste en meest interactieve onderwijsvorm.
Werkzaamheden
- Het verzorgen van het lesprogramma NRVT wonen voor het onderdeel praktijk.
Wij vragen
- Je bent een specialist op het gebied van het taxeren van woningen.
- Je volgt de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, de vastgoedbranche en de markt op de voet.
- Je legt gemakkelijk contact met deelnemers en weet de deelnemers te binden en te boeien, zowel online als offline.
- Je bent zeer accuraat en hebt een hands-on-mentaliteit.
- Je hebt ervaring met het werken met Zoom of andere videobelprogramma’s.
- Je beschikt over een goede internetverbinding, een goede camera en microfoon zodat je goed zichtbaar en verstaanbaar bent voor deelnemers bij een virtuele cursusdag.
- Natuurlijk ben je een leuke collega en heb je goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.
Geïnteresseerd?
Heb je interesse of wil je nadere informatie? Neem dan contact op met Joël Scherrenberg, stuur je CV met korte motivatie naar j.scherrenberg@kpe.nl. Acquisitie door werving-, selectie- en detacheringsbureaus of andere bemiddelingsbureaus, naar aanleiding van deze vacature, worden niet op prijs gesteld.
Toekomstgericht leren: een mix van online, offline & work
Wist je dat KPE Bouw er naar streeft alle opleidingen, trainingen en cursussen volgens de online – offline – work © methodiek samen te stellen? Deze methodiek zorgt voor een extra rijke leeromgeving, wat vervolgens weer leidt tot een hoger leerrendement in de dagelijkse praktijk.
Hoe werkt de online – offline – work methodiek?
Een rijke leeromgeving ontstaat door het toepassen en combineren van online, offline & work-interventies. Door op meerdere momenten online, offline en in de werkpraktijk aandacht te besteden aan de gestelde (kennis)doelstellingen wordt het leereffect groter. Je zorgt namelijk voor een spreiding van leermomenten en iedere methode voegt iets toe aan de uiteindelijke praktijk.
Online
Alle online activiteiten van de deelnemer.
Bijvoorbeeld: een videobericht op het intranet, het maken van een online opdracht via een digitaal leerplatform, meedoen aan een online quiz of het doorlopen van online theoriemodules.
Offline
De fysieke middelen om iets te leren.
Bijvoorbeeld: een face-2-face gesprek, een boek lezen, het oefenen van een (tender)presentatie bij een opdrachtgever of een examen op papier maken.
Work
Onderdelen die de deelnemer op de werkvloer doet.
Bijvoorbeeld: een praktijkopdracht, het beschrijven van een ontwikkelde competentie of een vaardighedentoets op de werkvloer afleggen.
Ons aanbod
De combinatie en spreiding van leermomenten hangt af van het traject dat nodig is om de gewenste bedrijfs- en persoonlijke doelstellingen te behalen. Wil je weten wat wij voor jouw bouwbedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op: https://www.kpe.nl/bouw/onze-aanpak
Column Nick Schmitz: De wereld van de makelaar verandert
Veranderende dynamiek
De traditionele intermediairrol is deels overgenomen door internet, de adviesrol wordt voortdurend uitgedaagd door goed geïnformeerde én mondigere klanten én de veelheid aan geautomatiseerde diensten maakt dat klanten 24/7 service verwachten. Dat maakt de dynamiek binnen het makelaarsvak groot en veeleisend. Grenzen tussen werk en privé vervagen. In deze haast(ige) ‘digitale’ wereld zijn consumenten steeds meer zoekende naar wat echt en puur is.
Ander soort makelaar
Er wordt een ander soort makelaar verwacht, maar wat voor een? Hoe bied je toegevoegde waarde in die wereld en onderscheid je je van andere makelaars? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de persoon die jij als makelaar bent. Dus: wie ben jij? Waar ligt jouw kracht? Waarmee onderscheid jij je? Door jouw persoonlijke aanpak? De verbinding tussen koper en verkoper? Maar wat is die dan? Wat komt er nu écht uit het hart? Kennis is belangrijk, en competenties worden nog belangrijker om je vak als adviseur niet alleen succesvol maar ook waardevol te kunnen uitoefenen. Klanten stellen een aantal belangrijke zaken bijvoorbeeld kennis, professionaliteit, marketingexposure en een goede prijs steeds meer als een gegeven. Iets wat standaard in de bagage van een adviseur aanwezig dient te zijn. Men verwacht steeds meer echt contact, inlevingsvermogen en authenticiteit in een vertrouwensrelatie die je als adviseur bekleedt. Het werken aan en met je eigen competenties biedt kansen om meer je eigen identiteit en kracht helder te krijgen. Zodat jij het verschil kunt maken…
Geschreven door
Geschreven door Nick Schmitz, trainer van de cursusdag 'Level 1: succesvol acquireren'. Meer over deze cursusdag lees je hier.
Duurzaam bouwen is de toekomst
Caroline Koks is Projectadviseur Methode & Constructie op de afdeling Ontwerp & Engineering bij Heijmans en volgde onlangs onze online module Energietransitie en Circulaire Economie. KPE sprak met Caroline over duurzaam bouwen en hoe de module haar hielp om haar kennis op dit gebied uit te breiden.
Duurzame adviezen
Heijmans bood Caroline aan de online module te volgen zodat ze zich breder kon oriënteren als het gaat om het geven van duurzame adviezen aan klanten. Duurzaam bouwen is tenslotte de toekomst. Zo ziet Heijmans dat ook; het bouwbedrijf wil in 2023 CO2 neutraal zijn, 100% energiecentrale oplossingen bieden en 100% circulair bouwen.
Kan dit duurzamer?
Hoe zorg je ervoor dat er duurzaam gebouwd wordt? Waar moet je rekening mee houden? Wordt dan niet alles duurder? Dit en vele andere vragen worden beantwoord tijdens KPE’s online module Energietransitie & Circulaire Economie.
Caroline: ‘’Wat voor mij heel interessant was, is dat je leert hoe je kunt besparen op zowel bouwkosten als uitstoot door de juiste grondstoffen te gebruiken. Ik was hiervan al op de hoogte, maar had nog te weinig kennis om advies te kunnen geven. Nu streef ik ernaar om in de toekomst bij ieder advies de vraag te stellen; kan dit nog duurzamer?’’
Laatstgenoemde vraag is in Caroline’s ogen iets dat ieder bedrijf zich moet afvragen. In plaats van dezelfde processen constant te herhalen, moet er gekeken worden naar het hergebruiken van grondstoffen of het inzetten van andere soorten grondstoffen waar minder van nodig is. Dit is nodig om de uitstoot te verminderen en verspilling en uitputting tegen te gaan.
Kritisch kijken naar processen
Caroline: ‘’Met name mijn generatie en de generaties die daarop volgen moeten kijken naar gestandaardiseerde processen en deze verbeteren en verduurzamen. Wij zijn geboren in een tijd waarin de uitputting van de aarde al zover is dat er wel iets gedaan moet worden. Het is daarom aan ons de taak om met een frisse blik dit topic ter sprake te brengen.’’
Een echte aanrader
Met dit in het achterhoofd raadt Caroline bouwprofessionals aan om de module Energietransitie & Circulaire economie te volgen. De module geeft je de kennis om het begrip duurzamer bouwen te vertalen naar praktische concepten, tools en modellen om dit ook daadwerkelijk te realiseren. De beoordeling van Caroline voor de module luidde als ‘’zeer tevreden’’!
★★★★★
Module Energietransitie & Circulaire Economie
Op donderdag 17 februari 2022 begint de module Energietransitie en Circulaire Economie. Meer leren over verduurzaming binnen de bouwsector? Meld je dan snel aan op onze website!
KPE Bouw programma maart 2020
Elementaire bouwkunde - start 3 maart
Voor wie?
Werknemers in ondersteunde functies die voor hun contact met collega’s en relaties over basiskennis van bouwkunde moeten beschikken.
Studiebelasting?
1 dag
Wanneer?
Dinsdag 3 maart 2020
Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers
Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl
Ontwikkelprogramma voor de voorman - start in maart
Voor wie?
Voormannen, veelal doorgegroeid vanuit hun rol als vakman.
Studiebelasting?
16 uur
Wanneer?
Start in maart 2020
Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers
Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl
Effectief en klantgericht communiceren in de bouw - start 23 maart
Voor wie?
Voor projectleiders, calculatoren, werkvoorbereiders en uitvoerders.
Wanneer?
Dag 1: maandag 23 maart 2020
Dag 2: maandag 20 april 2020
Dag 3: maandag 25 mei 2020
Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers
Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl
Startend leidinggevende in de bouw - start 10 maart
Voor wie?
Werknemers die met de juiste ondersteuning de stap kunnen maken naar een functie waarin sturende c.q. leidinggevende aspecten een rol spelen.
Studiebelasting
36 uur
Wanneer?
Dag 1: Dinsdag 10 maart 2020
Dag 2: Dinsdag 7 april 2020
Dag 3: Donderdag 7 mei 2020
Dag 4: Donderdag 28 mei 2020
Dag 5: Dinsdag 30 juni 2020
Dag 6: Donderdag 10 september 2020
Aantal deelnemers:
Maximaal 15 deelnemers
Aanmelden en/of meer informatie?
Bekijk onze website of neem contact op met Paul Simons:
Tel: (085) 016 04 78
E-mail: p.simons@kpe.nl
Maak kennis met peoplebuilder Christianne Bal
Hoi allemaal! Mijn naam is Christianne Bal, 23 jaar en oorspronkelijk kom ik uit Oss. Sinds kort ben ik begonnen bij KPE als Learning & Development Trainee. Hier ga ik KPE voornamelijk ondersteunen aan de onderwijskundige kant van de trainingen die KPE met veel zorg voor jullie in elkaar zet.
Voordat ik bij KPE terecht kwam heb ik eerst de hbo studie International Real Estate & Facility Management gevolgd aan Breda University of Applied Sciences. Hierna heb ik een premaster gedaan om vervolgens aan de Universiteit Maastricht te beginnen met de Master Learning & Development in Organizations. Momenteel ben ik nog bezig met het afronden van mijn scriptie welke gaat over het in kaart brengen van veiligheid gerelateerde handelingen die midden en top management uitvoeren in risicovolle organisaties. Hierdoor ben ik op dit moment nog parttime werkzaam bij KPE. Echter hoop ik begin september af te studeren om vervolgens vol aan de slag te gaan.
Naast werken en studeren vul ik mijn tijd graag met het geven van groepslessen bij een sportschool. Dit doe ik ondertussen al zo’n zes jaar en dit is dan ook de plek waar mijn passie om mensen te helpen zichzelf te ontwikkelen en net dat stapje verder te gaan is begonnen. Ik hoop hier dan ook nog in de toekomst mee verder te kunnen gaan en deze passie uit te bereiden naar de bouw en vastgoedsector. Ik heb de afgelopen periode al kennis mogen maken met verschillende bouwgerelateerde projecten én de enthousiaste en leergierige deelnemers en klanten die daarbij horen. In korte tijd heb ik hier al ontzettend veel geleerd en ik ben er zeker van dat dat alleen nog maar meer gaat worden.
Ik kijk uit naar wat ik én jij allemaal nog kunnen leren en wie weet, tot ziens!
Christianne Bal
Zwany van Brussel: ‘’Natuurlijk mis je het netwerken in de koffiepauze, maar online leren is de toekomst en de situatie dwingt ons allemaal om daar sneller stappen in te zetten.’’
Zwany van Brussel is naast makelaar en taxateur ook voorzitter van de werkkamer Wonen bij VastgoedCert. Vorige week donderdag volgde zij onze virtuele Actualiteitendag VastgoedCert om te ervaren hoe ‘het nieuwe leren’ in zijn werk gaat.
Had je vooraf specifieke verwachtingen van de virtuele cursusdag?
Zwany: ‘’Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik verwachtte wel dat ik minder interactie zou ervaren met de docent en de deelnemers omdat je elkaar niet in het echt ziet. Maar KPE heeft dit goed opgelost door online kleine groepen deelnemers samen aan een groepsopdracht te laten werken. Zo blijf je actief betrokken. Natuurlijk mis je het netwerken in de koffiepauze, maar online leren is de toekomst en de situatie dwingt ons allemaal om daar sneller stappen in te zetten.’’
Hoe heb je de virtuele cursusdag in zijn geheel ervaren?
‘’Ik vond het een leuke cursus om mee te maken. Vanuit VastgoedCert wilde ik zien of een virtuele cursusdag een goede manier is om makelaars de kennis mee te geven die ze moeten krijgen. Persoonlijk vond ik dat KPE dit op een goede manier heeft aangepakt.’’
Vond je het lastig om je aandacht er bij te houden?
‘’Nee, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.’’
Nu je het zelf hebt ervaren, waar gaat dan je voorkeur naar uit? Klassikaal of online les?
‘’Ik denk dat een combinatie van beide het meest optimaal is. Je zal voor sommige opdrachten op locatie aanwezig moeten zijn. Maar sommige kennis kun je ook prima online opdoen en dan is een virtuele cursusdag echt een uitkomst.’’
Heb je nog tips voor (vak)collega’s die voor het eerst gaan deelnemen aan een virtuele cursusdag?
‘’Het is even lastig dat je niet iedereen ziet, maar het is wennen. Je moet het gewoon proberen en het positief bekijken. De digitale ontwikkelingen blijven doorgaan. Ik merk om mij heen dat steeds meer mensen online vergaderen als iets praktisch gaan zien. We moeten daar in meegaan.’’
Meer informatie over onze virtuele Actualiteitendag VastgoedCert vindt u hier.
Studenten bijbaan bij KPE: operationeel medewerker (8 tot 24 uur)
KPE Groep is op zoek naar een operationeel medewerker voor circa 8-24 uur per week. Als operationeel medewerker bij KPE Groep in Maastricht (centrum) maak je onderdeel uit van een gezellig team bestaande uit ongeveer 20 personen.
De vacature betreft een brede ondersteunde functie die bijvoorbeeld ingevuld kan worden door een student, een starter of iemand met een tussenjaar. We zijn op zoek naar iemand die minimaal 1 dag per week (ma-vrij) inzetbaar is en waar nodig kan bijspringen.
Vacatureomschrijving
Als operationeel medewerker werk je op parttime basis operationeel mee aan de projecten van KPE Bouw, KPE Vastgoed en het Hoger Technisch Instituut.
De werkzaamheden bestaan uit:
- Uitnodigen van deelnemers
- Als moderator fungeren tijdens cursussen
- Evaluaties verwerken in Excel
- Evaluatieverslag maken
- Presentielijsten verwerken in ons digitale klantensysteem
- Helpen met de voorbereidingen van een training of evaluatie
- Materialen voor trainingen printen en opsturen
- Verwerken output van trainingen
- Evaluaties en verslagen verwerken
- Spullen brengen, klaarzetten en ophalen (met auto)
- Gereed maken/ophalen van beursstands (landelijk)
Jouw profiel:
- Rijbewijs is pré
- Geen 9 tot 5 mentaliteit
- Praktisch ingesteld
- Flexibel inzetbaar (ma t/m vrij)
Contact
Ben jij een echte aanpakker en lijkt het je leuk om bij ons aan de slag te gaan? Stuur dan een korte motivatie met CV naar Romain Wijckmans : r.wijckmans@kpe.nl. Bij vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Romain Wijckmans of door te bellen naar (085) 016 04 78.
Branche: Opleiding en scholen
Soort dienstverband: circa 8-24 uur p.w., bepaalde tijd
Op basis van uw huidige filterinstelling hebben wij geen overeenkomsten gevonden. Pas uw filter aan.